Hyppää pääsisältöön

Ylen Tanssiva karhu Lassi Hyväriselle, Kääntäjäkarhu Kaisa Ahvenjärvelle

Tanssiva karhu runokilpailun voittaja Lassi Hyvärinen ja Kääntäjäkarhun voittaja Kaisa Ahvenjärvi
Tanssiva karhu runokilpailun voittaja Lassi Hyvärinen ja Kääntäjäkarhun voittaja Kaisa Ahvenjärvi Kuva: Yle / Raili Tuikka Lassi Hyvärinen,Kaisa Ahvenjärvi,Tanssiva karhu,kirjallisuuspalkinto

Yleisradion vuoden 2018 Tanssiva karhu -runopalkinto on myönnetty Lassi Hyväriselle kokoelmasta Tuuli ja kissa. Kääntäjäkarhun saa Kaisa Ahvenjärvi saamelaisrunouden antologiasta Tuulisolmut.

Palkinnot jaettiin Kajaanin Runoviikolla 4.7.2018. Valinnan teki Tanssivan karhun runoraati, jonka puheenjohtajana oli tänä vuonna kirjailija, dramaturgi Jukka Viikilä. Raadin muut jäsenet olivat Yleisradion kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä, tuottaja Erja Manto.

Vuonna 1994 perustetun Tanssivan karhun palkintosumma on 4 000 euroa, Kääntäjäkarhun 1 500 euroa.

Runoraati perusteli palkintoja muun muassa seuraavasti:

Tanssiva karhu

Lassi Hyvärinen: Tuuli ja kissa

Tuuli ja kissa on mielikuvituksen runoutta, joka ei nosta aiheitaan ainakaan ilmitasolla tästä päivästä, mutta tulee kertoneeksi siitäkin kaiken keskeisen. Teoksen kuriton faabeli kasvattaa huomaamatta suuria teemoja ystävyydestä ja luonnon tilasta.

Koskaan kissarunoja ei ole tehty sellaisella poeettisella herkkyydellä ja taidolla kuin mitä Lassi Hyvärinen nyt palkittavassa kokoelmassaan.

Kääntäjäkarhu

Kaisa Ahvenjärvi: Tuulisolmut

Tuulisolmut esittelee ansiokkaasti saamelaista nykyrunoutta. Se on katsaus neljän norjansaamelaisen runouden uudistajan, Hege Sirin, Rawdna Carita Eiran, Irene Larsenin ja Sigbjørn Skådenin tuotantoon.

Kaisa Ahvenjärven taidokkaasti suomenkielelle kirjoittama saamelainen nykyrunous on runokulttuuriamme rikastava teko ja saa toivomaan, että saamme jatkossakin lukea merkittävää saamelaista runoutta suomeksi.

Lassi Hyvärinen ja Kaisa Ahvenjärvi ovat Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelman vieraana Yle Radio 1:ssä lauantaina 7.7.2018 klo 19.02.