Hyppää pääsisältöön

Musta hurmio – kolmiodraama epätoivon saarella

Pieni, eristynyt, toisiaan tarkkaileva yhteisö, jonka pinnan alla kuohuu. Pitkiä, kaipaavia katseita, jotka puhuvat paljon. Harmonian illuusio räjähtää, kun saarelle saapuu puutarhuri Joel (Markku Toikka), jonka taustat ovat hämärän peitossa.

Vuonna 1984 ilmestynyt Musta hurmio perustuu Toivo Pekkasen samannimiseen romaaniin vuodelta 1939. Tapio Suominen sovitti elokuvaksi Pekkasen traagisen kuvauksen kielletystä rakkaudesta. Heikki Valpolan musiikki korostaa saariyhteisön painostavaa ilmapiiriä.

"Se saattaa olla joku rikollinen, joka piileskelee täällä saaressa", mummot pohtivat, mutta palkatta puutarhurintöitä tekevä Joel ei pakene lain kouraa vaan kaupungin tehtaita. Arvoituksellinen puutarhuri kiinnittää paikallisen naisen (Anneli Ranta) huomion. Nainen on kuitenkin naimisissa Matti Renkosen (Heikki Määttänen) kanssa. Vaimoa taas on silmäillyt kauppias (Paavo Pentikäinen). Hän tarjoaa Joelille palkallisia töitä puutarhan rakentamisessa.

Puutarhuria ja Renkosen vaimoa tarkkaillaan Musta hurmio -elokuvassa
Kauppias tarkkailee Joelia ja Renkosen vaimoa. Puutarhuria ja Renkosen vaimoa tarkkaillaan Musta hurmio -elokuvassa Kuva: Yle kuvanauha Tapio Suominen,Markku Toikka,Anneli Ranta,Musta hurmio
Paavo Pentikäisen esittämä kauppias tarkkailee kiellettyä rakkautta
Paavo Pentikäinen tulkitsee mustasukkaista kauppiasta. Paavo Pentikäisen esittämä kauppias tarkkailee kiellettyä rakkautta Kuva: Yle kuvanauha Paavo Pentikäinen,Musta hurmio

Puutarhurin, Renkosen vaimon ja kauppiaan välille muodostuu hiljainen kolmiodraama. Renkosen vaimo ja kauppias elävät molemmat onnettomassa liitossa; Renkonen sivuuttaa puolisonsa ja viettää iltansa juopotellen. Hänen elämäänsä tulee käänne, kun työnteoksi äityneestä korttipeli-illasta seuraa kohtalokas sirkkelionnettomuus. Sen jälkeen työnteko sahalla saa jäädä.

Juoppo-Renkonen on kuitenkin muuttunut mies. Hän perustaa nuorisoseuran, joka kokoontuu lukemaan näytelmiä ja runoutta. Renkonen kerää ympärilleen innokkaiden seuraajien joukon, mutta yhteisön ahdasmielisemmät jäsenet eivät katso toimintaa hyvällä. Lauluista, runoista ja näytelmistä tulee Renkosen aseita; "Niillä me kivitetään tämän kylän asukkaat hereille."

Kukaan ei voi ottaa pois sitä, mitä meillä on.
Musta hurmio -elokuvan Matti Renkosen vaimo ikkunan edessä.
Matti Renkosen vaimo (Anneli Ranta). Musta hurmio -elokuvan Matti Renkosen vaimo ikkunan edessä. Kuva: Yle kuvanauha Anneli Ranta,Musta hurmio
Renkonen ja Joel istuvat kallioilla Musta hurmio -elokuvassa.
Renkonen ja puutarhuri Joel. Renkonen ja Joel istuvat kallioilla Musta hurmio -elokuvassa. Kuva: Yle kuvanauha Markku Toikka,Heikki Määttänen

Kun Matti keskittyy runoihin, hänen vaimonsa ja Joelin välille kehittyy suhde. Mustasukkainen kauppias tarkkailee kiellettyä rakkautta salaa. Paavo Pentikäinen viestii pitkillä hiljaisuuksilla ja merkitsevillä katseilla. Ilmassa on sähköä, kun kauppias tuijottaa kadehtimaansa Joelia, vapaata sielua. Kauppiaan hahmo toi Pentikäiselle parhaan miespääosan Jussi-palkinnon.

Kauppias saa esimiesasemallaan otteen Joelista ja alkaa kiusata häntä vihjailuilla ja raskaalla työtaakalla. Vaikka puutarhurille on luvattu kunnon palkka, kylän mummot tietävät, että ruokakin tarjoillaan miehelle nyt koirankupista. "Kukaan ei voi ottaa pois sitä, mitä meillä on", Renkosen vaimo toteaa, mutta onni saarella on lyhytaikaista.

Musta hurmio on katsottavissa Areenassa 5.7.2018 lähtien 12 kuukauden ajan.

Mustan hurmion tekijät

Näyttelijät:
Markku Toikka: Joel
Heikki Määttänen: Matti Renkonen
Anneli Ranta: Renkosen vaimo
Paavo Pentikäinen: Kauppias
Anja Pohjola: Kauppiaan vaimo
Sulevi Peltola: Suutari Javanainen

Tekijät:
Ohjaus, käsikirjoitus: Tapio Suominen
Kuvaus: Jouko Paavonen
Äänitys: Toivo Vilkkula
Lavastus: Reijo Puttonen
Puvustus: Mirja Traat
Leikkaus: Juhani Simonen
Musiikki: Heikki Valpola

Lisää ohjelmasta

Keskustele