Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Lxandra – lavalla nähtiin Lana Del Reyn ja Duffyn haastaja

lXANDRA
Lxandra Ruisrockissa lXANDRA Kuva: Juuli Aschan / YleX Laulaja

Suomenlinnasta Berliiniin musiikkiunelman perässä muuttanut Lxandra esiintyi loppuunmyydyn Ruisrockin ensimmäisenä päivänä.

Minirantalavan eteen oli pakkautunut parisen sataa nuorta fania odottamaan kantaaottavan artistin ensimmäistä Suomen keikkaa. Tällä hetkellä Lxandra työstää vielä vuoden lopussa julkaistavaa ensimmäistä albumiaan, mutta on siitä huolimatta ehtinyt esiintyä Dua Lipan lämmittelijänä Dublinissa huhtikuun alussa.

Miten nuoren ja herkän artistin tunnelmallinen lavakarisma toimii omalla keikalla, auringonpaisteessa, yhdellä festivaalin pienimmistä lavoista?

“Moi Ruisrock! Ihanaa että te ootte tullu kattoo meitä!”

Lxandra kävelee lavalle itsevarmana yhtyeensä kanssa. Keikka avataan kahdella toistaiseksi julkaisemattomalla kappaleella, Swimming Pools, sekä Dip My Heart In Confetti.

Laulajan soundi on livenä jopa hypnotisoivampi kuin levyllä – kuulostaa kuin lavalla olisi Lana Del Reyn ja Duffyn parhaat puolet yhdistävä nuori hiomaton timantti.

Riisuttu ja vähäeleinen lavapreesens on riittävä, kun työkalupakista löytyy näin kovia kappaleita. Yleisö on myyty.

Lxandra
Lxandra Ruisrockin Minirantalavalla Lxandra Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock

Perhe mukana keikalla

– Seuraavan biisin kirjotin äidille synttärilahjaks 1,5 vuotta sitten. Mun vanhemmat on täällä, Lxandra kertoo ja hymyilee yleisölle keikka kokoonpanoon kuuluvan kitaristiveljensä kanssa.

Välispiikki viittaa seuraavana kuultavaan Hush Hush Babyyn. Kappale kasvaa hitaasti kohti huippuaan Berliinissä asuvan suomalaisen DJ:n, tällä keikalla rumpuja soittavan, Pertun nostattaessa kappaleen täyteen vauhtiin. Lxandran äänestä kuulee, että hän laulaa hänelle tärkeälle henkilölle.

Yli miljoona kuuntelua Spotifyssa kerännyt, nuoren tähden ensimmäinen julkaisu Flicker sytyttää yleisön uudella tavalla hereille. Lxandra leikittelee kevyen ja vaivattoman oloisesti äänellään falsetin, rintaäänen ja kovien korkeiden äänien välillä.

Ennen keikan viimeisenä kuultavaa, artistin suurinta Dig Deep hittiä, yleisöä hellitään Sabotagella ja pelkästään syntikan ja vokaalien varaan nojaavan Goldenilla. Noin puolen tunnin keikasta Dig Deep on ehdottomasti setin paras kappale.

Lisää kilometrejä muuten valmiille paketille

Tämä artisti on niin monipuolinen laulaja ja taitava biisinkirjoittaja, että kansainvälinen menestys ei tunnu olevan yhtään mahdoton ajatus – vaikka tällä hetkellä Minirantalavalla ollaankin.

Vielä viimeisenä viilauksena tämä Suomenlinnan lahja maailmalle voisi kuitenkin panostaa välispiikkeihin. Lavalla seisova valmis artisti muuttuu hetkittäin liiankin arkiseksi ja epävarmaksi, ottaessaan kontaktia yleisöön kappaleiden välillä.

Moni laulaja hakee omaa tyyliään vielä ensimmäisillä albumeilla, mutta Lxandralla tuntuu olevan selkeä ja persoonallinen oma soundi jo valmiina.

Yhtälöstä puuttuu vain isompi lava, ehkä enemmän rahaa kunnon valoshow’hun ja keikkailukokemusta – sen jälkeen tätä tähteä ei pysäytä mikään.

Jos et päässyt Ruisrockiin, käy katsomassa Lxandran keikka Flow’ssa lauantaina 11.8