Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Years & Years otti Niittylavan tiukkaan syleilyynsä

Olly Alexander Ruisrockissa.
Olly Alexander Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Years & Years,Ruisrock,Olly Alexander

Toisen albuminsa Palo Santo Ruisrock-perjantaina julkaissut brittibändi tarjosi suomalaisyleisölle visuaalisen show’n täynnä yhteislaulua ja -tanssia.

Tunnelma Niittylavan edustalla Ruisrockin perjantai-illassa on odottava, suorastaan sähköinen.

Puoli kymmeneltä lavalle on nousemassa brittibändi, joka hurmasi Ruissalon juhlakansan viimeksi vuonna 2016.

Kun Years & Yearsin uutuuslevyn avaava Sanctify kajahtaa soimaan Niittylavalla, jännitys purkautuu huutoihin, tanssiin ja innokkaaseen yhteislauluun.

King-biisillään läpilyönyt yhtye on julkaissut samana päivänä kakkosalbuminsa Palo Santo, joten Ruisrockissa päästään juhlimaan kesän ykkösfestareiden lisäksi myös Years & Yearsin uutta levyä.

– Toivottavasti te jaksatte bailata, sillä minä olen ainakin juhlatuulella, yhtyeen keulahahmo Olly Alexander ilmoittaa lavalta.

Years & Years Ruisrockin Niittylavalla.
Years & Years, eli Mikey Goldsworthy, Olly Alexander ja Emre Türkmen. Years & Years Ruisrockin Niittylavalla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Years & Years,Ruisrock

Tervetuloa Palo Santoon

Osana uuden albumin musiikkivideoita ja sosiaalisessa mediassa on nähty Alexanderin kehittelemä Palo Santon fiktiivinen kaupunki, jota androidit asuttavat. Palo Santossa ihmiset sen sijaan ovat harvinaisuus, johon androideille esiintyvä Olly Alexander lukeutuu.

Videoilta tutut visuaalit, hahmot ja näyttävät, värikkäät elementit toistuvat myös Niittylavan taustascreeneillä.

Lava on rakennettu vastaamaan Palo Santosta tuttuja maailmoja, ja stagella kiihkeästi esiintyvät taustatanssijat saavat yleisön unohtamaan hetkeksi, että nyt ollaan Turun Ruissalossa Palo Santon mielikuvituskaupungin sijaan.

Olly Alexander ja tanssija Ruisrockissa.
Tärkeä osa Years & Yearsin show'ta syntyi Olly Alexanderin ja tanssijoiden välisestä kemiasta. Olly Alexander ja tanssija Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Years & Years,Ruisrock,tanssi

Kun Years & Years kaksi vuotta sitten tanssitti Rantalavalla, kyseessä oli varsin perinteinen festariesiintyminen: show rakentui käytännössä yksin Alexanderin hyväntuulisen esiintymisen ympärille, eikä esimerkiksi keikan visuaalisuuteen varsinaisesti ollut kiinnitetty huomiota.

Paljon on muuttunut kahdessa vuodessa: Alexanderin karisma on kasvanut täysin uusiin ulottuvuuksiin, minkä lisäksi taustalaulajat, -tanssijat, lavarakennelmat ja valoelementit tekevät Years & Yearsin Ruisrock-keikasta kokemuksen kaikille aisteille.

Taustalaulajat Years & Yearsin keikalla Ruisrockissa.
Vaikuttavat taustalaulut vahivistivat Years & Yearsin keikkakokoonpanoa. Taustalaulajat Years & Yearsin keikalla Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Years & Years,Ruisrock,taustalaulaja

Olly Alexander on Niittylavan kuningas

Tanssijat ja vaikuttavat visuaalit kuitenkin jäävät täysin Olly Alexanderin varjoon.

Alexander on esiintyjänä täysin omaa luokkaansa: keijukaismainen artisti saattaa näyttää viattomalta, mutta hänen laulaessaan ja tanssiessaan tämä mielikuva rikkoontuu nopeasti.

Yhdessä hetkessä artisti saattaa tanssia estottomasti yhdessä tanssijoidensa kanssa, seuraavassa hän seisoo katon rajaan nousevalla korokkeella paljettikaavussa ja laulaa uutuusalbumin nimibiisi Palo Santoa kyynelet silmissään.

Olly Alexander ja tanssija Ruisrockissa.
Olly Alexander tanssitti ja tanssi Ruisrockin perjantai-illassa. Olly Alexander ja tanssija Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Years & Years,Ruisrock,Olly Alexander

Erityisen uskottava Alexander on laulaessaan sydänsurusta ja rakkaudesta: niin pianolla itse säestämällään Eyes Shutilla kuin nopeatempoisemmalla Real-kappaleella artistin laulu saa uskomaan, että hän tarkoittaa kappaleidensa jokaista sanaa.

Toisaalta Alexanderin anteeksipyytelemättömän viekotteleva ja perinteisiä seksuaalisuuden normeja murtava esiintyminen Desiren ja Hallelujahin tyyppisillä, menevämmillä kappaleilla saavat nekin yleisön täysin bändin pauloihin.

King kruunaa Years & Yearsin hittikimaran

Ruissalossa kuullaan kappaleita niin läpimurtoalbumi Communionilta kuin Palo Santoltakin.

Heti keikan alkuun kuultavat, vanhempaa Years & Yearsia edustavat Take Shelter ja Shine osoittavat, että ensimmäisen levyn biisit ovat Ruisrock-yleisöllä hallussa.

Myös uudempi materiaali uppoaa festarikansaan.

Radioaalloilla parhaillaan menestyvän uutuussinkku If You’re Ove Men riemukkuus saa Niittylavan tanssimaan, ja ensimmäistä kertaa livenä kuultava Karma saa sekin yleisöltä lämpimän vastaanoton.

Yleisöä Years & Yearsin keikalla Ruisrockissa.
Yleisö lauloi ja tanssi mukana auringon hellimässä Ruissalossa. Yleisöä Years & Yearsin keikalla Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX yleisö,Ruisrock,Years & Years

Vaikka Years & Yearsin show on kasvanut merkittävästi edellisestä Rantalavan esiintymisestään, on parin kesän takaisesta keikasta jotakin tuttua yhä jäljellä.

Bändin esiintyminen tuntuu edelleen aidolta, eikä Years & Yearsin jäsenten lisääntyneestä kokemuksesta huolimatta viitteitä ylpistyneisyydestä tai rutinoitumisesta näy merkkiäkään.

Ja kuten vuonna 2016, myös nyt bändin tunnetuin kappale King saa yleisöltä kaikkein hurmioituneimman vastaanoton.

Keikan päättävä jättihitti pakottaa koko Niittylavan tanssimaan, ja Alexanderin antaessa kappaleen kertosäkeessä lauluvuoron festarikansalle, yhtyy yleisö korviahuumaavaan yhteislauluun.

Kun Alexander käskee kappaleella viimeistä kertaa päästämään irti kaikesta ja bändi poistuu lavalta, kellekään tuskin jää epäselväksi, ettei suomalaisyleisö aio Years & Yearsista ihan hetkeen irrottaa.