Hyppää pääsisältöön

Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto kesämökkeilee ympäri vuoden

Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto
Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto Stratovarius

- Olin niin ujo, että en uskaltanut laulaa kuin pakotettuna kerran koulun kevätjuhlissa.

Näin muistelee oman laulajanuransa alkua Stratovariuksen vokalisti Timo Kotipelto Radio Suomen Rokkarin kesä -ohjelmassa.

Musiikki oli lapsuudenperheessä Lappajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla tiiviisti läsnä, ja musikaalisuus on periytynyt äidiltä. Pikkupoikana Kotipelto kuunteli esimerkiksi The Beatlesia, vaikka ei faniksi tunnustaudukaan.

Lapsuuden kesät olivat touhukasta aikaa.

- Matka kotoa järvelle oli muutamia satoja metrejä, joten kesät liittyivät aina veteen. Luokkakavereita asui naapurissa ja kävimme tosi paljon uimassa.

Tein itselleni ja kavereille passit, joissa oli viisi erilaista suoritusta. Lopulta sen varsinainen suorittaminen jäi aina siihen yhteen.

Poikaporukassa tuli puuhattua monenlaista muutakin.

- Perustin Poikien Pelikerhon, ja tein itselleni ja parhaille kavereille passit, joissa oli viisi erilaista suoritusta. Lopulta sen varsinainen suorittaminen jäi aina siihen yhteen.

- Naapurin kaverin kanssa noin kymmenvuotiaina vedimme meidän talomme yläkerrasta naapuritalon yläkertaan sähkötyspiuhat morsetusta varten. Se toimi vaihtelevalla menestyksellä ja viestinvaihto oli muutenkin aika heikkoa, kun kumpikaan meistä ei osannut siihen aikaan oikein morsetusta, Kotipelto muistelee.

Heavy löytyi vahingossa

Murrosiässä Kotipelto kuunteli vuoden verran innokkaasti rockabillyä. Se kuitenkin jäi erään vahinkohauhoituksen myötä.

- Radiosta tuli ohjelma, josta nauhoitin rockabillykappaleita kasetille. Muistan vieläkin ne stereot jotka meillä oli. Kerran kesken ohjelman äiti huusi, että tule syömään, ja ruokailun jälkeen palasin kuuntelemaan, mitä kasetille oli tallentunut. Siellä joukossa oli yksi rasittava biisi, jota kelasin jatkuvasti yli. Lopulta en enää viitsinyt kelata ja pian huomasinkin kuuntelevani kasetilta vain tuota yhtä kappaletta.

Kyseinen kappale oli AC/DC:n Hells Bells.

Pian sen jälkeen mukaan tulivat Iron Maiden ja Deep Purple, ja niihin aikoihin Kotipelto alkoi myös soittaa rumpuja.

- Siihen liittyy paljon hikisiä muistoja. Kesäkuumalla kun omakotitalon yläkerrassa soittaa rumpuja, niin se on erittäin kuumaa hommaa.

Rumpalin ura jäi kuitenkin lyhyeksi, koska Kotipellon ensimmäisessä, kavereiden kanssa perustetussa bändissä ei ollut laulajaa. Kotipelto ylipuhuttiin laulajaksi, ja hän yritti ensin laulaa ja soittaa rumpuja samaan aikaan - kehnolla menestyksellä.

- Jätkät totesivat siihen, että kyllä me kylältä saadaan toinen kundi mukaan, sillä on rummut. Ja yhtäkkiä minä olinkin sitten vain mikrofonin takana.

Oli tosi siistiä päästä hikoilemaan pakettiautoon, kantamaan kamat ja yöllä ajettiin takaisin.

Muutaman vuoden jälkeen vanhemmat muusikkotutut pyysivät Kotipeltoa toiseen bändiin. Kotipelto suostui, ja teinivuodet hän lauloi lappajärveläisessä Filthy Asses -yhtyeessä.

- Siinä oli jo kiertue-elämä sillä lailla mukana, että ajettiin ympäri Pohjanmaata pakettiautolla kesät talvet. Oli tosi siistiä päästä hikoilemaan pakettiautoon, kantamaan kamat ja yöllä ajettiin takaisin. Ne olivat hauskoja reissuja, aina aurinko nousi tai laski, Kotipelto muistelee.

Kavereiden kesähäät jäävät väliin

Stratovariukseen Kotipelto liittyi vuonna 1995. Se tarkoittaa sitä, että nyt 49-vuotias laulaja on kiertänyt bändin kanssa maailmaa lähes puolet elämästään.

- Laulaminen ei edelleenkään ole minulle työtä. Mutta matkustaminen ja kaikki muu mikä liittyy tähän ammattiin, on. En esimerkiksi pidä niin paljon studiossa laulamisesta, Kotipelto summaa ammattiaan.

Työhön sisältyy levytysten lisäksi pitkiä kiertueita, ja varsinkin kesäaikaan kaikki viikonloput ovat kiinni keikoissa. Niin sanotut normaalit kesämenot jäävät siis usein väliin.

- En voi suunnitella kuukausia etukäteen, että pidän lomaa heinäkuussa. En pidä. On positiivinen asia, kun on keikkaa, mutta monet kavereitten häät ja muut vastaavat jutut ovat kaikki minulta pois. En voi osallistua, koska kesäviikonloput ovat kaikki kiinni.

Suomen kesässä on käsittämättömän hienoa se, kun aurinko paistaa lähes vuorokauden ympäri.

Vastapainoksi työ tarjoaa toisenlaista kesäkivaa.

- Kymmenille tuhansille ihmisille laulaminen auringon laskiessa festareilla on todella siistiä.

Vuosi sitten Kotipelto muutti takaisin synnyinseudulleen Lappajärvelle.

- Talosta piti tulla kesämökki, mutta huomasinkin viihtyväni siellä tosi hyvin ja jäin asumaan.

Siellä, lakeuksilla, Suomen kesä on nostanut Timo Kotipellosta esiin aivan uuden puolen.

- Tämmöisestä rokkarista, joka yleensä on myöhäisiltaihminen, on varsinkin tänä kesänä kuoriutunut sellainen, että se herää aamuaurinkoon jo seitsemän-kahdeksan aikaan aamulla. Suomen kesässä on käsittämättömän hienoa se, kun aurinko paistaa lähes vuorokauden ympäri.

Rokkarin kesä Yle Radio Suomessa lauantaisin kello 17.15 - 18.00

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi