Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Ruudolfin unohtumaton tunti Niittylavalla

Ruudolf esiintyy Ruisrockissa.
Ruudolf Ruisrockissa Ruudolf esiintyy Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock,Ruudolf

Niittylavan lauantaina avannut Ruudolf, eli Rudi Kulmala, tarjoili yleisölle takuuvarmasti yhden Ruisrockin mieleenpainuvimmista keikoista. Lavalla nähtiin hauska, lempeän voimakas ja määrätietoinen Asfalttisoturi.

Hyvä lava – haastava slotti

Ruisrockin päälavalla esiintyminen on kunnia artistille kuin artistille.

Tänä vuonna oli Ruudolfin vuoro soittaa kyseisellä stagella klo 15 toisena festivaalipäivänä, eli juuri siihen aikaan, kun suuremmat ihmismassat alkavat vasta vienosti ajatella tapahtumapaikalle siirtymistä.

Verrattain aikaisesta soittoajasta huolimatta Turun Ruissaloon oli saapunut suuri joukko Ruudolfin uskollisia faneja, eikä toisen päivän tuomasta väsymyksestä ollut merkkiäkään. Keikka alkoi energisesti ja hyväntuulisesti heti ensimmäisistä tahdeista lähtien.

–Tää seuraava biisi on omistettu mun äitille, joka on täällä!

Spiikin myötä uudelta Ootsä Nähny Musta Unta –albumilta löytyvä Sata Kyyneltä lähti soimaan.

Uudella levyllä räppäämisestä laulavaan ilmaisuun siirtynyt artisti on kertonut jännittävänsä laulamista livenä, ja Sata Kyyneltä edustaa nimenomaan tätä uutta Ruudolfia.

Nyt Niittylavaa liekittävä artisti vaikutta kaikelta muulta kuin epävarmalta oman suorituksen suhteen.

Jos laulaminen jännitti aikaisemmin, niin nyt treenaamiseen käytetyt tunnit ovat tuottaneet tulosta – tai sitten Rudi Kulmala osaa näytellä itsevarmuutta Oscar-palkinnon arvoisella tasolla.

Toki tukea tunteiden tulkitsemiseen toivat myös taustalaulajat, joiden raudanluja ammattitaito ja kauniit harmoniat ansaitsevat erityismaininnan tässä artikkelissa.

Ruisrock
Ruudolf Niittylavalla Ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock,Ruudolf

Sanavalmis soturi

Ruudolfin keikasta tekee kokonaisvaltaisesti viihdyttävän välispiikkien viihdyttävä ja rento tunnelman nostatus.

Välispiikit ovat kiireettömän humoristisia ja muodostuvat melkein yhtä olennaiseksi osaksi keikkaa kuin itse musiikki.

Show kokonaisuudessaan on kuin kahden esityksen, laulun ja stand upin, saumattomasti yhteenkietoutunut kokonaisuus, joka pysyy koherenttina tyylilajin jatkuvista vaihdoksista huolimatta.

Ruisrock
Ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock,Ruudolf

Yksi iso perhe

Keikan edetessä loppua kohti yleisö pakkautui lähemmäksi lavaa ja tunnelma parani entisestään.

– Kattokaa kaikki teidän vieressä olevaa henkilöä ja kertokaa, että te rakastatte sitä, kuului käsky lavalta, ja yleisö totteli.

Samalla kun katsomossa tuntemattomat vierustoverit alkoivat näyttää pitkäaikaisilta ystäviltä, kutsuu Ruudolf omia ystäviään lavalle. Prinssi Jusuf ja Ike ottavat stagen haltuun ja hellivät yleisöä Prinssille morsian –kappaleellaan.

Pikku hiljaa lava alkoi täyttymään muistakin räppäreistä: seuraavaksi lavan valtasi Musta Barbaari, joka esitti Ruudolfin sanoittaman kappaleen Salil eka, salil vika.

Asfalttisoturi juoksi antamassa yläfemmoja eturiville, jonka aikana Niittylavalle nousivat myös Seksikäs Suklaa & Dosdela, sekä Karri Koira.

Keikka huipentui lopulta Ruudolfin ja Karri Koiran tahdittamaan Mammat Riivaa yhteislauluun, johon osallistui käytännössä joka ikinen lavalla, sekä katsomossa olija.

Rudi Kulmalalla on erikoinen kyky saada ihmiset tuntemaan itsensä lämpimästi tervetulleiksi ja yhtenäisiksi osaksi suurta perhettä jo tunnin keikan aikana.

Vaikka Turun Ruissalossa nähtiinkin maailmanluokan kansainvälisiä tähtiä, jäi Ruudolfin Ruisrock 2018 -keikka ikimuistoisena mieleen aivan varmasti jokaiselle Niittylavan edessä lauantain-iltapäivänä olleelle.