Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Alma pian julkaistavasta albumistaan: Tämä on vanhan loppu ja uuden alku

Alma ruisrock
Alma Ruisrockissa Alma ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Laulaja

Yksi tämän hetken kansainvälisesti suurimmista suomalaisista artisteista Alma esiintyi loppuunmyydyn Ruisrockin päälavalla. Harvinaisen Suomen keikan vielä harvinaisemmaksi teki Alman tiputtama uutispommi: albumi on tulossa seuraavan kahden kuukauden aikana.

Alma kuvailee levyn musiikin olevan erilaista kuin hänen nykyinen tuotantonsa, ja kertoo joutuneensa tekemään rohkeita ratkaisuja niin musiikillisesti kuin henkilökohtaisessakin elämässään albumin vuoksi.

– Olen löytänyt sen, mitä mä haluan tehdä ja nyt albumi on valmis, Alma kertoo välispiikissään.

– Tämä on vanhan loppu ja uuden alku.

Maailmanluokan tähti Vuosaaresta

Alman esiintymistä Niittylavalla oli saapunut katsomaan tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä.

Intronauhaksi tälle keikalle valikoitui Finlandia-hymni, jonka aikana tunnelma muuttui odottavaksi ja jännittyneeksi – Alman keikat ovat nyt harvinaisia Suomessa ja sen aisti faneista.

Hymnin aikana lavan näytöillä pyöri video toisiaan suutelevista naisista, viestimässä tukea tasa-arvoisen ja syrjinnästä vapaan yhteiskunnan puolesta.

Intronauha loppuu, 26 miljoona kuuntelukertaa Spotifyssa kerännyt Phases lähtee soimaan, Alma on lavalla ja yleisö sekoaa.

– Käsiä ilmaan! kuuluu käsky lavalta ja Turku tottelee.

Alma ja hänen Anna-siskonsa ottavat Ruisrockin haltuun heti kättelyssä suurten kansainvälisten tähtien tavoin. Siskokset ovat itsevarmoja, energisiä ja keskittyneitä.

Seuraavaksi kuullaan hitit Karma, Dance For Me, sekä pätkä Fake Gucci –kappaleesta.

Alman vertaista ja samalla tavalla vahvan karismaattista esiintyjää ei ihan heti Suomesta löydy. Leveä hymy tähden kasvoilla kertoo, että myös artisti itse nauttii keikasta vähintään yhtä paljon kuin mylvivä yleisökin.

Ruisrock
Ruisrock 2018 / Alma Ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock

“Sanokaa tervetuloa mun bändille!”

Tähän asti lavalla oli ollut Alman ja Annan lisäksi vain DJ, mutta nyt lavalle ilmestyy myös Alman bändi, samalla kun taas yksi hitti, Bonfire, roihahtaa käyntiin.

Maa tärisee kun ihmismassa tanssii tarttuvan kertosäkeen tahtiin. Jo ensimmäisen 20 minuutin aikana tämä show on isompi, vakuuttavampi ja hienompi kuin monilla tällä festivaalilla esiintyneistä artisteista.

“Tämä on minun ensimmäinen keikka päälavalla Suomessa koskaan. Oikeasti, aika siistii!”

Arvostus niin keikkaa, festivaalia, kuin katsojiakin kohtaan on aitoa vilpitöntä.

Seuraavien kappaleiden aikana Alma käy välillä laulamassa lavalle tuodulla sängyllä ja välillä nousee ylös DJ:n korokkeelle.

Korokkeen luota löytynyt pride-lippu liehuu Good Vibesin soidessa ja Alma kehottaa homofoobikoita poistumaan yleisön joukosta.

– Joku päivä tää planeetta on vielä tasa-arvossa. I promise, Alma spiikkaa yleisölle.

Ruisrock
Ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock

Bileet on taas täällä!

Keikan selvästi hidastempoisempi vaihde päättyy kappaleeseen BACK2U, joka on Alman sanojen mukaan hänelle tärkein kappale koko tuotannosta.

Seuraavien kappaleiden aikana Kaija Koo pyörähtää lavalla, festivaalikansa herää jälleen tanssiin, ja viimeistään Dye My Hairin tahtiin hyppivä yleisö aiheuttaa uudestaan pienen maanjäristyksen Niittylavan edustalla.

Luonnonvoima nimeltä Alma kirjaimellisesti järisyttää Ruissaloa kerta toisensa jälkeen, samalla kun viimeiseksi säästetty Chasing Highs muuntautuu kappaleen päätyttyä tuhansien ihmisten kauniiksi a cappella -versioksi.

Ruisrockin viimeisenä päivänä Niittylavalla nähty spektaakkeli oli ikimuistoinen ja harvinainen monin tavoin. Show’n musiikillinen tarjonta oli ensiluokkaista, tunnelma energisen käsinkosketeltavaa, sanoma rohkaisevaa, ja uutiset uudesta levystä jännittäviä.

Alman kaltaisia rohkeita ja lahjakkaita esikuvia ei tässä maailmassa voi ikinä olla liikaa.