Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Karkeloi kansa ja kunnailla soi – N.E.R.D:ltä juhlaa oppia voi

pharrel williams
pharrel williams Kuva: Juuli Aschan / YleX Laulaja,Ruisrock,N.E.R.D,Pharrell Williams

Ilta kääntyi yöksi, kun kolmannen festivaalipäivän viimeisenä esiintyvä N.E.R.D valmistautui aloittamaan keikkansa.

Tuhannet ihmiset olivat saapuneet Niittylavan tuntumaan valmiina tanssimaan, sekä pitämään hauskaa – ja molempaa aktiviteettia oli luvassa vakuuttava annos.

Kulttimainetta ja nostalgiaa Turun Ruissaloon

Keikan alun introvideon aikana katsojia saapui vielä juosten N.E.R.D:n keikkaa kohti.

Kaikki merkit niin fanien olemuksessa kuin jännityneessä ilmapiirissäkin kertoivat, että tätä keikkaa on odotettu kenties koko kolmipäiväisen festivaalin ajan.

Pharrel Williams nähtiin Ruisrockissa viimeksi vuonna 2015 soolokeikallaan, eikä sinänsä olisi ihme, jos yleisön joukosta löytyisi tätä hetkeä siitä asti väijyneitä faneja.

Williamsin lisäksi Chad Hugon sekä perkussionisti Shae Haleyn muodostama N.E.R.D julkaisi viime vuonna seitsemän vuoden tauon jälkeen albumin.

Miten hyvin vanha materiaali yhdistyy uuteen soundiin livenä, kun albumien julkaisujen välillä on niinkin pitkä aika?

Ruisrock
Ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock

Näistä bileistä puhutaan vielä pitkään

Keikan alku on räjähtävä niin Niittylavalla kuin lavan edustallakin. Artistien lisäksi stagen ottavat haltuun taustatanssijat, DJ sekä bändi – ja yleisö toivottaa koko porukan tervetulleiksi suurella huutokonsertilla.

Ikimuistoista tästä keikasta ei kuitenkaan tee ainoastaan maailman parhaimmistoon kuuluvat tanssijat, tiukasti yhteen soittava bändi, näyttävät lavavisuaalit tai N.E.R.D.

Unohtumattoman illan tästä tekee yleisö. Keikan edetessä paikalla on tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä, mutta ei yhtäkään paikoillaan seisovaa henkilöä. Eturivistä takariviin ja aina anniskelualueelle saakka kaikki tanssivat.

Ikään kuin meneillään olisi yläasteikäisten käsistä lähteneet kotibileet, joista poisjääneille on mahdotonta pukea sanoiksi juhlien eeppisyyttä – mutta jokainen paikalla ollut tietää mistä oli kyse.

Ruisrock
Ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Ruisrock

Ilma viilenee, tunnelma ei

Esityksen aikana yleisö yltyy useampaankin otteeseen moshpittaamaan musiikin tahtiin. Metallikansalta adoptoitu tapa toimii itse asiassa yllättävän hyvin hip hopia, vaihtoehtorockia ja funkia nerokkaasti yhdistelevän N.E.R.D:n keikalle.

Ainoa asia, joka ajoittain kääntää musiikista hurmioituneen juhlakansan huomion pois musiikista, on yleisön seassa seikkaileva Alma ja hänen bilettävä ryhmänsä.

N.E.R.D:n 75-minuuttisesta esityksestä ei löydy tilaa arjesta murehtimiselle, tai epäolennaisuuksiin keskittymiselle: nyt pidetään hauskaa ja tanssitaan murheet pois. Kokonaisuus on koherentti, juhlan ilosanomaa julistava spektaakkeli.

Joka minuutti puhdasta kultaa

Ruisrock myytiin tänä vuonna nopeammin loppuun kuin koskaan aiemmin. Eipä olisi ihme, jos ennätys rikkoutuisi jälleen ensi vuonna – etenkin jos luvassa on yhtä kovat juhlat kuin vuoden 2018 viimeisellä esiintyjällä.

Tarkkaan harkittu bilepaketti N.E.R.D todisti Haloo Helsingin väittämän suomalaisten tanssihaluttomuudesta vääräksi – tanssiin ryhdytään kunhan tunnelman sytyttäjä on oikea.