Hyppää pääsisältöön

Viikon 28 vinkit: MM-kisojen loppuhuipennus ja Ingmar Bergman 100 vuotta!

Kuva Ingmar Bergmanin elokuvasta Mansikkapaikka.
Ingmar Bergmania juhlistetaan mm. Mansikkapaikka-elokuvalla. Kuva Ingmar Bergmanin elokuvasta Mansikkapaikka. Mansikkapaikka,Elämää suuremmat elokuvat,Ingmar Bergman,elokuvat

Heinäkuun toisella viikolla jännitetään, kuka viekään jalkapallon maailmanmestaruuden! Finaalipaikoista pelataan tiistaina ja keskiviikkona, finaalit viikonloppuna!

Ohjelmassa on myös tuhti pakkaus Ingmar Bergmania, kun Teema ja Fem juhlistavat ohjaajan 100-vuotissyntymäpäivää lauantaina ja sunnuntaina. Tarjolla on Bergmanin elokuvia, keskustelua ja hänen teostensa inspiroimia koreografioita.

Penkkiurheilijoille katseltavaa tarjoaa erityisesti nuorten yleisurheilun MM-kisat, jotka kisataan tänä kesänä Tampereen Ratinassa. Lisäksi luvassa on muun muassa Bonusperheen ja Casualtyn uudet tuotantokaudet.

MAANANTAI 9.7.

Itämaiden imagot: Persia

Yle Radio 1 klo 10.00 + Yle Areena
Viisiosaisessa Itämaiden imagot -sarjassa katsotaan peiliin: millainen on itämaiden kuva lännessä, miten se on muokkautunut palvelemaan kulloisiakin tarpeita ja mikä on kuvan todellisuuspohja? Tutkimusretkelle historiaan, kulttuuriin ja propagandaan johdattaa Markus Leikola vieraidensa kanssa. Sarjan toisessa jaksossa maanantaina 9.7. paneudutaan Persiaan. Vieraana on Jaakko-Hämeen-Anttila. Itämainen heinäkuu -teeman ohjelmistoa.

Yle Live: Ruisrock 2018

Yle TV2 klo 21.00
Ruisrock järjestetään Turussa 6.-8.7. ja Yle on paikalla taltioimassa tunnelmia. Maanantaina lähetettävän koosteen juontaa YleX:n Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa. Koosteessa nähdään parhaita paloja, esiintyjinä mm. Vesta, Sunrise Avenue, Stig Dogg ja Ismo Alanko, Olavi Uusivirta ja Gasellit.

Vesta.
Yle Live: Ruisrock 2018. Vesta. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ruisrock,Vesta

Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa + epilogi

Yle TV1 klo 21.30
Puolisotilaalliset joukot ampuivat suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan Etelä-Meksikossa huhtikuussa 2010. Jaakkola osallistui avustussaattueeseen, joka joutui tulituksen kohteeksi, kun se oli viemässä huopia ja lääkkeitä puolisotilaallisten joukkojen saartamaan kylään.

Jyri Jaakkolan äiti Eeva-Leena on yli kahdeksan vuoden ajan yrittänyt saada poikansa murhaajia oikeuteen vastaamaan teostaan. Dokumenttielokuva seuraa Eeva-Leenan taistelua. Se kertoo äidin tuskasta, joka ei jätä rauhaan. Se kertoo peräänantamattomuudesta, mutta myös epäuskosta ja turhautumisesta, kun Eeva-Leena joutuu kerta toisensa jälkeen pettymään odottaessaan oikeudenkäynnin alkamista.

Äidin taistelu tuntuu kamppailulta tuulimyllyjä vastaan. Hän joutuu kohtaamaan läpipääsemättömältä tuntuvan verkoston, johon ovat sotkeutuneet poliitikot, paikalliset viranomaiset ja rikolliset. Näiden tahojen epäselvät keskinäiset suhteet haittaavat demokratian toimintaa ja pitävät yllä rankaisemattomuuden kulttuuria Meksikossa. Areenassa toistaiseksi.

Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen.
Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa. Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. yle tv1

TIISTAI 10.7.

Nuorten yleisurheilun MM-kisat Tampereella

Yle TV2 10.-15.7.
Yle Urheilu ja TV2 tuovat maailman nuoret yleisurheilutähdet kotikatsomoihin, kun Yle televisioi alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat Tampereelta 10.-15. heinäkuuta. Kuuden päivän aikana yli 1700 nuorta huippua yli 170 maasta taistelee Ratinassa ikäluokkansa maailmanmestaruuksista yhdessä kauden kovatasoisimmista yleisurheilukisoista.

Ti 10.7. klo 8.50-12.30 & klo 16.00-19.30
Ke 11.7. klo 8.50-14.30 & klo 16.25-20.15
To 12.7. klo 9.20-12.30 & klo 17.45-21.30
Pe 13.7. klo 9.20-14.00 & klo 17.45-21.30
La 14.7. klo 9.20-12.40 & klo 13.10-16.45
Su 15.7. klo 13.20-15.45

Casualty - uusi tuotantokausi

Yle TV2 klo 12.30
Holby Cityn sairaalan maineikas emosarja jatkuu uusilla, kauden 23 jaksoilla. Kauden ensimmäisessä jaksossa kuvausryhmä seuraa ensiavun työntekijöitä. Kameralle tallentuu vaarallisia tilanteita, kun ensihoitajat pelastavat uhreja tulipalosta. Adam on myös mukana pelastustöissä. Tuotanto BBC. Areenassa 14 pv

Kolme naista ja kaksi miestä sairaalavaatteissa katsoo kameraan.
Casualty. Kolme naista ja kaksi miestä sairaalavaatteissa katsoo kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Sairaalaelämää,casualty

Gauguin - paratiisi horisontin takana

Yle Teema klo 20.00
Hiva Oa oli taidemaalari Paul Gauguinin viimeinen asuinpaikka. Miksi hän asettui loppuelämäkseen tälle villille ja syrjäiselle tyynen valtameren saarelle kaukana Euroopasta? Mikä intohimo sai hänet tavoittelemaan tätä paratiisia? Areenassa 2 kk 20 pv

Gauguinin maalaus.
Gauguin - paratiisi horisontin takana. Gauguinin maalaus. Kuva: Yle Kuvapalvelu Paul Gauguin,Gauguin: Paratiisi horisontin takana

FIFAn jalkapallon MM-kisat

Yle TV2 10.-15.7.
Venäjällä pelattavat FIFAn jalkapallon MM-kisat huipentuvat sunnuntaina nähtävään finaaliin! Sitä ennen pelataan vielä välierät ja pronssiottelu.

10.7. klo 20.15 MM-välierä, voitolla finaaliin
11.7. klo 20.15 MM-välierä, voitolla finaaliin
14.7. klo 16.45 Pronssiottelu!
15.7. klo 16.45 Finaali!

Selostaja istuu jalkapallostudiossa.
FIFAn jalkapallon MM 2018. Selostaja istuu jalkapallostudiossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu FIFAn jalkapallon MM 2018

KESKIVIIKKO 11.7.

Prisma: Attenborough ja jättidinosaurus

Yle TV1 klo 19.00
(Attenborough and the Giant Dinosaurus) Argentiinan autiomaasta löytyi 2014 jättiläismäisen dinosauruksen fossiili. Sir David Attenborough matkasi Patagoniaan seuraamaan tutkimuksia. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Areenassa 7 pv.

Sir David Attenborough matkasi Patagoniaan seuraamaan jättidinosauruksen tutkimuksia.
Prisma: Attenborough ja jättidinosaurus. Sir David Attenborough matkasi Patagoniaan seuraamaan jättidinosauruksen tutkimuksia. Kuva: BBC/Robin Cox 2015 Yle TV1,David Attenborough,Prisma: Attenborough ja jättidinosaurus

TORSTAI 12.7.

Itämainen makumatka: Sambar-kastike kuuluu intialaiseen ruokapöytään

Yle Radio 1 torstaina klo 12.10 + Yle Areena
Neliosainen sarja kulkee Turkista Intian ja Thaimaan kautta Japaniin. Toimittaja Satu Kivelä tapaa säveltäjä Eero Hämeenniemen ja antropologi Mari Korpelan.

Muusikko, säveltäjä ja kirjailija Eero Hämeenniemi matkusti Intiaan ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten. Maa on vaikuttanut myös Hämeenniemen musiikkiin. Mari Korpela on antropologi ja yhteiskuntatutkimuksen lehtori Tampereen yliopistossa. Hän matkusti ensimmäisen kerran Intiaan 1990-luvulla. Musiikin ohjelmaan on valinnut Salla Matusiak. - Itämainen heinäkuun -teeman ohjelmistoa.

Kino Klassikko: Parade

Yle Teema klo 21
(Parade, Ranska/Ruotsi 1974) Jacques Tatin viimeinen pitkä elokuva tehtiin Tukholmassa Ruotsin televisiolle ja se palautti tuolloin 65-vuotiaan mestarikoomikon huumorinsa alkulähteille sirkuspantomiimin pariin. Areenassa 14 pv.

Mies osoittaa käsillään oikealle.
Parade. Mies osoittaa käsillään oikealle. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jacques Tati,Parade

Ulkolinja: Vihreätä kultaa

Yle TV1 klo 22.05
Voiko energiaa tuottaa ympäristöystävällisesti? Ympäristö- ja teollisuusjärjestöt vannovat biopolttoaineen nimeen, mutta onko se hiiltä puhtaampaa? Suomessa kehitettiin mäntyöljy ja Fortumilla on biojalostamo Hollannissa. Areenassa 14 pv.

Rujo viljelmä kuvattu ylhäältä päin. Kaksi puuta kaatunut päälle.
Ulkolinja: Vihreätä kultaa. Rujo viljelmä kuvattu ylhäältä päin. Kaksi puuta kaatunut päälle. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Vihreätä kultaa

Bad Luck Love

Yle TV2 klo 22.50, Areenassa vain suorana
Bad Luck Love on Olli Saarelan vuonna 2000 valmistunut urbaani rakkaustarina Alista ja Inkasta ja uuden alun vaikeudesta. Pääosissa nähdään Jorma Tommila, Tommi Eronen ja Maria Järvenhelmi.

Bad Luck Love, yle tv1
Bad Luck Love. Bad Luck Love, yle tv1 bad luck love

PERJANTAI 13.7.

Perheyrityksen sukupolvenvaihdos - uusi sarja!

Yle Fem klo 11.00
Kuinka sujuu sukupolvenvaihdos tanskalaisessa yrityssuvussa? Miten valitaan seuraaja, ja kuinka vallanvaihto onnistuu? Ree-dynastian sukupolvenvaihdoksesta kertoo miljardööri Karsten Ree. Yle Areenassa 30 pv.

Kino: Tarujen taru

Yle Teema klo 21.00
(Tale of Tales, Italia 2015) Tarujen taru on Salma Hayekin tähdittämä 1600-luvun satukokoelmaan perustuva fantasiaelokuva kolmen kuningaskunnan valtiaista ja kolmesta eri-ikäisestä naisesta. Elokuvan pääosissa nähdään Hayekin lisäksi Vincent Cassel ja Toby Jones. Ohjaus: Matteo Garrone. Yle Areenassa 14 pv.

Nainen istuu valkoisen pöydän äärellä mustassa tuolissa naamassaan verta ja edessään lihakimpale.
Tarujen taru. Nainen istuu valkoisen pöydän äärellä mustassa tuolissa naamassaan verta ja edessään lihakimpale. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Tarujen taru

LAUANTAI 14.7.

Bonusperhe - uusi kausi!

Yle Fem 18.45
Bonusperheen toinen kausi alkaa! Millaista on elää bonusperheessä? Ruotsalainen, suuren suosion saavuttanut draamakomedia kertoo bonusperheen arjesta, hyvässä ja pahassa. Toisen kauden alussa on kulunut puoli vuotta siitä, kun viimeksi näimme Lisan ja Patrikin. Pari on saanut ensimmäisen yhteisen lapsensa, Lon, ja se nostaa esiin tunteita ja tuo vastaan haasteita.

Sarja on saavuttanut huiman suosion Ruotsissa ja kolmas kausi on jo tilattu. Käsikirjoitus: Moa Herngren, Clara Herngren, Felix Herngren, Ditta Bongenhielm, Niclas Carlsson ja Jonna Bolin-Cullberg. Ohjaus: Felix Herngren, Emma Bucht, Martin Persson ja Eddie Åhgren. Areenassa 30 pv.

Nainen pitää vauvaa käsissään hymyillen. Takavasemmalla mies katsoo vauvaa myös hymyillen.
Bonusperhe. Nainen pitää vauvaa käsissään hymyillen. Takavasemmalla mies katsoo vauvaa myös hymyillen. Kuva: Ulrika Malm /SVT / Yle Bonusperhe

Teemalauantai: Ingmar Bergman 100 vuotta

Yle Teema klo klo 20.00–23.15
Pohjoismaisen elokuvan suurin mestari Ingmar Bergman syntyi tasan 100 vuotta sitten, 14.7.1918. Teemalauantai palaa hetkeksi kesätauolta juhlistamaan merkkipäivää ohjaajan kahdella kesäisellä mestariteoksella. Huomaa myös sunnuntain ohjelma, jossa Bergman-juhlat jatkuvat! Lisää Bergmania on luvassa Teemalla ja Femillä myös loppusyksyllä.

Klo 20.00 Mansikkapaikka
(Smultronstället, Ruotsi 1957) Ingmar Bergmanin suuri mestariteos. Vanha professori tekee kesäisen matkan omaan menneisyyteensä, uniin, painajaisiin, pelkoihin ja elämänvalintoihin. Pääosissa ovat mykän kauden mestariohjaaja Victor Sjöström sekä Bergmanin uskottuihin näyttelijöihin kuuluneet Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin ja Bibi Andersson.

Klo 21.30 Kesäyön hymyilyä
(Sommarnattens leende, Ruotsi 1955) Ingmar Bergman teki kansainvälisen läpimurtonsa kepeällä mutta viiltävällä romanttisella komedialla, jossa koetaan monia rakkauden käänteitä yhden kesäyön aikana skoonelaisessa herraskartanossa. Upeassa näyttelijäjoukossa mukana mm. Gunnar Björnstrand, Ulla Jacobsson, Jarl Kulle, Eva Dahlbeck ja Harriet Andersson.

Bibi Andersson ja Victor Sjöström kesäisessä metsässä. Kuva elokuvasta Mansikkapaikka.
Mansikkapaikka. Bibi Andersson ja Victor Sjöström kesäisessä metsässä. Kuva elokuvasta Mansikkapaikka. Mansikkapaikka,Ingmar Bergman,elokuvat,Teemalauantai,Bibi Andersson,Victor Sjöström

Sinä päivänä

Yle TV2 klo 20.45
(One Day, Englanti/USA 2011) Viihdyttävä romanttinen draamakomedia ystävistä, jotka yhteisen yön jälkeen alkavat kulkea eri suuntiin mutta tapaavat vuosittain aina samana päivänä. Elokuvan pääosissa loistavat Anne Hathaway ja Jim Sturgess. Ohjaus Lone Scherfig. Yle Areenassa 14 pv.

Mies ja nainen melkein suutelevat toisiaan.
Sinä päivänä. Mies ja nainen melkein suutelevat toisiaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Sinä päivänä

SUNNUNTAI 15.7.

Radioteatterin valiouusinta: Nimeni on Punainen

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Vuonna 2014 valmistunut 3-osainen kuunnelma on dramatisoitu turkkilaisen Orhan Pamukin romaanista, joka on upea sekoitus islamilaisen taiteen historiaa, taidefilosofiaa, dekkaria ja ajankuvaa. Istanbulissa lähestytään Hizdran vuotta 1000, lännessä eletään 1590-lukua. Enishe efendi eli Eno saa sulttaanilta salaisen tehtävän: tuottaa länsimaiseen tyyliin tehty kirja lahjaksi Venetsian dogille. Sen tekemiseen tarvitaan taiteilijoita, ja intohimot heräävät. Mikä on taiteilija perinteen ja uudistuksen, vapauden ja vastuun, vallan ja vallattomuuden ristipaineessa? Suomennos: Tuula Kojo. Radioteatterille dramatisoinut Lauri Sipari. Ohjaus: Vilppu Kiljunen. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Rooleissa mm. Kari Ketonen, Mikko Reitala, Iikka Forss, Emmi Parviainen ja Niko Saarela. Kuunnelman jaksot lähetetään viikon välein. Itämainen heinäkuu -teeman ohjelmistoa.

Neljä naista ja mies katsovat kameraan.
Nimeni on Punainen. Neljä naista ja mies katsovat kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,Nimeni on punainen

Radio Variaatio: Kaiken takana on ki

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Ki, chi, prana, pneuma, ruah, orenda tai mana, nämä eri kulttuureissa esiintyvät sanat viittaavat kaikkialla virtaavaan elämänvoimaan. Maailmankaikkeudessa virtaa energiaa, jota ei vielä voida tieteellisesti todistaa. Dokumentintekijät Katariina Kaila ja Kai Rantala matkasivat Japanin pyhille paikoille, reikin perustajan Mikao Usuin jalanjäljille.

Äänimaailma kuljettaa kuuntelijan utuisille Kurama ja Hiei -vuorille, temppeleihin, kuumiin kylpyihin, juniin ja kaupunkeihin. Lisäksi haastateltavina on suomalaisia ja Suomessa asuvia alan opettajia ja asiantuntijoita. Itämainen heinäkuu -teeman ohjelmistoa.

Ingmar Bergman 100v. - juhlat jatkuvat!

Juhlaviikonlopun punaisena lankana on bergmanilaisen itsetutkiskelun lisäksi elokuvahistoria.

Yle Teema klo 12 Ajomies

Ingmar Bergmaniin eniten vaikuttanut elokuva oli Victor Sjöströmin “Ajomies” (1921). Elokuva esitetään Teeman sunnuntain klassikkopaikalla klo 12.

Yle Teema klo 13.50 Ingmar Bergman koreografin silmin

Koreografit Alexander Ekman, Pär Isberg, Pontus Lidberg ja Joakim Stephenson muuntavat elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin ajatusmaailmaa tansseiksi.

Yle Fem klo 18.30 Marie, Ella ja vieraat Fårössä

Ingmar Bergmanin Fårön-kodissa tehty keskustelu, jota vetää dokumentaristi Marie Nyreröd.

Yle Fem klo 22.00 Kuvantekijät

Kirjailija Selma Lagerlöf saapuu Svensk Filmindustrin elokuvastudiolle katsomaan romaaninsa pohjalta tehtyä, vastavalmistunutta “Ajomiestä”. Tiiviissä kamarinäytelmässä esiintyy myös Sjöströmin rakastajatar, näyttelijä Tora Teje, joka ryhtyy provosoimaan kunniotettua nobelistia ja kansallismonumenttia, mutta löytääkin hänestä sekä haastavan että ymmärtäväisen sisaren. Yhdessä Sjöströmin kanssa he lopuksi kohtaavat jaetun lapsuuden trauman - alkoholisti-isän. P.O. Enqvistin näytelmästä Bergman ohjasi nyt nähtävän version tv:lle vuonna 2000.

Kuvassa ohjaaja Ingmar Bergman ja näyttelijä Anita Björk.
Kuvantekijät. Kuvassa ohjaaja Ingmar Bergman ja näyttelijä Anita Björk. Kuvassa ohjaaja Ingmar Bergman ja näyttelijä Anita Björk. Kuva: Bengt Wanselius Ingmar Bergman,Kuvantekijät

Lue myös - yle.fi:stä poimittua