Hyppää pääsisältöön

Benjam ja lepakonetsijät – Miten salaperäiset nahkasiivet elävät?

Luontovalokuvaaja Benjam Pöntinen selvittää tutkijoiden kanssa Suomen ja Viron lepakoiden salaista maailmaa.
Dokumentissa seurataan lepakkotutkijoiden työtä. Luontovalokuvaaja Benjam Pöntinen selvittää tutkijoiden kanssa Suomen ja Viron lepakoiden salaista maailmaa. Yle TV1,lepakot,Benjam ja lepakonetsijät

TV1 sunnuntaina 15.7.2018 klo 9.05 - 9.55
Katsottavissa Areenassa

Luontovalokuvaaja Benjam Pöntinen lähtee selvittämään tutkijoiden kanssa Suomen ja Viron lepakoiden salaista maailmaa.

Lepakot asuvat kaivoksissa ja kartanoissa

Matkasta kehittyy suuri seikkailu, joka vie Virossa lepakoiden asuinpaikkoihin maanalaisiin kaivoksiin, vanhoihin kummituslinnoihin ja miltei unohdettuihin kartanoihin.

Lepakoiden kuvaaminen osoittautuu hankalaksi ja haasteelliseksi työksi, mutta antaa uusia näkökulmia eläinten elintapoihin ja muuttoreitteihin.

Keskikesän yöttöminä öinä vesisiipat lentelevät Benjamin ympärillä utuisella järvellä hyönteisiä pyydystämässä. Infrapunakameralla hänen onnistuu kuvata lepakoiden elämää aikuisten parittelusta ja tappeluista poikasten pelastusoperaatioihin.

Luontovalokuvaaja Benjam Pöntinen selvittää tutkijoiden kanssa Suomen ja Viron lepakoiden salaista maailmaa.
Lepakko voi valita asuinpaikakseen vanhan liiterin. Luontovalokuvaaja Benjam Pöntinen selvittää tutkijoiden kanssa Suomen ja Viron lepakoiden salaista maailmaa. Yle TV1,Benjam ja lepakonetsijät

Pönttöjä uusiksi kodeiksi

Suomessa lepakot asustavat vieläkin puunkoloissa. Ikimetsien hakkuiden myötä ne ovat joutuneet miltei kaikkialla muuttamaan ihmisasumuksiin ja oppineet elämään siellä.

Benjam on mukana, kun lepakoille viedään pönttöjä uusiksi kodeiksi. Hän osallistuu lepakkoretkille, joilla monet kaupunkilaiset näkevät ensi kertaa lepakkoja. Harvat meistä näyttävät tietävän, kuinka lähellä me elämmekään niitä.

Kun opimme enemmän lepakoista ymmärrämme myös, etteivät ne ole legendojen julmia verenimijöitä vaan suojelemisen arvoisia. Lepakot ovat olleet rauhoitettuja Suomessa vuodesta 1923 lähtien.

Ohjaus: Nick Upton. Tuotanto: Mandart Production, 2006. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.