Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Helena Petäistö ja Helena Puolakka: ”Maailma kasvattanut itsetuntoa”

Ella Kannisen vieraina ovat Pariisiin kotiutunut toimittaja Helena Petäistö ja keittiömestari Helena Puolakka Lontoosta.
Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Helena Petäistö ja Helena Puolakka. Ella Kannisen vieraina ovat Pariisiin kotiutunut toimittaja Helena Petäistö ja keittiömestari Helena Puolakka Lontoosta. Yle TV1,Ella Kanninen,Helena Petäistö,Helena Puolakka,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 13.7.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaina 14.7. klo 23.55 ja sunnuntaina 15.7. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Suomalaisille 25 vuoden ajan Pariisista ja Brysselistä raportoinut toimittaja, kirjailija Helena Peitäistö on oululaissyntyinen kosmopoliitti ja tunnettu Ranskan ja Pariisin suomalainen asiantuntija.

Pitkän ja ansiokkaan uran ulkomaan kirjeenvaihtajana tehnyt Petäistö on löytänyt Pariisista henkisen kotinsa, jossa hän on viihtynyt jo lähes 40 vuotta.

90-luvun Helsingin hiljalleen heräilevästä ravintolaelämästä maailmalle ponnistanut Helena Puolakka on tehnyt vaikuttavan uran kokkina Lontoon ja Pariisin huippuravintoloissa.

Helena Petäistö ja Helena Puolakka ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Varhainen kokemus kulttuurishokki

Väsymättä ja määrätietoisesti kohti ravintola-alan huippua kohonnut Helena Puolakka on työskennellyt muun muassa Gordon Ramsayn alaisena ja lukuisissa Michelin-tähtiravintoloissa, ja hankkinut myös vankan osaamisen ravintola-alan liiketoiminnan taitajana. Helena toimii tällä hetkellä keittiömestarina Lontoossa, jossa on viihtynyt jo reilut 20 vuotta.

Puolakka on jo ravintolakoulu Perhosta valmistuttuaan halunnut työskennellä maailman parhaissa ravintoloissa. Työkokemus ja matka huippuravintoloihin alkoi Norjasta, jossa Helena sai ensimmäisen työkokemuksensa Michelin-tähtiravintolassa.

Norjasta tie vei Lontooseen, jossa lukuisiin hakemuksiin vastasi ensimmäisten joukossa Gordon Ramsayn ravintola. Kokemus Ramsayn ravintolassa oli Helenalle kulttuurishokki.

Tuo varhainen kokemus on vahvistanut Helenan omaa halua toimia esimiesasemassa reilusti, vaikkakin tiukasti. Helena on tyytyväinen #metoo -ilmiön kautta alkaneesta epäkohtien julkisesta purkamisesta, sillä se on osaltaan ollut avaamassa ravintoloissa pitkään ihailtuna pidettyä pelon työilmapiiriä.

Miten ranskalainen ajattelee?

Petäistönkään ura Ranskassa ei käynnistynyt vaikeuksitta. Ennenkuin kirjeenvaihtajan työssä tarvittavat kontaktit ja ymmärrys paikallisesta kulttuurista oli riittävällä tasolla, tarvittiin kovaa itsetuntoa.

Helenan mukaan meni noin neljä vuotta, että asioita oppi ajattelemaan ranskalaisittain.

Henkilökohtaiset kontaktit ovat tärkeitä, asiat eivät hoidu nopealla sähköpostilla, vaan luottamus syntyy, kun vietetään aikaa yhdessä. Siksi esimerkiksi liikelounailla on Ranskassa ihan erityinen merkitys. Siellä testataan keskinäinen kemia ja se, halutaanko tämän henkilön kanssa olla tekemisissä. Hyvin tärkeää on myös ulkoinen habitus ja pukeutuminen. Siihen liittyvä ensivaikutelma voi avata tai sulkea ovia lopullisesti.

Suomalaiset, missä itsetunto?

Petäistön mukaan olisi tärkeää suomalaiselle itsetunnolle, joka kalpenee ranskalaisten rinnalla, että oppisimme puhumaan ja näkemään oman historiamme ja arvostamaan sitä.

Olemme ihmeellisellä tavalla selvinneet puun ja kuoren välistä itsenäiseksi maaksi, jonka ihmisiin kova historia on myös jättänyt jälkiä. Kun olemme sinut menneisyyden kanssa, voimme olla ylpeitä itsestämme myös kansakuntana. Tämä itsetunnon puute on monesti huono lähtökohta, varsinkin kun lähdetään tekemään yhteistyötä ranskalaisten kanssa.

Helena Petäistön tekemä työ Ranskan ja ranskalaisuuden eteen on palkittu Ranskan ansioritarikunnan Kunnialegioonan upseerin kunniamerkillä vuonna 2014.

Kirjeenvaihtajan työnsä lopetettuaan Petäistöstä on tullut suosittu esiintyjä, jonka kalenterin täyttävät nyttemmin lukuisat esitelmä- ja puhetilaisuudet niin Suomessa kuin Ranskassakin.

Teksti: Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.