Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Kesän ykkösfestari oli nousevien naisartistien juhlaa

Alma ruisrock
Alma ruisrock Kuva: Juuli Aschan / YleX Laulaja

Kotimaiset ja kansainväliset naismuusikot tarjosivat tämän vuoden Ruisrockin parasta antia.

Keväällä musiikkimedia NRGM uutisoi, etteivät tytöt juuri suomalaisfestareilla kitaraa soittele: NRGM:n laskentatavan mukaan festareilla kesän aikana nähtävistä 2078 esiintyjästä vain noin joka yhdeksäs on naisoletettu.

Viikonloppuna Turussa juhlittu Ruisrock kuitenkin loisti kyseisellä listalla festarina, jolla esiintyi tänä vuonna eniten naisartisteja – Ruissalossa lavalle nousi 37 naista, mikä tarkoittaa noin joka neljättä Ruisrockin esiintyjää.

Se näkyi etenkin Ruisrockin sunnuntaissa.

Päivä oli nousevien, mielenkiintoisten ja karismaattisten naisartistien riemujuhlaa, kun niin brittiläinen supertähti Dua Lipa, tuore r’n’b-lupaus Kali Uchis kuin Suomen suurin vientivaltti Almakin ottivat kukin vuorollaan Ruissalon juhlakansan huomaansa.

Dua Lipa Ruisrockissa.
Dua Lipa oli yksi viikonlopun odotetuimmista esiintyjistä. Dua Lipa Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Dua Lipa,Ruisrock

Enemmän naisräppäreitä kuin suomalaisilla hiphop-festareilla

Hiphopin valtakausi populaarimusiikissa jatkuu edelleen, ja sitä on Ruisrockissa tarjolla niin paljon, että se on korvannut ennen vallalla olleen rockin lähes täysin.

Tämä kuuluu myös festivaalin naisedustuksessa.

Toisin kuin Blockfesteilla, Seinäjoki Hiphop Festivalilla tai maamme legendaarisimmilla hiphop-festareilla Pipefesteilla, Ruisrockin esiintyjäkaartiin mahtuu myös naisräppäreitä.

Niin kotimaassaan Ruotsissa kuin meillä Suomessa valtaisaa suosiota nauttiva ruotsalaisräppäri Silvana Imam osallistui paitsi Ruskeiden Tyttöjen talk show’hun uudella Kupla-lavalla, hän myös veti Sateenkaarilavalla täysimittaisen festarikeikan.

Tummanpuhuvasta, jopa dramaattisesta esiintymisestään tunnettu Imam ei välttämättä ollut kaikkein omimmillaan auringossa kylpevällä Sateenkaarilavalla, mutta tarjoili silti tarttuvan ja kenties tavallista hyväntuulisemman hiphop-show’n Ruisrockin perjantai-illassa.

Silvana Imam ja Maryan Abdulkarim Ruisrockin Kupla-teltassa.
Silvana Imam esiintyi Ruisrockin perjantaissa kahdesti. Silvana Imam ja Maryan Abdulkarim Ruisrockin Kupla-teltassa. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Silvana Imam,Maryan Abdulkarim,Ruisrock

Lauantaipäivä puolestaan käynnistyi D.R.E.A.M x Yeboyah x F -yhteiskeikalla, jossa r’n’b- ja hiphop-radioshow’staan tunnetut DJ:t Lina Schiffer ja Taika Mannila toivat tuoreet suomalaisräppärit Yeboyahin ja F:n kanssaan lavalle.

Yksi lauantai-illan indiempää ulkomaalaislaitaa edustavista artisteista oli yhdysvaltalainen Princess Nokia, joka vieraili Suomessa viimeksi vuonna 2017. Tällöin hän herätti huomiota mediassa käskettyään naiset ja vähemmistöt keikkansa eturiviin taatakseen heille keikkaelämyksen vailla häiriöitä.

Vaikka Princess Nokian DJ-vetoinen esiintyminen ei ollutkaan mikään yleisömenestys, tarjosi artistin keikka Ruisrockiin vaihtoehtoista rap-osaamista, jollaista on totuttu aiemmin kuulemaan ennemminkin Flow Festivalilla tai Sidewaysissa.

Ruisrock luotti pop-tulokkaisiin

Ruisrockin ohjelmatarjonta osoitti tänä vuonna olevansa vahvasti ajassa kiinni buukatessaan festareille useita nosteessa olevia pop-tulokkaita.

Kolmannen albuminsa Sway toukokuussa julkaissut Tove Styrke on ollut tuttu nimi kotimaansa Ruotsin artistikentässä jo vuodesta 2009, jolloin hän sijoittui paikallisessa Idols-kilpailussa kolmanneksi.

Mielenkiintoisten ruotsalaiskollegoidensa Tove Lon ja Zara Larssonin vanavedessä maailmalle tähtäävä Styrke on kuitenkin toistaiseksi pysynyt suurelle yleisölle vieraampana, mutta erinomaisen Sateenkaarilavan keikkansa perusteella paikka ruotsalaisten elektropoppareiden tähtikaartissa ei ole kaukana.

Yksi Ruisrockin odotetuimpia supertähtiä oli sunnuntai-iltana Niittylavalla loistanut Dua Lipa, joka sai yleisön vuoron perään kiljumaan ja huokailemaan vakuuttavalla esiintymisellään.

Vuonna 2015 levytyssopimuksen solminut brittiartisti on vain muutamassa vuodessa kasvanut yhdeksi maailman seuratuimmista pop-tähdistä, joka on haluttu nimi niin festarikiinnityksenä kuin huipputuottajien biisivierailijana.

Laulaja Anne-Marie Ruisrockissa.
Brittiartisti Anne-Marie vakuutti vilpittömällä esiintymisellään. Laulaja Anne-Marie Ruisrockissa. Kuva: Oskari Joutsen, YleX Ruisrock,Anne-Marie

Ennen Dua Lipaa Telttalavalla esiintynyt Anne-Marie on tuttu erityisesti kahden eri Ruisrock-kanssaesiintyjänsä tuotannoilta: lauantai-illassa tanssittaneen Clean Banditin Rockabye-hitistä ja koko Niittylavan tamppaamaan laittaneen Marshmellon kappaleesta Friends.

Tänä keväänä debyyttialbuminsa Speak Your Mind julkaissut Anne-Marie hurmasi Ruisrock-yleisön luonnonlapsimaisella olemuksellaan ja samaistuttavilla lyriikoillaan.

Pääasiassa nuorista naisista koostuva yleisö nauroi artistin vitsaileville välispiikeille ja lauloi täydellä sydämellä mukana.

Kali Uchis Ruisrockissa.
Kali Uchis edusti Ruisrockin mielenkiintoista tulokaslaitaa. Kali Uchis Ruisrockissa. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Ruisrock,Kali Uchis

Sunnuntai-illan yllättäjäksi paljastunut kolumbialais-amerikkalainen Kali Uchis puolestaan vakuutti edesmenneen Amy Winehousen mieleen tuovalla syvällä, tummalla äänellään.

Vertailut eivät pääty ääneen, vaan hänen myös neo-soulia ja r’n’b:tä yhdistelevä musiikkinsa tuovat Telttalavalle tuulahduksen vanhan liiton soulmuusikoita ja nuorena kuollutta Winehousea.

Vielä suurelle yleisölle melko tuntematon nuori artisti joutui harmillisesti esiintymään melko tyhjälle teltalle, sillä lahjoistaan ja yleisössä vallinneesta tunnelmasta päätellen hänestä olisi suuremmalla ennakkohypellä ollut myös täyttämään se.

Nousevien ulkomaalaisartistien rinnalla Ruissalon hienoimpia hetkiä koettiin Alman ja Vestan kaltaisten tuoreiden suomalaismuusikoiden parissa, jotka jo uransa alkuvaiheessa ovat saaneet kuulijat polvilleen.

vesta
Vesta näytti Rantalavalla, ettei hyvä keikka vaadi erikoisefektejä. vesta Kuva: Juuli Aschan / YleX Laulaja

Suomalaisen pop-musiikin mullistajaksi kruunattu Vesta on haluttu nimi niin kuulijoiden kuin artistienkin keskuudessa: laulaja nousi kolmen päivän aikana vierailemaan neljällä eri suomalaismuusikon keikalla.

Hänen oma Rantalavan esiintymisensä puolestaan osoitti, että omaehtoisesti esiintyvä Vesta saa vangittua yleisön pauloihinsa ilman poppareille ominaista lavalla hyppimistä tai näyttäviä tehosteita.

Toisen kesän ainoista keikoistaan Ruisrockissa heittänyt Alma puolestaan on ensimmäisestä sinkustaan Karma alkaen nauttinut Suomessa suosiota, jollaisesta useimmat muusikot voivat vain haaveilla.

Suomalaisyleisön odotukset Almaa kohtaan ovat olleet jo alusta lähtien korkealla, sillä kaksi vuotta sitten ensimmäisen festarikeikkansa Flow Festivalilla heittänyt artisti sai jo silloin esiintyä ääriään myöten täydelle Black Tent -lavalle.

Odotukset ylitettiin myös Ruisrockissa, kun yhdessä kaksoissiskonsa Alman kanssa esiintynyt vientilupaus tarjoili Niittylavalle keikan täynnä yhteislaulua, räävittömiä välispiikkejä ja lupauksen pian julkaistavasta debyyttialbumista.

Sanni ja Kaija, takuuvarmat pop-jyrät

Kotimaisella musiikilla menee tällä hetkellä lujaa, ja Ruisrockin varmimmat lavojen täyttäjät olivatkin suomalaisia, suomeksi esiintyviä artisteja.

Koko Rantalavan startanneesta Vilma Alinasta sunnuntai-iltana Niittylavalle nousseeseen Almaan sekä pienempiin indienimiin, kuten kovassa nosteessa olevaan Lxandraan, Ruissalossa saatiin nauttia suomalaisten naisartistien parhaimmistosta.

Perjantai-iltana syytä juhlaan antoivat suomalaisiin suursuosikkeihin lukeutuvat Abreu ja Sanni. Jälkimmäinen heistä veti koko Niittylavan niin tukkoon, että myöhässä alueelle saapuneiden oli turha yrittää löytää kesäkavereitaan yleisöstä.

Lauantain luottopelaajiin lukeutuva Ellinoora sai koko Rantalavan raikumaan Leijonakuninkaan voimalla, ja energisistä keikoistaan tunnettu Haloo Helsinki! teki laulaja-basisti Elli Haloon johdolla selväksi, että tauolle kesän jälkeen jäävä yhtye jättää suomalaiseen festarikenttään takuuvarman yhteislaulattajan mentävän aukon.

Ruisrock
Ellinooran samaistuttavat lyriikat upposivat Rantalavan yleisölle. Ruisrock Kuva: Nelli Kenttä / YleX Ruisrock

Kaija Koo puolestaan muistutti sunnuntai-iltapäivän Niittylavalla, että jo 80-luvulta uraa tehnyt artisti saa edelleen yleisön villiksi vuosien mittaan vain vahvistuneella karismallaan.

Artistin edelleen yllättävän raikkaalta kuulostava oma tuotanto yhdessä Vain Elämää -lainojen kanssa oli juuri sitä, mitä auringossa kylpevä Ruisrock viimeiseen festaripäiväänsä kaipasi.

Ruisrock osoittaa oikean suunnan

Taakse jäänyt Ruisrock-viikonloppu oli täynnä vaikuttavia keikkoja ja lahjakkaita artisteja niin Suomesta kuin ulkomailta, eikä voi sanoa, että naisesiintyjien vähäisempi määrä johtuisi ainakaan tällä hetkellä pinnalla olevien artistien tasosta.

Ruisrock ansaitsee erityiskiitoksen uskalluksestaan nostaa lavalle takuuvarmojen suosikkiartistien ohella myös tuoreita pop-tulokkaita, joiden fanikunta ei vielä vakiintuneempien festarikonkarien rinnalle suosiossaan vielä yltänytkään.

Maamme suurimpana pop-tapahtumana Ruisrock toimii monipuolisella artistitarjonnallaan suunnannäyttäjänä myös muille suomalaisfestareille.

Toivottavasti ensi kesänä myös muilla pop-festareilla nähdään laajemmin Kali Uchisin, Anne-Marien ja Tove Styrken kaltaisia uusia nimiä, jotka epäilemättä tulevat tulevaisuudessa täyttämään lavat niin meillä kuin muuallakin.

Vaikka kitaraa soittava tyttö suomalaisilla kesäfestareilla onkin edelleen harvinaisuus, vuoden 2018 Ruisrock osoitti, että mielenkiintoisiin naisartisteihin kannattaa jatkossakin panostaa.