Hyppää pääsisältöön

RUISROCK 2018: Löytyykö musiikkifestareilla tilaa keskustelulle?

Silvana Imam ja Maryan Abdulkarim Ruisrockin Kupla-teltassa.
Silvana Imam ja Maryan Abdulkarim Ruisrockin Kupla-teltassa. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Silvana Imam,Maryan Abdulkarim,Ruisrock

Ensimmäistä kertaa Ruisrockissa nähty ja kuultu Kupla-teltta oli täynnä mielenkiintoisia keskusteluja ja musiikille vaihtoehtoista tekemistä. Suurelle yleisölle teltta kuitenkin jäi melko vieraaksi.

Ennen kaikkea musiikkifestarina tunnettu Ruisrock teki tänä vuonna uuden aluevaltauksen, kun Ruissalon kansanpuistoon pystytettiin ensimmäistä kertaa keskustelulle ja vaihtoehtoiselle musiikille omistettu Kupla-teltta.

Viikonlopun aikana Kuplassa kuultiin muun muassa musiikkikeskusteluja, lavarunoutta, kirjailijakeskusteluja, DJ-keikkoja ja osallistuttiin erilaisiin taidetyöpajoihin.

Uusi esiintymisteltta on kiinnostava lisä muuten varsin kevyen viihteen ympärille rakentuvan Ruisrockin ohjelmatarjontaan.

– Tarkoituksena on antaa festivaalikävijöille ajattelemisen ja tekemisen aihetta olematta kuitenkaan liian vakava, Ruisrockin tuottaja Ilona Numminen kertoo toukokuussa julkaistussa tiedotteessa.

“Rajoja rikkovaksi” kuvailtu teltta voidaan nähdä askeleena kehittää Ruisrockia kiinnostamaan myös sellaisia henkilöitä, joita valtavirtamusiikkiin keskittyvä tapahtuma ei muuten houkuttelisi paikalle.

Kupla-teltan puheenvuorot olisivat voineet sopia hyvin esimerkiksi Helsingin Flow Festivalille, missä aiempina vuosina onkin järjestetty Flow Talks -nimistä keskustelufoorumia.

Pyrkiikö Ruisrock vakavoittamaan omaa brändiään ja laajentamaan omaa rooliaan suomalaisessa kulttuuritapahtumakentässä tarjoamalla ohjelmaa, jota ei perinteisesti valtavirtamusiikkiin keskittyvillä festareilla ole totuttu kuulemaan?

Yleisöä Ruisrockin Kupla-teltassa.
Silvana Imam kiinnosti Ruisrock-yleisöä. Yleisöä Ruisrockin Kupla-teltassa. Kuva: Nelli Kenttä, YleX yleisö,Ruisrock

Musiikki on keskustelua

Yksi teltan mielenkiintoisimpia ohjelmanumeroita oli kirjoittaja Maryan Abdulkarimin Ruskeat Tytöt Median perjantai-illan talk show, jossa vieraili kolme ajankohtaista, modernia hiphop-artistia.

Abdulkarim sai Kuplaan keskustelukumppanikseen Ruotsin vuoden artistinakin palkitun Silvana Imamin, joka tunnetaan vahvasti kantaaottavana ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin tarttuvana artistina.

Hänen jälkeensä lavalle nousivat myös suomalaisen hiphopin uutta aaltoa edustavat Cledos ja Bizi.

Silvana Imam keskustelemassa Maryan Abdulkarimin kanssa Ruisrockin Kupla-teltassa.
Silvana Imam keskusteli hyväntuulisena Maryan Abdulkarimin kanssa Ruisrockin perjantai-illassa Silvana Imam keskustelemassa Maryan Abdulkarimin kanssa Ruisrockin Kupla-teltassa. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Ruisrock,Silvana Imam,Maryan Abdulkarim

– Näemme, että keskustelu on mukana ihmisten olemisessa silloinkin, kun ollaan musiikin parissa tai juhlimassa. Yhteiskunta on aina läsnä ja keskustelua käydään ruokapöydästä baaritiskeille, Abdulkarimin talk show’ta tuottanut Jasmina Amzil kertoo heidän ohjelmaosionsa taustoista.

– Myös merkittävä osa musiikista on keskustelua yhteiskunnallisista aiheista.

Lähes koko perjantain Kuplan ohjelmasta vastanneen Ruskeiden Tyttöjen tavoitteena oli tarjota keskustelua ja viihdettä sekä musiikin että puheen muodossa. Kuten Imam keskustelussaan totesi, ihmiset haluavat usein pitää artisteista musiikin takana ja oppia heistä lisää.

Tähän tarkoitukseen Abdulkarimin talk show toimi erityisen hyvin.

Artistien kanssa puhuttiin niin henkilökohtaisista kuin yleismaailmallisistakin asioista: esimerkiksi Imamin kanssa keskustelu liikkui sulavasti Handmaid's Tale -sarjan yhteiskunnallisesta merkityksestä työuupumukseen ja omasta työstä korvauksen vaatimiseen, Cledosin kanssa puolestaan juteltiin niin taekwondosta kuin hänen elämästään päihteettömänä artistina.

Viihdettä ja vaikuttavia nimiä

Kuplassa kuultiin niin perjantai- kuin lauantai-iltapäivänä Yle Kioskin kiitelty All X Panel -keskustelu, jossa Kioskin Essi Lampun johdolla pureuduttiin tiettyihin ihmisryhmiin liitettäviin stereotypioihin.

Viikonloppuna ruodittiin niin realitytähtiin kuin misseihin liittyviä ennakkoluuloja.

Yle Kioskin keskustelupaneeli Ruisrockissa.
Yle Kioskin All X Panelissa vieraana tositv-tähdet Antti Kurhinen, Daniel "Bile-Dani" Lehtonen, Susanna Indrén ja Niko Saarinen. Yle Kioskin keskustelupaneeli Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Yle Kioski,tosi-tv,Ruisrock

Toimittajina ja kirjailijoina tunnetut Laura Friman ja Ronja Salmi juonsivat molemmat omaa keskusteluohjelmaansa. Vieraina lavalla nähtiin muun muassa muusikko Litku Klemetti ja rapduo SOFA sekä kansanedustajia ja kirjailijoita.

Kuplassa tarjottiin perjantaina ja lauantaina Tavastian Mummodiskon ja Jori Hulkkosen legendaarisen Ydintalvipuutarhan kaltaisia DJ-settejä, joille isommilla lavoilla ei tänä vuonna ollut tilaa.

Toimivatko keskusteluohjelmat musiikkifestareilla?

Ruisrockin ehdottomia vetonauloja ovat suuret suomalaisartistit ja -bändit, kuten JVG, Sanni ja Cheek, ja monet kiinnostavat ulkomaalaiskiinnityksetkin joutuivat esiintymään melko pienille yleisöille.

Tätä taustaa vasten voi todeta, ettei tapahtuma ole lähtökohtaisesti paras alusta keskusteluille ja puheenvuoroille, ovat ne kuinka mielenkiintoisista aiheista tahansa.

Tunnetuimmat keskustelijanimet, kuten Silvana Imam ja Yle Kioski All X Panelin tositv-tähdet, vetivät uteliaita kuulijoita Kupla-telttaan, mutta istumapaikoista ei tarvinnut suosituimpienkaan puheenvuorojen kohdalla kilpailla.

Kuplan kohdalla voidaankin puhua suurelta yleisöltä piiloon jääneenä helmenä, sillä keskustelut olisivat varmasti tarjonneet mielenkiintoisia näkökulmia artistiuteen ja elämään julkisuuden henkilönä myös sellaisille, jotka eivät lavan esiintyjiä entuudestaan tunteneet.

Niko Saarinen, Susanna Indrén ja Daniel Lehtonen Yle Kioskin paneelissa Ruisrockissa.
Kioskin paneelikeskustelun realitytähdet ovat tuttuja suurelle yleisölle. Niko Saarinen, Susanna Indrén ja Daniel Lehtonen Yle Kioskin paneelissa Ruisrockissa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Yle Kioski,Ruisrock,Niko Saarinen,Daniel Lehtonen,Susanna Indrén

Suurimmaksi ongelmaksi teltan kohdalla koitui sen sijainti pääporttien tuntumassa.

Melko lähellä sijaitsevan Sateenkaarilavan keikoista kulkeutuva ääni tuntui häiritsevän etenkin lavakeskustelijoita, joilla oli hankaluuksia kuulla keskustelunvetäjien kysymyksiä.

Myös katsojana viereisen lavan musiikki hankaloitti puheeseen keskittymistä.

Tämän lisäksi teltasta ei olisi ulospäin arvannut, että sen sisällä käydään kuulemisen arvoisia keskusteluja.

Ellei lavalla istuvia hahmoja tunnistanut telttaa ohittaessa, oli tavallisen festarikävijän helppo ohittaa Kupla ja seurata muilta lavoilta raikaavaa musiikkitarjontaa.

Olennaiseksi osaksi festarikokemusta?

Vaikka olosuhteet keskusteluille eivät välttämättä olleet kaikkein otollisimmat, olivat ainakin niitä järjestämässä olleet tahot tyytyväisiä omiin ohjelmaosioihinsa.

– Kioskin paneelikeskustelut olivat hyvää viihdettä, mutta myös tarpeellisia ja osin silmiä avaaviakin. Etenkin realitytähdet houkuttelivat uteliaita ohikulkijoita paikan päälle, keskusteluohjelmaa tuottanut Yle Kioskin toimittaja Anni Solja kommentoi.

Myös Ruskeiden Tyttöjen perjantaista saatu palaute oli Amzilin mukaan yksinomaan positiivista, ja paikalle löysi erityisesti hiphop-artistikeskusteluista kiinnostuneita festaroijia.

Vaikka Kupla-telttaa ei vielä ensimmäisen vuotensa perusteella voi kutsua yleisömenestykseksi, tarjosi se festarikansalle virkistävästi erilaista sisältöä ja tekemistä kuin Ruisrockissa on aiemmin totuttu kokemaan.

Myöa Ruisrockin Numminen on tyytyväinen kertoessaan, että festarin näkökulmasta odotettua paremmin yleisöä tavoittanut Kupla onnistui tarjoamaan sekä muusta Ruisrock-tarjonnasta eroavaa että sitä syventävää sisältöä.

Järjestäjän posiviitisen kokemuksen pohjalta Kupla aiotaan Nummisen mukaan pystyttää myös ensi vuonna muodossa tai toisessa.

Tämä on ilahduttava uutinen, sillä etenkin äänieristykseen huomiota kiinnittämällä ja mahdollisesti keskeisempää sijaintia festarialueella harkitsemalla Kuplasta saattaa tulevina vuosina muodostua olennainen osa onnistunutta festariviikonloppua.

Erityisesti musiikkikeskusteluun panostamalla Kuplalla olisi menestyspotentiaalia, sillä Ruisrock-kävijöistä löytyy takuulla sellaisia, jotka aikatauluttaisivat artistikeskustelut luontevasti ohjelmaansa muun festaroinnin ohelle.

Tuomalla lavalle hyvässä suhteessa niin tunnetumpia kuin indiempiäkin nimiä, Kuplalla olisi mahdollisuus kehittää Ruisrockia takuuvarmasta bileviikonlopusta relevantiksi tapahtumaksi myös tarinoista musiikin takana kiinnostuneelle yleisölle.