Hyppää pääsisältöön

Annetaanko työtodistus automaattisesti? Työtodistus katosi, voinko saada uuden?

Kesätyö Q&A: Työtodistus (kuvituskuva)
Kesätyö Q&A: Työtodistus (kuvituskuva) Kuva: Mikko Lehtola / Yle kesätyö,Työtodistus

Työtodistus on arvokas dokumentti antamastasi työpanoksesta ja parhaimmillaan tehokas puolestapuhuja seuraaviin tehtäviin. Mutta mitä tehdä, jos työtodistusta ei ala kuulua, sen sisältö ei ole mieluinen tai huomaat paperin kadonneen teille tietymättömille?

Kysymyksiin vastaa Juuli Jokinen Kesäduunari-infosta. Artikkelia varten on myös haastateltu Niko Hurua Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta sekä hyödynnetty työsuojeluviranomaisen nettisivustoa.

Saako työtodistuksen automaattisesti?

Ei saa. Sinulla on oikeus saada työtodistus, jos sellaista pyydät, mutta työnantajan ei tarvitse antaa sitä oma-aloitteisesti.

Työtodistuksen voi pyytää suullisesti tai kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla. Jälkimmäisen etu on se, että voit osoittaa pyytäneesi todistusta, jos sen saamisessa tulee vaikeuksia.

Suppea työtodistus
työsuhteen kokonaiskesto
työtehtävät
Laaja työtodistus
työsuhteen kokonaiskesto
työtehtävät
työsuhteen päättymisen syy
arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä

En pyytänyt työtodistusta heti töiden päätyttyä. Onko nyt jo liian myöhäistä?

Aika ei lopu ihan heti kesken. Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus, jos sitä pyydetään kymmenen vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Laajassa työtodistuksessa, jossa kerrotaan myös työsuhteen päättymisen syy ja annetaan arvolauselma taidoistasi ja käytöksestäsi, aikaraja on viisi vuotta työsuhteen päättymisestä.

Jos pyydät työtodistusta jo työsuhteen aikana, esimerkiksi koulutukseen hakemista varten, kyseessä on väliaikainen työtodistus. Laki ei velvoita työnantajaa tekemään sellaista, joskin pyynnön toteuttamista voidaan pitää hyvän tavan mukaisena.

En ole saanut työtodistusta pyynnöstä huolimatta. Mitä voin tehdä?

Työtodistus pitää toimittaa sinulle viivytyksettä. Työsuojeluviranomainen suosittelee tekemään sen viikon sisällä pyynnöstä.

Jos et saa todistusta pyynnöstä huolimatta, voit ottaa yhteyttä työsuojeluviranomaiseen. Hän voi velvoittaa entistä työnantajaasi antamaan työtodistuksen sakkorangaistuksen uhalla. Kirjallinen pyyntö, kuten sähköposti, on luotettava todiste siitä, että olet koettanut saada työtodistuksen ensin itse.

Voinko pyytää sekä arviollisen että arviottoman työtodistuksen siltä varalta, että arvion sisältävä työtodistus on negatiivinen?

Jos olet pyytänyt suppean työtodistuksen, voit viiden vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä pyytää myös laajan työtodistuksen, joka sisältää arvion työtaidoistasi ja käytöksestäsi.

Jos taas olet heti pyytänyt pelkästään laajan työtodistuksen, sinulla ei ole enää oikeutta suppeaan työtodistukseen. Tämä pätee siinäkin tapauksessa, että olet tyytymätön sen sisältämään arvioon.

Pyysin suppeaa työtodistusta, mutta sain laajan, jossa on myös työsuhteen päättymisen syy ja arvio minusta työntekijänä. Voinko pyytää vielä uuden työtodistuksen?

Työnantaja ei ole noudattanut pyyntöäsi, joten hänen on tehtävä sinulle uusi korjattu työtodistus.

Voinko esittää toiveita siitä, mitä työtodistukseen kirjoitetaan?

Voit vaikuttaa työtodistuksen sisältöön pyytämällä joko suppean tai laajan työtodistuksen. Sekä suppeaan että laajaan työtodistukseen tulee listata ne työtehtävät, joita olet tehnyt mainittavissa määrin. Jos haluat varmistaa, että esimerkiksi tulevien työnhakujesi kannalta olennaiset tehtävät on mainittu, esitä toiveesi todistuksen pyynnön yhteydessä.

Laajassa työtodistuksessa et voi vaikuttaa siihen, millaisen arvion työnantaja sinusta tekee. Se on hänen käsityksensä käytöksestäsi ja työtaidoistasi.

Työtodistukseen ei saa kuitenkaan kirjoittaa ylimääräisiä, työtodistukseen kuulumattomia asioita, kuten tietoa sairauspoissaoloista. Jos työtodistuksessasi on ylimääräistä tai virheellistä tietoa, työnantajan on tehtävä uusi todistus.

Ansaitsen mielestäni paremman arvion työtodistukseen kuin mitä sain. Voiko siihen pyytää muutosta?

Sinulla ei ole oikeutta saada sisällöltään toisenlaista todistusta, vaikka arvio olisi mielestäsi väärä.

Arvioon ei voi silti kirjoittaa mitä tahansa. Jos väärin tehty arvio aiheuttaa sinulle vahinkoa, työnantaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

Hukkasin työtodistukseni. Onko minulla oikeus saada uusi hävinneen tilalle?

Kadonneeseen työtodistukseen pätevät samat aikarajat kuin ensimmäiseenkin työtodistukseen: suppean työtodistuksen voi saada kymmenen vuoden ja laajan viiden vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä.

Peliä ei ole välttämättä menetetty senkään jälkeen. Työnantaja voi kieltäytyä toimittamasta uutta työtodistusta kymmenen vuoden umpeuduttua vain siinä tapauksessa, että sen tekemisestä aiheutuu kohtuutonta haittaa.

Sain hyvän työtodistuksen. Voinko laittaa sen kirjoittajan suosittelijaksi tuleviin työhakemuksiin?

Mahdolliselta suosittelijalta pitäisi aina kysyä lupa suosittelijana käyttämiselle, ja erikseen jokaiseen työhakemukseen. Se on myös sinun etusi: yhteydenotto ei tule suosittelijalle yllätyksenä, vaan hän ehtii valmistautua kertomaan sinusta olennaisia asioita.

Kysymyksiä tai ongelmia?

Koskaan ei kannata jäädä murehtimaan asiaa yksin. Monet tahot tarjoavat apua ja tukea työsuhteen pulmatilanteisiin.

Tietoa löytyy hyvin esimerkiksi ammattiliittojen ja työsuojelun sivuilta tai neuvontapuhelimista, työlainsäädännöstä ja Kesäduunari-infosta. Tietoa 12 eri kielellä mm. työelämästä on infopankki.fi:ssä.

Jos sinulla on ongelma, ilmoita siitä esimiehellesi. Jos keskusteleminen esimiehen kanssa tuntuu vaikealta, juttele asiasta ensin luotettavan aikuisen kanssa. Se voi olla esimerkiksi perheenjäsen, opettaja tai kokeneempi työkaveri.

Mikäli ongelma ei ratkea esimiehen avulla, vie asia työpaikan luottamusmiehelle, työsuojeluvaltuutetulle tai muulle henkilöstön edustajalle. Jos työpaikalla ei sellaista ole, voit ottaa yhteyttä ammattiliittoosi tai työsuojeluviranomaiseen. Tarvittaessa apua voi tiedustella myös oikeusavusta ja asianajajapäivystyksestä.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.