Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Vihreätä kultaa – Pelastavatko biopolttoaineet planeetan ja millä hinnalla?

Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista.
Metsiä raivataan yhä laajemmilta alueilta biopolttoaineiden viljelyä varten. Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista. Yle TV1,Ulkolinja: Vihreätä kultaa

TV1 torstaina 12.7.2018 klo 22.05 - 23.30, uusinta keskiviikkona 18.7. klo 00.05
Katsottavissa Areenassa

Maailmassa on yli miljardi ajoneuvoa. Öljyn kulutuksessa on rikottu haamuraja, eikä kasvun rajaa näy. Samaan aikaan ihmiskunta yrittää epätoivoisesti hillitä hiilidioksidipäästöjä.

Ratkaisua etsitään biopolttoaineista.

Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista. Ketkä ovat voittajia ja ketkä häviäjiä? Lepääkö biopolttoaineisiin perustuva ympäristöpolitiikka köyhien harteilla?

Rapsin viljely kolminkertaistunut Euroopassa

Ratkaisua energian saantiin ja ilmaston lämpenemiseen ryhdyttiin etsimään 2000-luvun alussa, kun öljyn hinta nousi. Hallitukset olivat luottavaisia, sillä ratkaisuksi nähtiin biopolttoaineet.

Ensimmäisen polven biopolttoaineita tuotettiin vehnästä, soijasta, maissista, rapsista ja öljypalmusta. Moni hallitus näki mahdollisuuden energiaomavaraisuuteen. Se hillitsisi ilmaston lämpenemistä ja pelastaisi maatalouden ylituotannolta.

Nykyisin biodieseliä tuotetaan 10 miljoonaa tonnia vuodessa. Esimerkiksi rapsin viljelyala on Euroopassa kolminkertaistunut.

”Biopolttoaineet ovat Euroopassa kansalaisilta näkymättömissä. Kuitenkin kaikilla on dieselautonsa tankissa 5 - 7 prosenttia biodieseliä", sanoo dokumentissa haastateltava Raffaello Garofalo, biodieselin eturyhmästä EBB:stä.

Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista.
Belgiassa kasvatetaan rapsia laajoilla alueilla biopolttoaineita varten. Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista. Kuva: BLITZ Christophe Yle TV1,Ulkolinja: Vihreätä kultaa
Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista.
Suomessa kehitetty mäntyöljy voidaan jalostaa uusiutuvaksi dieseliksi. Ranskalaisdokumentti tutkii biopolttoaineiden maailmanlaajuista tuotantoa ja taistelua markkinoista. Yle TV1,Ulkolinja: Vihreätä kultaa

Pieniltä tuottajilta viedään maat

Biopolttoainekuume on johtanut villiin maakeinotteluun. Argentiinassa siirtogeenisen soijan tuotantoa varten kaadetaan yhä enemmän metsää sekä vallataan viljely- ja laidunalueita paikallisilta asukkailta, kovinkin ottein. Tilanne on kohtalokas pienille tuottajille.

”Biopolttoaineiden käytöllä Euroopassa on ollut vakavia vaikutuksia eteläisille maille. Ruoan hinnalle, maaperän muutokselle ja erityisesti palmuöljyn käytölle. Olen tavannut indonesialaisia ja malesialaisia viljelijöitä, jotka eivät tosiasiassa enää omista maitaan”, sanoo entinen europarlamentaarikko Corinne Lepage.

Mäntyöljyä Suomen metsistä

Ekokatastrofin pysäyttämiseksi teollisuus haaveilee, että biopolttoaineitta voisi tuottaa jätteistämme. Maa- ja metsätalouden raaka-ainejäämät ja käytetyt öljyt ovat toisen polven biopolttoaineita.

Dokumentin ohjaaja Sergio Ghizzardi päätyy Lappeenrantaan, metsäteollisuuden sydämeen Suomeen.

UMP hyödyntää sellunkeitosta syntyvää raakamäntyöljyä. Yhtiö aloitti vuonna 2008 kehitystyön, jolla mäntyöljystä saadaan uusiutuvaa dieseliä. Alan myöntämä kaupallinen suunnittelupalkinto meni vuonna 2015 UPM-biopolttoaineille.

Dokumentissa palataan myös vuoteen 2008 ja tilaisuuteen, jolloin suomalainen Neste Oil perusti itsevarmuutta uhkuen Rotterdamin satamaan maailman suurimman biopolttoainejalostamon.

L'or vert. Green Gold. Tuotanto: Domino Production, Ranska. 2017.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.