Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Outoja ääniä jo vuodesta 1964!

studion äänipöytä, käsitelty kuva
studion äänipöytä, käsitelty kuva studiot

Vuonna 1962 säveltäjä Knut Wiggen ja insinööri Tage Westerlund päättivät rakentaa Tukholmaan elektronisen musiikin studion. Ruotsin ensimmäisen elektronisen musiikin studion.

Kun Ruotsin radio, Sveriges Radio, kuuli asiasta, se päätti lähteä mukaan hankkeeseen.

Studion esikuvana oli niin kutsuttu Kölnin studio, jossa muiden muassa Karlheinz Stockhausen oli työskennellyt jo 1950-luvulla. Ja niinpä vuonna 1964 otettiin käyttöön Ruotsin ensimmäinen elektronisen musiikin studio, ja nimenomaan ammattitasoinen elektronisen musiikin studio, jonne ei kevyen popmusiikin tekijöillä ollut asiaa.

Studio sai nimekseen EMS, elektronmusikstudion ja se on edelleen Södermalmissa Tukholmassa. Tätä nykyä EMS on seitsemän studion kokonaisuus ja eräs studioiden ylpeydenaiheista on aito ja alkuperäinen ja analoginen Buchla 200 modulaarisyntesoija. Ja tottakai studioissa on myös kaikki nykyajan digitaalivehkeet. EMS on hyvin kiinnostava kokoelma uutta ja vanhaa. Ja voitte uskoa, että vuosikymmenien mittaan noissa studioissa on tapahtunut paljon.

Esimerkiksi Ralph Lundsten touhusi studiossa sen varhaisvuosina. Ruotsalainen Hans Edler työskenteli teknikkona studiossa 1960- ja 70-lukujen vaihteessa, ja äänitti öisin salaa omaa popmusiikkiaan studion elektronisilla laitteilla. Mutta se on jo toinen tarina.

Tätä nykyä EMS-studiossa työskentelee hyvin monenlaisia musiikin tekijöitä. Studiolla on oma residenssitaiteilijaohjelmansa, jonka puitteissa siellä on työskennellyt myös suomalaisia hurjapäitä. Toukokuussa 2018 siellä teki musiikkiaan Eero Pulkkinen, joka tunnetaan myös nimellä W.

Hänen albuminsa Susiovet on osittain sävelletty ja äänitetty Tukholman EMS-studiossa.

Jatketaan elektronisten äänien parissa. Goamae-yhtyeen päämajasta ilmoitetaan, että uusi Symbol-niminen EP-julkaisu on "symboli kuilusta teknon ikuisessa valtakunnassa". Mitäpä tuohon voi sanoa?

Asko Tammelin on innostunut sekä virtuaalisen Moog-syntesoijan että Commodore 64:n äänistä. Tässä kunnianosoitusta C64:lle:

LO18 on muusikko ja äänittäjä Kari Lounelan sooloprojekti, jonka musiikkia tekijä itse kutsuu katu- ja metsäambientiksi. Monesti musiikki perustuu luonnon äänien ja elektronisten laitteiden ja soittimien äänien vuorovaikutukseen.

Projektin ensimmäinen albumi on nimeltään Maa, ja triviatietona kerrottakoon, että kolme albumin raidoista etenee erilaisten kulkuneuvojen tahtiin ja että kahdeksalla albumin raidoista on urheiluseuran nimi.

Markus Pesonen on kitaristi ja säveltäjä, joka työskentelee monilla tahoilla: sekä yksin kitaransa kanssa että muiden muassa 11-jäsenisen bändinsä kera. Myös esimerkiksi jousikvartetti ja tekno-remiksaukset ovat hänelle tuttuja. Ja musiikkia on syntynyt myös tanssiteoksiin, teatteriin ja fimeihin.

Markus Pesosen uusi albumi Wateristic vie nimensä mukaisesti veden äärelle, tai veteen. Siinä luonnon ja erityisesti veden äänet ja musiikki yhdistyvät kaleidoskooppimaiseksi äänimatkaksi.

Säröllä on kuluneena vuonna julkaissut jo paljon musiikkia, muun muassa Kaamosteoria-EP:n ja albumin Tekninen häiriö, ja nyt on julki jo toinen täyspitkä albumi, nimeltään Taajuus. Tekijä kertoo, että albumin teema käsittelee muutosta ja kehitystä, ja että albumin sävyissä on vaikutteita varhaisesta elektronisesta musiikista kuten myös nykypäivän teknosta.

Unfound on kaksikko, jonka muodostavat Elias Pöyliö, joka tunnetaan myös nimellä Fell Hand sekä Heikki Lindgren, joka tunnetaan myös nimellä Vongoiva. Yhdessä he luovat musiikkia erilaisilla syntesoijilla, muun muassa modulaarisella, ja yhdistävät elektroniseen äänimaailmaan niin sanottuja kenttä-äänityksiä. Tässä kaksikko Kirjastoambient Live -konsertissa toukokuussa 2018:

Tässä Heikki Lindgren yhdessä Esa Ruohon kanssa, nimellä HLER ja musiikkia konsertista Roihuvuoren Riossa kesäkuussa 2018:

AVARUUSROMUA 15.7.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
W: Buchla EMS_N (Susiovet)
W: EMS_A3_N (Susiovet)
W: AEMS2-N (Susiovet)
GOAMAE: Chasm (Symbol-EP)
ASKO TAMMELIN: Peace Bells Moog
LO18: Mahti (Maa)
MARKUS PESONEN: Wateristic - osa - (Wateristic)
AVARUUSASEMA: Kármánin raja (Ensimmäinen)
SÄRÖLLÄ: Toinen hypoteesi (Taajuus)
UNFOUND: Strepera (Live at Kirjastoambient 2018)
HLER: Live at Roihuvuoren Rio 2018 - osa -

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.