Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Kotimaisen musiikin osuus Ylen radiokanavilla on merkittävä

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja.

Helsingin Sanomat kertoi 10.7.2018 Teoston tietoihin viitaten, että Ylen valtakunnallisilla radiokanavilla soitetusta musiikista viime vuonna kotimaista musiikkia oli 26 prosenttia. Kotimaisen musiikin osuus Ylen radiokanavilla oli suurempi.

Yle tarkisti raportointijärjestelmästään kotimaisen musiikin osuuden vuodelta 2017. Kaikkien Ylen radiokanavien musiikista Ylen raportointitietojen perusteella 38 prosenttia oli kotimaista musiikkia. Yle raportoi kaikki soittotiedot Teostolle.

Ero selittyy Radio Suomen alueellisilla lähetyksillä. Radio Suomen alueajalla soitetusta musiikista peräti 62 prosenttia oli viime vuonna kotimaista. Radio Suomessa aluelähetykset vuorottelevat kanavalla valtakunnallisen lähetyksen kanssa, mutta kotimainen musiikki soi alueajallakin joka puolella Suomea. Tätä soittomäärää ei ole huomioitu valtakunnallisessa tilastossa. Ylen kanavista juuri Radio Suomi soittaa eniten kotimaista musiikkia. Viime vuonna kanavan valtakunnallisella ajalla soitetusta musiikista kotimaista oli 53 prosenttia. Tänä vuonna kotimainen musiikki on kuulunut Radio Suomessa vielä enemmän.

Ylen radiokanavien musiikin kotimaisuusasteeseen vaikuttaa erityisesti Ylen ruotsinkielisten kanavien musiikki. Ylen ruotsinkielisillä radiokanavilla keskitytään soittamaan musiikkia, jonka suomenruotsalainen yleisö tuntee omakseen. Kieli on tärkeässä roolissa ja siksi kanavilla soitetaan suomenruotsalaisen musiikin rinnalla paljon musiikkia Ruotsista ja muista Pohjoismaista.

Klassisella musiikilla on myös tärkeä rooli Ylen radiokanavilla. Yle Radio 1:n ja Yle Klassisen lisäksi klassista musiikkia kuullaan yöaikaan myös ruotsinkielisillä kanavilla. Klassinen musiikki on pääosin ulkomaista ja yösoitossa minuuttimäärät ovat suuria, mikä laskee kaikkien kanavien kotimaisuuden keskiarvoa.

Kotimaisen musiikin osuus Ylen radiokanavien musiikista on merkittävä ja Yle soittaa jatkossakin monipuolisesti suomalaista musiikkia kaikilla radiokanavillaan.

Anne Haaja, Radion suunnittelupäällikkö, Yle
Johanna Törn-Mangs, julkaisupäällikkö, Svenska Yle