Hyppää pääsisältöön

Karvian ourat – uniikki saariryhmä Selkämerellä

Vuonna 1971 valmistuneessa tunnelmallisessa dokumentissa Karvian Ourat tutustutaan Ouran saaristoon ja asukkaisiin.

Ourat on ainutlaatuinen saaristo avomeren tuntumassa. Selkämerellä sijaitseva, sadoista saarista ja luodoista koostuva säpäleinen kokonaisuus on maisemallisesti poikkeuksellisen merkittävä. Pirunpellot ja louhikko luovat saariryhmälle ominaisen maiseman.

Monipuolinen kasvillisuus tarjoaa antimia myös herkkusuille. Saariston luoteis- ja kaakkoisosassa on monia pienempiä luotoja, joissa kasvaa muun muassa ahomansikkaa ja erilaisia villiyrttejä.

Ouraluodolla on ollut tärkeä asema merenkulussa. Vuonna 1851 suomalaiset rakensivat Ouraluodolle luotsiaseman, jonka toiminta jatkui aina vuoteen 1968 saakka.

Kerran hamassa muinaisuudessa aukeni luojan kivikärryn perälauta ja suisti lohkarevyöryn Selkämereen. Siitä syntyi Ourat.― Ohjelman selostaja

Rauhallisella kerronnalla toteutettu dokumentti antaa puheenvuoron myös saaren asukkaalle Lauri Kalliosalmelle, joka kertoo omperäiseen tyyliinsä elämästä saarella, alueen merenkulusta ja hylkeenpyynnistä sekä Ouran edustalla tapahtuneesta merionnettomuudesta.

Paikallinen nimismies Leo Salmi avaa ajatuksiaan vesistön vaikeakulkuisuudesta. "Jos ei ole paikallistuntemusta, niin kyllä siinä varmasti kiveen nappaa vene", toteaa Salmi. Merenkulkijoille hankaluuksia tuottaa myös veden sakeus. Huvimatkailijat joutuvatkin usein pyytämään paikallisilta apua kulkeakseen saaristossa.

Kalastaja Pentti Laine kertoo kalastuksesta Ouran saaristossa. Kalantulo on vuosien saatossa pienentynyt ja suurin osa saaliista menee minkeille liian pienellä hinnalla. "Ei se oikein hyvältä näytä. Ainakaan tällä kertaa", toteaa Laine.

Karvian Ourat kartalla

Keskustele