Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Sakari Oramo ja Ville Virtanen: ”Uusi alku, uudessa maassa kasvattaa”

Ella Kannisen vieraina ovat Englantiin kotiutunut kapellimestari Sakari Oramo ja näyttelijä Ville Virtanen Ruotsista.
Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Ville Virtanen ja Sakari Oramo. Ella Kannisen vieraina ovat Englantiin kotiutunut kapellimestari Sakari Oramo ja näyttelijä Ville Virtanen Ruotsista. Sakari Oramo,Ville Virtanen,Ella Kanninen,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 20.7.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaina 21.6. klo 00.15 ja sunnuntaina 22.7. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Kapellimestari Sakari Oramo on yksi Suomen klassisen musiikin suurnimistä maailmalla. Oramo aloitti uransa viulunsoittajana, mutta kutsu Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi käynnisti toden teolla Oramon kansainvälisen uran orkesterinjohtajana parikymmentä vuotta sitten.

Viitisen vuotta sitten vaimonsa työn vuoksi Ruotsiin asettunut näyttelijä Ville Virtanen on kulkenut pitkän tien yhdeksi Suomen kansainvälisistä näyttelijöistä. Ruotsissa Virtanen kokee vapautuneensa lapsuudestaan saakka seuranneesta julkisuuden painolastista. Uusi alku uudessa maassa onkin ollut Virtaselle virkistävä elämänmuutos ammatillisesti ja yksityishenkilönä.

Ville ja Sakari ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Oma koti juurruttaa hotellia paremmin

Sakari Oramon kansainvälinen elämä alkoi jo kouluaikana, kun Oramo kävi Helsingin ranskalaista koulua. Viulistina aloittaneen Oramon tie veikin töiden puolesta maailmalle jo varhain; Ruotsin kautta Tanskaan ja Britteihin.

Vaikka Oramo sai koulusta vahvan ranskankielisen taustan, ei hän yllättäen ole pahemmin päässyt käyttämään Ranskan kielen ja kulttuurin osaamistaan.

Ensi kertaa Britteihin lähtiessään Oramo huomasi, miten tärkeää työnteon kannalta on tuntea paikallinen kulttuuri. Birminghamissä Oramon työtä auttoi kovasti paikalliskulttuurin opiskelu. Hän hankki itselleen myös kodin, joka juurrutti paremmin kuin hotellielämä. Suomalaista musiikkia johtaessaan Oramo opettaa muusikoitaan ymmärtämään suomalaisuuden vivahteita sekä sitä, miten Suomi soi musiikissa.

Pesti Birminghamin sinfoniaorkesterin johdossa on tuonut Oramolle OBE-kunnianimen Brittiläisen imperiumin upseerina. Tällä hetkellä Oramo toimii ylikapellimestarina niin BBC:n sinfoniaorkesterissa kuin Tukholman filharmonikoissakin. Työn vastapainoksi Oramo nauttii rauhasta ja hiljaisuudesta Toscanan kodissaan.

Uusi maa vavisuttava kokemus

Ville Virtanen oli jo jonkin aikaa haaveilut salaa Ruotsiin muuttamisesta, kun muutto konkretisoitui Villen vaimon saatua roolin Kristina från Duvemåla -näytelmästä Göteborgissa.

Ruotsiin Ville perheineen muutti vakavissaan, läntinen naapurimaa oli uusi koti eikä mikään kokeilu. Ruotsissa Villeä viehättää ihmisten tapa näyttää positiivisia tunteita. Ruotsissa ei myöskään kitsastella kohteliaisuuksien suhteen.

Villelle Ruotsissa on ollut erityistä myös se, että ensimmäistä kertaa Ville on vapaa kulkemaan kaduilla ilman, että tulee tunnistetuksi.

Vaikka Ruotsi olikin ollut Villen haave, uuteen maahan ja kulttuuriin solahtaminen on ollut valtava, koko olemusta vavisuttava kokemus. Kun kielitaito on vielä puutteellinen ja paikallinen käyttäytymiskoodisto vieras, vaatii paljon olla hiljaa ja ulkopuolella. Toisaalta kokemus auttoi ymmärtämään myös hiljaisten, toisia kuuntelevien ihmisten suuren hienouden.

Teksti: Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.