Hyppää pääsisältöön

Yle rekrytoi harjoittelijoita erityisammattikoulusta ja Pakolaisavusta – “Vaikka en olekaan Suomesta, tunnen oloni kotoisaksi Ylessä”

Kuvassa Ylen kesäharjoittelijat.
Kuvassa Ylen kesäharjoittelijat. Kuva: Väinö Vasara/Yle harjoittelijat,arkistot

Tänä kesänä Ylelle saapui harjoittelijoita uusilta kumppaneilta: Keskuspuiston ammattiopistosta ja Suomen Pakolaisavusta. Vuosittain Yle ottaa yli sata harjoittelijaa, joista useimmat ovat opiskelijoita.

Essi Suomalainen ja Linda Rönqvist esittelevät Ylen arkistossa vanhoja filmikuvia vuosikymmenten takaa. Kirjekuorten sisältä paljastuu mustavalkokuvia muun muassa Esko Ahosta ja Arvo Ahlroosista. Suomalaisen ja Rönqvistin tehtävänä on yhdessä arkistotoimittajien kanssa digitoida kuvat ja siirtää ne sähköiseen tietokantaan, josta toimittajat tai dokumentaristit voivat etsiä materiaalia käyttöönsä.

“Kahdessa viikossa on tullut opittua jo tosi paljon siitä, mitä arkistotyö on”, Suomalainen kertoo.

Harjoittelijoiden mukaan arkistotyössä on hyötyä visuaalisesta silmästä ja siitä, että tuntee media-alaa laajasti. Suomalainen ja Rönqvist opiskelevat Keskuspuiston ammattiopistossa mediapalvelujen tuottajiksi.

Kaksi kuukautta kestävän harjoittelujakson jälkeen Rönqvist aikoo jatkaa opintojaan Keskuspuistossa. Suomalainen puolestaan pitää välivuoden ja suunnittelee hakevansa opiskelemaan ammattikorkeakouluun.

Työkokemusta Lähi-idästä

Abdulmutaleb Serag tekee harjoittelijana uutiskuvaajan hommia. Irakista kotoisin olevalla Seragilla on harjoittelijaksi tv-alan työkokemusta tavallista enemmän: hän on ennen muuttoaan Suomeen työskennellyt kuvaajana tv-yhtiöille Irakin lisäksi myös Jordaniassa.

“Vaikka en olekaan Suomesta, tunnen oloni kotoisaksi Ylellä. Kuvaajan työ tuntuu olevan melko samanlaista kaikkialla. Olen myös tutustunut moneen huipputyyppiin”, Serag hehkuttaa.

Serag on kolmessa vuodessa päässyt hyvin kiinni oman alansa tehtäviin uudessa kotimaassaan. Hän on työskennellyt sekä radiotuottajana että freelance-kuvaajana. Viime kesänä Serag osallistui Ylellä kahden viikon mittaiselle kielikurssille. Seuraavaksi silmissä siintävät opiskelupaikka ja työelämä.

“Haluaisin olla vakituisesti töissä Ylellä. Tiedän, että se on vaikeaa, mutta opinnoista olisi paljon apua. Tässä työssä täytyy hallita ammattikieli.”

Kuvassa Ylen kesäharjoittelija Abdulmutaleb Serag.
Serag on harjoittelunsa aikana valokuvannut ja videokuvannut uutisaiheita yhteiskunnasta kulttuuriin. Seuraavaksi hän haluaisi harjoitella editoimista. Kuvassa Ylen kesäharjoittelija Abdulmutaleb Serag. Kuva: Väinö Vasara/Yle harjoittelijat,uutiskuvaus

Harjoittelun avulla töitä

Yle ottaa harjoitteluun vuosittain yli sata henkilöä, joista useimmat opiskelevat korkeakoulussa. Suunnilleen sama määrä TET-harjoittelijoita tutustuu media-alan työtehtäviin Ylellä vuosittain.

“Harjoittelijat ovat ehdottomasti ylpeyden aihe Ylelle. Meillä on vilkasta yhteistyötä korkeakoulujen kanssa ja tarjoamme harjoittelijoille monipuolisia työtehtäviä ympäri Suomen”, kertoo HR-partneri Linda Sandqvist.

Ylellä on pitkä kokemus harjoittelujaksojen toteutuksesta. Harjoittelijat eivät häärää apulaisina, vaan ovat tasavertaisia työntekijöitä, joille annetaan myös vastuuta.

“Haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. Samalla harjoittelijat ovat arvokas panostus Ylelle. Harjoittelu on monesti hyvä väylä uusien työntekijöiden rekrytointiin, sillä monet palaavat harjoittelun jälkeen tänne töihin.”