Hyppää pääsisältöön

Battle Beastin Noora Louhimo: Tiedän, että olen syntynyt esiintymään

Battle Beastin laulaja Noora Louhimo
Battle Beastin laulaja Noora Louhimo Battle Beastin laulaja Noora Louhimo Battle Beast

Taipumus luovuuteen ja esiintymiseen oli nähtävissä Battle Beastin laulajassa Noora Louhimossa jo pikkutyttönä. Kun suku kokoontui viettämään kesää isovanhempien mökille Oulun seudulle, Noora ja hänen veljensä ryhtyivät elokuvantekoon.

- Silloin oli vielä VHS-kameroita, ja isä vuokrasi minulle ja veljelleni sellaisen, ja sillä teimme omia elokuvia.

- Esimerkiksi heti tulee mieleen taikafantasiaelokuva, jossa oli velho, joka oli menettänyt omat taikapallonsa. Ne olivat palloja, joihin koskiessa pystyi siirtymään paikasta toiseen. Keksimme miten saamme leikattua nauhan niin että pystyimme näyttämään paikasta toiseen siirtymisen, nyt 29-vuotias Louhimo nauraa.

Louhimo kertoo omista kesistään lapsuudesta aikuisuuteen Radio Suomen Rokkarin kesä -ohjelmassa.

Kun on lapsesta asti tykännyt esiintyä, niin diskotkin olivat hyvä paikka siihen.

Esiintymisvietti otti vallan jo lapsena myös kotikaupungissa Tampereella

- Tammerfesteillä järjestettiin aikoinaan lasten diskoja, joissa kävin usein. Siellä oli myös diskotanssikilpailu, johon usein osallistuin, ja taisin sen joskus voittaakin. Kun on lapsesta asti tykännyt esiintyä, niin nuo diskotkin olivat hyvä paikka siihen, ja sai olla esillä parkettien partaveitsenä.

Monipuolinen musiikkipohja johti lopulta heavyyn

Koulunsa musiikkiluokilla käynyt Louhimo kertoo saaneensa pohjan musiikkimaulleen omalta isältään. Kodissa soivat esimerkiksi AC/DC, Led Zeppelin, Tina Turner, Shania Twain, Michael Jackson, Queen ja monet muut.

- Ensimmäinen oma idolini oli Whitney Houston. Viidennellä luokalla kuulin The Bodyguard -elokuvasta hänen versionsa kappaleesta I Will Always Love You. Se iski syvälle. Halusin oppia laulamaan samalla tavalla.

Lauluoppia Louhimo sai yksityisopetuksesta, Tampereen Konservatoriosta sekä Pirkanmaan musiikkiopiston pop- ja jazz-linjalta. Ne antoivat hyvän pohjan.

Tunnistettavin elementti Louhimon lauluäänessä on kuitenkin hänen raspinsa, mutta sellaista ei oppilaitoksissa opeteta.

Yli vuoden runttasin ääntäni väärällä tekniikalla ja siitä seurasi, että äänihuuliini tuli kyhmyt.

Raspiäänen Louhimo opettelikin itse, kun hän 19-vuotiaana hurahti Janis Joplinin musiikkiin ja halusi kuulostaa samalta. Treenaaminen otti koville, ja sen seurauksena laulaminen meinasi jo ajautua vaakalaudalle.

- Yli vuoden runttasin ääntäni väärällä tekniikalla ja siitä seurasi, että äänihuuliini tuli kyhmyt. Ne johtuivat siitä että äänihuuliin tuli liikaa ilmanpainetta eli käytännössä ylirasituksesta.

Kyhmyjen löydyttyä Louhimo alkoi selvittää, miten voisi laulaa raspiäänellä teknisesti oikein, jotta laulaminen voisi jatkua. Puheterapia, foniatri ja tiedon etsiminen tekivät tehtävänsä.

- Viime vuonna Battle Beastilla oli lähes 150 keikkaa ja yhtään ei jouduttu perumaan. Voi kai sanoa, että oppi on mennyt perille.

Samaa voi sanoa myös palautteen perusteella. Louhimoa on luonnehdittu yhdeksi maailman parhaista heavy metal -äänistä.

Pyyntö liittyä Battle Beastiin ei ollutkaan huijausta

Louhimon päätyminen Battle Beastin riveihin vuonna 2012 kuulostaa tuhkimotarinalta.

Yhtyeen entinen laulaja oli jättänyt bändin yllättäen, ja Battle Beastilla oli kiire löytää korvaava solisti tulevalle Euroopan kiertueelle ja uudelle levylle. Bändin jäsenet olivat nähneet sattumalta YouTubesta taltion Louhimon keikalta Tampereelta, ja ottivat yhteyttä.

- Luulin aluksi, että se oli huijausta. Nopeasti kuitenkin tajusin, että tässä oli tosi kyseessä. Silloin tunsin aallon tulevan minusta läpi ja ymmärsin, että nyt on se hetki että minun täytyy tarttua tähän juttuun. Se oli hyppy syvään päähän.

- Hauskaa oli se, että vain paria viikkoa aiemmin olin kuullut ensimmäistä kertaa tätä bändiä radiosta ja diggailin hirveästi. En kuitenkaan osannut aluksi yhdistää että kyse oli samasta yhtyeestä, ja vasta poikien lähettämistä demoista tajusin, että tämähän on se bändi josta tykkään, Louhimo muistelee.

Tunsin aallon tulevan minusta läpi ja ymmärsin, että nyt on se hetki että minun täytyy tarttua tähän juttuun.

Siitä lähtien lähes kaikki aika Noora Louhimolla onkin mennyt musiikin parissa - myös kesäisin.

- Ei ole enää ole ollut mökkeilyä tai juhannustansseja. Tai ne juhannustanssit on harrastettu festivaalien lavoilla. Mutta se on ok, se on parasta hommaa mitä voi tehdä.

- Toivon, että voin tehdä tätä vielä kymmenienkin vuosien jälkeen. Esiintyjänä on parasta, kun pääsee tietynlaiseen symbioosiin yleisön kanssa. Show ei ole pelkästään sitä mitä bändi tekee, vaan se, mikä yhteiskemia bändin ja yleisön välillä parhaimmillaan syntyy vaikka kesäfestivaaleilla. Se on käsinkosketeltavaa ja se on maailman parhaimpia tunteita, Louhimo summaa.

Rokkarin kesä Yle Radio Suomessa lauantaisin kello 17.15 - 18.00

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi