Hyppää pääsisältöön

Viikon 29 vinkit: uutuussarjojen superviikko - luvassa uutta draamaa ja komediaa!

kaksi naista kävelee eteenpäin, takana näkyy miehiä.
kaksi naista kävelee eteenpäin, takana näkyy miehiä. Kuva: Bernd Schuller draamasarjat

Tällä viikolla nautitaan useista uusista sarjoista ja tuotantokausista!

Viikko alkaa Latelan viidennen kauden jaksoilla ja jatkuu uudella norjalaisdraamalla Melk, jossa kahden nuoren äidin vauvat vaihtuvat vahingossa ja sattumat johdattavat heidän yhteen. Äitiyden maailmassa liikkuu myös uusi brittiläinen menestyskomedia Motherland - äitien sota, joka kertoo keskiluokkaisten äitien reviiritaisteluista ja navigoinnista arkisen elämän keskellä.

Keskiviikkona starttaa Silta-sarjasta tutun Sofia Helinin tähdittämä The Same Sky - isku sydämeen -draamasarja, jossa uppoudutaan tiedustelun ja propagandan maailmaan kylmän sodan tunnelmissa. Lisäksi viikon aikana on luvassa mm. uusia Komisario Moltanbanon jaksoja. Nautinnollista tv- ja radioviikkoa!

MAANANTAI 16.7.

Jalkapallon EM U19: FIN-ITA

Yle TV2 klo 19.45
Jalkapallon MM-kisat loppuivat, mutta ei hätää: Jalkapallon tulevaisuuden tähtiä pääsee tsekkaamaan, kun alle 19-vuotiaiden EM-turnaus alkaa Vaasassa ja Seinäjoella - avausotteluna nähdään Suomi - Italia. Selostus Matti Härkönen. Vaasa. Ruotsinkielinen selostus Christoffer Herberts. Yle Areena 30 pv.

Latela - uusi 5. kausi alkaa!

Yle TV2 klo 22.15
Rillutteluvuosien jälkeen Latelan porukan aikuistuminen ja vastuun kantaminen alkaa nousta keskeiseksi aiheeksi. Parisuhteet ovat vakiintuneet, osalle on syntynyt lapsia ja kaikilla työ vie entistä enemmän aikaa. Mutta kun kotoa päästään tallille, kuoriutuu porukasta vielä viidennelläkin tuotantokaudella puuhasteleva leikkiryhmä.

Luvassa on dramaattisia ja vähemmän dramaattisia tapahtumia, jotka nostavat pintaan monenlaisia tunteita. Latelamaisella huumorilla päästään kuitenkin vakavistakin paikoista nauraen yli. Kaudesta tekee erityisen mielenkiintoisten Huttusen Laten autoprojektin lisäksi ulkomaan reissu, joka luo täysin uudenlaisia haasteita. Autolla Albaniaan kun ei lopulta olekaan mikään tavanomainen lomamatka. Jo pelkkä matkaan valmistautuminen vie äärirajoille. Itse matkasta puhumattakaan. Yle Areena toistaiseksi.

Kaksi miestä istuu autossa ja katsoo omista ikkunoistaan ulos.
Latela. Kaksi miestä istuu autossa ja katsoo omista ikkunoistaan ulos. Kuva: Yle Kuvapalvelu Latela,5. kausi

Melk - uusi sarja!

Yle TV2 klo 22.45
Uudessa norjalaisdraamassa kaksi toisilleen tuntematonta nuorta naista, Ingri ja Mathilde, ovat viimeisillään raskaana ja kummastakin on tulossa yksinhuoltajaäiti vastoin tahtoaan. Naisten tiet kohtaavat sattumalta synnytyssairaalassa, huonon ajoituksen ja hupaisien sattumien vuoksi. Vaikka heidän taustansa ja tarinansa ovat aivan erilaiset, heillä on yllättäen jotain yhteistä. Varsinkin, kun kätilöt töppäävät ja naisten vauvat vaihtuvat vahingossa. Pääosissa: Ragnhild H. Myntevik, Julia Schacht, Herbert Nordrum. Tuotanto: NRK, Norja, 2017. Yle Areena 3 kk.

Kaksi naista istuu vauva sylissä keittiössä ja katsoo kameraan. Takana näkyy mm. viinipullo.
Melk. Kaksi naista istuu vauva sylissä keittiössä ja katsoo kameraan. Takana näkyy mm. viinipullo. Kuva: Yle Kuvapalvelu draamasarjat,Melk

Bates Motel (16) - uusinta, uusia jaksoja luvassa elokuussa!

Yle TV2 klo 23.55
Bates Motelin uudet jaksot alkavat torstaina 16.8. Sitä ennen näemme kolmannen tuotantokauden jaksot uusintana. Kesäloma kotona on tehnyt Normanille hyvää: hän on lähes tasapainoinen. Isoveli Dylan näkee asiat aivan toisin. Silti Normanin paluu kouluun lukukauden alussa on yhtä tuskaa, sillä opettaja Watsonin tragedia ei jätä häntä rauhaan. Yle Areena vain suorana.

Äiti ja poika seisovat tyhjähkössä huoneessa, mustavalkoisessa kuvassa.
Bates Motel. Äiti ja poika seisovat tyhjähkössä huoneessa, mustavalkoisessa kuvassa. Kuva: 2014 NBCUniversal Media, LLC televisiosarjat,bates motel

TIISTAI 17.7.

Henri Rousseau, modernin taiteen mestari

Yle Teema klo 20.00
Itseoppinut naivistinen taiteilija Rousseau tunnustetaan surrealismin uranuurtajaksi, mutta elinaikanaan hän ei saanut ansaitsemaansa arvostusta. Mistä tämä Picassonkin ihailema taiteilijanero sai innoituksensa? Yle Areena 3 kk.

Historia: Unelma paremmasta elämästä - uusi 4-osainen sarja

Yle Teema klo 21.00
Vuosina 1840-1940 noin 55 miljoonaa eurooppalaista jätti kotinsa ja matkasi pitkän merimatkan Amerikkaan paremman tulevaisuuden toivossa. Siirtolaisuuden ensimmäisessä osassa ollaan 1800-luvulla, jolloin paettiin usein köyhyyttä ja nälänhätää. Sarjassa tarkastellaan siirtolaisuutta eri ihmiskohtaloiden kautta. Yle Areena 3 kk.

Mulberry Street täynnä ihmisiä 1800-1900-luvun vaihteessa.
Historia: Unelma paremmasta elämästä. Mulberry Street täynnä ihmisiä 1800-1900-luvun vaihteessa. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Historia: Unelma paremmasta elämästä

Motherland – äitien sota - uusi sarja

Yle TV1 klo 22.00
Mm. Catastrophe-sarjasta tutun Sharon Horganin ja Graham Linehanin menestyskomedia kertoo keskiluokkaisten äitien reviiritaisteluista ja navigoinnista arkisen elämän keskellä, jossa puhtoinen romantiikka on kaukana.

Keskushenkilönä on Julia, joka näkee punaista, aina kun vastaan tulee alfaäiti, täydellinen kuningatarmehiläinen Amanda. Julia kun ei ole kovin systemaattinen, vaan saattaa viedä lapset lomapäivänä kouluun tai sujauttaa koiran kakkapussin heidän eväslaukkuunsa. Äitipiiriin kuuluu monta muutakin naista ja yksi kiltti koti-isäkin, Kevin. Päärooleissa: Anna Maxwell-Martin, Diane Morgan, Paul Ready, Lucy Punch, Philippa Dunne, Ellie Haddington ja Oliver Chris. Käsikirjoitus Sharon Horgan ja Graham Linehan. Tuotanto: Delightful Industries / BBC, Britannia (2017). Yle Areena 30 pv.

neljä naista ja mies istuvat sohvalla ja katsovat kameraan.
Motherland - äitien sota. neljä naista ja mies istuvat sohvalla ja katsovat kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu komediasarjat,Motherland - äitien sota

KESKIVIIKKO 18.7.

The Same Sky - isku sydämeen - uusi sarja!

Yle TV1 klo 21.35
(The Same Sky) Saksan lähihistoriassa, kylmän sodan aikana käytiin jatkuvaa propagandasotaa ja hankittiin tiedustelutietoa vastapuolen toimista keinoja kaihtamatta. Sodassa ja rakkaudessa sääntöjä ei tunnetusti ole. Sarjan pääosassa nähdään Silta-sarjan Sofia Helin.

Idässä lahjakkaita nuoria miehiä koulutetaan agenteiksi. Koulutukseen kuuluu myös lyhyt oppimäärä naisten hurmaamisesta. Heidän tehtävänään on hurmata strategisesti tärkeässä asemassa olevia länsisaksalaisia naisia. Kyse ei ollut vain satunnaisesta seksistä: kohde pitää valloittaa kokonaan, sillä vain rakastuminen saa naisen kuin naisen puhumaan. Lars Weber osoittaa koulutuksessa kykyä valita oikeat sanat ja luoda tärkeän ensikontaktin. Hän saa heti tehtävän: mene länteen ja ui erään yksinäisen naisen liiveihin.

Sulkeutunut yh-äiti Lauren Faber työskentelee analyytikkona Britannian tiedustelupalvelussa. Kun tehtävä on täytetty, Romeo-agentin on aika vaihtaa uuteen kohteeseen. Kuinka kauan miehen mieli kestää tätä sarjarakastumista?

Rautaesiripun molemmilla puolilla uskotaan sokeasti ideologiaan, mutta jos maa vaatii kansalaisilta liikaa, onko siihen pakko alistua? Kaikki eivät sitä tee, idässä on salaisia hankkeita päästä länteen, mutta haukansilmäisiä kanssaihmisiään valvovia valtion vakoojia on joka puolella. Aika-ajoin se ajaa kansalaisia umpikujaan ja synnyttää tragedioita. Pääosissa: Sofia Helin (Silta), Tom Schilling (Lars), Ben Becker, Friederike Becht. Käsikirjoitus: Paula Milne. Ohjaus: Oliver Hirschbiegel. Tuotanto: ZDF, Mia Film, Beta Film, Saksa 2017. Yle Areena 49 pv.

Kaksi naista istuu ravintolapöydän molemmin puolin.
The Same Sky. Kaksi naista istuu ravintolapöydän molemmin puolin. Kuva: Bernd Schuller The Same Sky

TORSTAI 19.7.

Kino Klassikko: Illusionisti

Yle Teema klo 21.10
Jacques Tatin käsikirjoitukseen perustuva suloinen animaatioelokuva taikurista, joka 1950-luvun lopulla juuttuu pikkukylästä häntä seuranneen tytön kanssa Edinburghiin. Ohjaus: Sylvain Chomet. Yle Areena 30 pv.

Kuva elokuvasta Illusionisti
Illusionisti. Kuva elokuvasta Illusionisti illusionisti

Ulkolinja: Viimeiseen vesipisaraan

Yle TV1 klo 22.05
Moni eurooppalainen kaupunki yksityisti markkinahuumassa vesilaitoksensa - osin EU:n painostuksesta. Tämän seurauksena veden hinta karkasi pilviin. Nyt vesilaitoksia on palautettu kunnallisiksi. Onko vesi perusoikeus vai kauppatavaraa? Yle Areena 3 kk.

PERJANTAI 20.7.

Kalevan kisat

Yle TV2 ja Areena 20.-22.7.
Yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut eli Kalevan kisat järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä 19.-22. heinäkuuta.

Yle TV2 20.7. klo 18.00
Yle TV2 21.7. klo 17.00
Yle TV2 22.7. klo 13.30

Kino: Villit tarinat

Yle Teema klo 21.00
Mustan huumorin sävyttämiä villejä tarinoita oudosta lentomatkasta, hääjuhlasta, parkkisakosta ja muista sattumista, joissa pinna katkeaa ja kosto seuraa! Ohjaus Damián Szifron. Yle Areena 14 pv.

Nainen seisoo hääkakun edessä ryytyneen näköisenä, mekossa vähän verta.
Villit tarinat. Nainen seisoo hääkakun edessä ryytyneen näköisenä, mekossa vähän verta. Kuva: SCANBOX ENTERTAINMENT DENMARK A/S elokuvat,Villit tarinat

LAUANTAI 21.7.

Itämainen heinäkuu: Kuusi kuvaa Teheranissa syntyneen muusikko Gian Majidin elämästä

Yle Radio 1 klo 8.05 + Yle Areena
Muusikko Gian Majidi rakastui lapsena Pavarottin lauluun ja klassiseen musiikkiin Iranin televisiossa esitettävien luonto-ohjelmien myötä. Opiskeltuaan Teheranissa mm. klassista laulua löysi kurditaustainen taiteilija Dubain, Saksan, Norjan ja Ruotsin jälkeen arjen veljensä luota Suomesta. Parhaillaan Sibelius Akatemian Global Music -ohjelmassa opintojaan viimeistelevä Gian Majidi perusti joitakin vuosia muusikkoveljensä kanssa BaranBand-yhtyeen, joka soittaa omia ja uuden ja vanhan perinteen persialaisia sävellyksiä. Gian Majidin elämään tutustutaan hänen valitsemansa kuuden kuvan kautta. Toimittajana Lisa Enckell.

Työtäpäivää

Yle Radio Suomi klo 12.08 + Yle Areena
Päivi Leinon toimittamassa radiosarjassa kierretään eri puolilla Suomea ihmettelemässä mistä ja miten ihmiset ovat yhtäkkiä - ja usein myös yllättäen - kehittäneet itselleen töitä ja panneet firman pystyyn. Oivallus elannosta on saattanut lymytä lähikoivikossa, mopoajeluissa, kaverin uudessa keppihevosessa tai vaikka vapaaehtoistyön kautta saadussa ideassa. Lauantaina 21.7. tavataan surffitytöistä suunnannäyttäjiksi kasvaneet Salla ja Hanna, jotka ovat yhdessä Halla Halla.

Halla Halla on ensimmäinen suomalainen ekologinen uimapukufirma, joka valloittaa maailmaa taikomalla meressä kelluvasta muoviroskasta rantamuotia, jota jonotetaan jo ympäri maailmaa.

Kaksi nuorehkoa naista katsoo kameraan ja hymyilee. Kuvassa on grafiikkaa. Piirretty työkaluseinä, jonka keskellä on naisten kuva.
Työtäpäivää. Kaksi nuorehkoa naista katsoo kameraan ja hymyilee. Kuvassa on grafiikkaa. Piirretty työkaluseinä, jonka keskellä on naisten kuva. Kuva: Niko Soikkeli Radio Suomi,Työtäpäivää

Avara luonto: Australian yllä

Yle TV1 klo 18.45
Koemme Australian jylhimmät ja ikonisimmat maamerkit aina Isosta valliriutasta Uluruun asti ylhäältä katsottuna. Maanosan pinnanmuodot, ilmasto ja eristyneisyys ovat muovanneet sen eliökunnasta ainutlaatuisen. Yle Areena 46 pv.

järvilämpäreitä aavikon keskellä.
Avara luonto: Australian yllä. järvilämpäreitä aavikon keskellä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Avara luonto,Avara luonto: Australian yllä

Nuori ja ihmeellinen T.S. Spivet

Yle TV2 klo 21.00
(The Young and Prodigious T.S. Spivet, Ranska 2013) Amélien ohjaajan perhe-elokuvassa 10-vuotias montanalainen maalaispoika on keksinyt ikiliikkujan ja lähtee seikkailuntäyteiselle matkalle mantereen halki noutamaan arvokasta tiedepalkintoa. Ohjaus: Jean-Pierre Jeunet. Yle Areena 14 pv.

Poika seisoo matkalaukku kädessä vanhannäköisen junan edessä.
Nuori ja ihmeellinen T.S. Spivet. Poika seisoo matkalaukku kädessä vanhannäköisen junan edessä. Kuva: Pierre Dury / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Nuori ja ihmeellinen T.S. Spivet

Komisario Montalbano - uusi kausi!

Yle TV1 klo 22.15
(Il Commissario Montalbano, S10) Komisario Montalbano liittyy seuraamme pitkän tauon jälkeen - Andrea Camillerin luoman fiktiivisen hahmon kiintoisat rikostarinat vievät aurinkoiseen Sisiliaan. Sarjaan valmistuu uusia jaksoja harvakseen, ja uudet kuusi jaksoa ovat vuosilta 2016-2018. Niissä Salvo Montalbano värikkäine alaisineen tutkii visaisia henkirikoksia Vigatan merenrantakaupungissa, jossa maisemien kauneudesta huolimatta tapahtuu ikäviä asioita.

Salvon suhde tempperamenttiseen Liviaan on ikuisessa käymistilassa. Trauman kokenut Livia tarvitsee olkapäätä yhä kipeämmin, joten aina kun työ kutsuu Salvoa, voi tulla sanomista. Onneksi Livia ei ole pitkävihainen, tai ystävän tarpeessa olevan ihmisen muisti on armeliaan lyhyt. Arkisen työn vastapainoksi Montalbanon maisemaparvekkeella herkutellaan hyvällä ruoalla, kuten aina, ja karvainen kaveri on käynyt hyvin taloksi. Pääosissa: Luca Zingaretti, Cesare Bocci, Peppino Mazzotta, Angelo Russo. Tuotanto: Palomar S.p.a ja RAI Fiction, Italia, 2016-18. Yle Areena 3 kk.

Terävä ja omapäinen komisario Salvo Montalbano palaa ruutuun.
Komisario Montalbano. Terävä ja omapäinen komisario Salvo Montalbano palaa ruutuun. Kuva: ©FabrizioDiGiulio Yle TV1,Komisario Montalbano

SUNNUNTAI 22.7.

Yle Podcast: Tapporadio

Yle Areena
Tapporadio on käsikirjoittaja-näyttelijä Jari Salmen luoma mustalla huumorilla ladattu 15-osainen podcast-sarja, joka naurattaa, koskettaa ja kauhistuttaa yhtä aikaa. Tapporadio on kuvitteellinen radiokanava, jonka kuumalla linjalla hellän järkkymätön juontaja Kaino Kaipainen vastaa tappajien puheluihin. Jos naapurisopu rakoilee, hermo menee liikenteessä, tai pilkkireppuussa kulkee kalavehkeiden kaverina haulikko, Tapporadion kuuma linja on oikea paikka purkaa paineita.

Sarja tarkastelee ihmisen mielen liikkeitä, suuttumuksen ja vihantunteen pidäkkeetöntä ulostuloa. Sarjan hahmot näyttelee Jari Salmi. Kaikki jaksot ovat Areenassa!

Jari Salmi on kuvitteellisen radiokanavan Tapporadion juontaja Kaino Kaipainen.
Tapporadio. Jari Salmi on kuvitteellisen radiokanavan Tapporadion juontaja Kaino Kaipainen. Kuva: Jukka Lintinen/Yle Jari Salmi,Tapporadio

Huutokauppakesä - uusi sarja!

Yle Fem klo 18.30
Ruotsalaisessa sarjassa kaksi joukkuetta kilpailee huutokaupan parhaista löydöistä käytössään sama rahasumma. Ensimmäisessä jaksossa vastakkain ovat ystävykset Mia ja Malin Norrtäljestä sekä uumajalainen pariskunta Lena ja Tapio. Yle Areena 3 kk.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua