Hyppää pääsisältöön

Se aito oikea Andy McCoy – The Real McCoy on fiktiota ja dokumenttia yhdistävä elokuva yhdestä maamme tunnetuimmasta rokkarista

Pikimustat hiukset, kirjavia huiveja ja hattuja. Röyhelöä, koruja ja kajaalia. Suuri rakkaus musiikkiin sekoitettuna kyltymättömään rock-asenteeseen – kyseessä on tietysti Andy McCoy. Pekka Lehdon ohjaamassa The Real McCoy -elokuvassa (1999) kuvataan kiistatta Suomen yhden tunnetuimman rock-muusikon elämää dokumentaation ja fiktion kautta.

Andy McCoy (s. 1962), oikealta nimeltään Antti Hulkko, tuli tunnetuksi Hanoi Rocks -yhtyeen kitaristina, taustalaulajana ja pääasiallisena lauluntekijänä. McCoy on tehnyt musiikkia myös sooloartistina sekä soittanut kitaraa muun muassa Pelle Miljoona Oy:n ensimmäisessä kokoonpanossa ja Briardissa. Miehen ulkomusiikilliset seikat ovat saaneet mediassa suurta huomiota jo vuosikymmenien ajan.

The Real McCoyn piti olla aluksi vain muutaman kuukauden dokumenttiprojekti. Tuotanto venyi lopulta kolmevuotiseksi ja käsikirjoitus muovautui uuteen uskoon, kun kuvausten aikana tapahtui surullisenkuuluisa Andy McCoyn putoamisonnettomuus. Mies putosi parvekkeelta kolmannesta kerroksesta ja loukkaantui vakavasti.

“Tää on kai sitä karman ympyrää, ku on tullu vedettyy nii monta tyyppii turpaan”, Andy pohtii sairasvuoteella savuke suunpielessään.

Tästä alkaa pitkä toipumisprosessi, jonka aikana tutustutaan rokkarin mielenmaisemaan, tarinaan ja lähipiiriin. Puheenvuoron saa hänen vaimonsa Angela McCoyn lisäksi muun muassa Dave Lindholm, Pelle Miljoona ja Remu Aaltonen.

Andy on hirveän lojaali ihminen. Vaikka se polttaa sun röökit, vie sun rahat ja juo puolet sun kahvistakin, niin todellisiin juttuihin mentäessä ei tule kertaakaan sellaista tilannetta, että se vetäisi ohi.― Muusikko Dave Lindholm ystävyydestään Andyyn

Töölön sairaalasta kotiuduttuaan Andy McCoy alkaa kirjoittaa vaimonsa Angela McCoyn kanssa elämänkertaansa. Andy sanelee ja Angela kirjoittaa, vaikkakin mies itse pohtii olevansa turhan nuori vielä siihen.

Dokumentoinnin ohella The Real McCoy sisältää fiktiivisiä ja näyteltyjä kohtauksia ja takaumia. Ne taustoittavat Andya henkilönä ja tapahtumia vuosien varrelta. Fiktio on paikoin melkoisen psykedeelistä – välillä matkataan superkärpäsenä Intiassa ja yhtäkkiä varastetaan Taivaan valtakunnan avaimet.

Pitkin elokuvaa kuullaan myös Andy McCoyn musiikkia, jotka hän on itse suomentanut teosta varten. Musiikkia on paljon, ja se näyttää katsojalle mistä McCoy ensisijaisesti tulisikin muistaa: kiehtovista rock-kappaleistaan. Lisäksi tarjolla on arkistomateriaalia Hanoi Rocksista. Yhtye oli aikoinaan globaalisti tunnetuin suomalainen rockyhtye ja ensimmäinen kotimainen bändi, joka keikkaili Intiassa.

Andy McCoy on varsin tunnettu elämäntavoistaan, jotka eivät ole olleet niin salonkikelpoisia. Elokuvan aikana mies toipuu parvekkeelta tippumisen lisäksi vuosia jatkuneesta huumeongelmastaan, joka mädätti hänen hampaansakin. Sittemmin McCoy korjautti purukalustonsa The Real McCoy -elokuvasta saaduista tuloista.

Andy McCoy on rokkikukko, joka ei kumartele ketään. Elokuva tuo kuitenkin esiin myös Andyn pehmeän puolen. Angelan ja Andyn rakkaus on suurta, eikä kumpikaan säästele ylistyssanoja toisesta puhuttaessa. Myös ympärillä vaikuttaneet ihmiset kertovat Andyn olevan syvällinen ja lojaali ystävä. Toisaalta McCoy on paikoin äkkipikainen – tuohtuessaan vaimo saa niskaansa täyslaidallisen solvauksia ja myös kameraryhmää kehotetaan sulkemaan kamera "tai se menee paskaksi".

Vuonna 1999 ensiesityksensä saanut Pekka Lehdon ohjaus saavutti huomiota myös kansainvälisesti. Se sai palkintoehdokkuuksia muun muassa Berliinin elokuvajuhlissa ja São Paulossa.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto