Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Viimeiseen vesipisaraan – Euroopan salainen vesisota

Moni eurooppalainen kaupunki yksityisti markkinahuumassa vesilaitoksensa. Nyt vesihuoltoa on palautettu kunnallisiksi.
Vedestä on tullut yksityisille vesiyhtiöille hyvä sijoitus. Moni eurooppalainen kaupunki yksityisti markkinahuumassa vesilaitoksensa. Nyt vesihuoltoa on palautettu kunnallisiksi. Yle TV1,Ulkolinja: Viimeiseen vesipisaraan

TV1 torstaina 19.7.2018 klo 22.05 - 23.00, uusinta keskiviikkona 25.7. klo 00.00
Katsottavissa Areenassa

Yhdistyneet Kansakunnat (YK) tunnusti vuonna 2010 veden ihmisoikeudeksi. EU ei ole sitä vielä tehnyt.

Vesi on rajallinen luonnonvara, ja sijoittajille kannattava bisnes. Palkittu kreikkalainen ohjaaja Yorgos Avgeropoulos kysyy Ulkolinja-dokumentissa Viimeiseen vesipisaraan, onko vesi Euroopassa ihmisoikeus vai kauppatavaraa?

Veden hinta karkasi pilviin

Moni eurooppalainen kaupunki yksityisti markkinahuumassa vesilaitoksensa. Yksityistämisen seurauksena muun muassa veden hinta karkasi pilviin. Nyt vesilaitoksia on palautettu kunnallisiksi.

”Viiimeisten 15 vuoden aikana kehitys on kääntynyt maailmalla yhä vahvemmin siihen suuntaan, että vesihuolto palautetaan takaisin julkisen hallinnon piiriin”, sanoo dokumentissa haastateltava tutkija Emanuel Lobina Greenwichin yliopistosta.

Pariisissa vesihuolto takaisin kaupungille

Yksityiset yhtöt vastasivat Pariisin vesihuollosta 25 vuoden ajan. Sinä aikana kaupunki menetti vesihuollon teknisen hallinnan eikä hinnoittelu ollut läpinäkyvää.

Pariisi halusi vesihuollon takaisin omiin käsiinsä, sillä viemäriverkoston huollosta paljastui puutteita ja kaupungille taattiin vain se, että verkosto toimii sopimuksen voimassolon ajan.

Kaupunki ei uusinut maailman suurimpien vesiyhtiöiden Suezin ja Veolian sopimuksia, vaan palautti vesilaitoksen julkiseen hallintaan vuonna 2010.

Berliini yksityisti tuottavan vesiyhtiön

Berliini palautti vesihuollon kaupungille vuonna 2014. Vielä 90-luvulla kaupungissa riehuivat uusliberalismin tuulet.

"Jos joku poliitikko oli yksityistämistä vastaan, häntä syytettiin takapajuiseksi sosialismin kannattajaksi. Julkisten yhtiöiden väitettiin olevan kehnoja, yksityisiä yhtiöitä ylistettiin”, sanoo Berliinin parlamentin entinen jäsen Gerlinde Schmermer.

Berliinin vesiyhtiö yksityistettiin, vaikka se oli hyvin hoidettu yhtiö. Se toi myös tuloja Berliinin osavaltiolle.

Dokumentin mukaan Euroopan komissio ajaa vesilaitosten yksityistämistä taloudellisiin vaikeuksiin joutuneihin maihin niitä valvovan troikan kautta. Kreikan lisäksi dokumentti tutustuu vesilaitosten tilanteeseen Italiassa, Belgiassa, Irlannissa ja Portugalissa.

Up To The Last Drop. Tuotanto: Smallplanet/ Visiblefilm, Ranska, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.