Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Mitä on tehdä musiikkia?

Nuottipaperiarkki ja käsi, käsitelty kuva
Nuottipaperiarkki ja käsi, käsitelty kuva nuotti

Mitä on olla säveltäjä? Amerikkalainen Michael Vincent Waller sanoo yhä löytävänsä uusia puolia säveltäjänä olemisesta.

Hän käyttää englannin kielen verbiä discover, joka tarkoittaa paitsi löytämistä, myös selville saamista, paljastamista, toteamista ja huomaamista. Kyse on monitasoisesta ja monitahoisesta asiasta. Säveltämisestä.

Aika on minun työkaluni, sanoi säveltäjä La Monte Young, ja tästä asiasta Michael Vincent Waller on samaa mieltä. Eräässä haastattelussa hän kertoi varhaisimpien vaikutteidensa tulleen nimenomaan avantgarden ja minimalismin suunnilta.

Toisaalta hän kertoi olleensa samoihin aikoihin kiinnostunut myös keskiajan ja renessanssin musiikista, kuten myös kaukaisempien kulttuurien musiikeista, esimerkiksi ragoista ja gamelanista. Myös impressionismi ja jazz olivat hänelle tuttuja.

Michael Vincent Waller kertoo olleen aluksi vaikeaa löytää omaa viiteryhmää, sopivaa yhteisöä itselleen ja musiikilleen. Niinpä hän aloitti uransa hyvin luontevasti underground-kuvioissa. Hänen mielestään underground-piirit olivat itse asiassa hyvä paikka aloittaa.

Michael Vincent Wallerin pianosävellys vuodelta 2016, For Pauline Oliveros. Impressionistista ja minimalistista. Mitä muuta?

Edellä on kysytty, mitä on olla säveltäjä? MItä on säveltää? Mitä on tehdä musiikkia? Ehkä eräs vastaus löytyy juuri Wallerin käyttämästä sanasta discover: löytää, saada selville, paljastaa, todeta ja huomata.

Michael Vincent Wallerin musiikkia albumilta The South Shore, urkusävellys Organum:

Tunnelma, värit, ilmapiiri, tila ja soundi ovat minulle yhtä tärkeitä kuin musiikin perinteiset elementit eli melodia, rytmi ja harmonia, sanoo suomalainen säveltäjä ja muusikko Tapani Rinne. RinneRadion kunnianosoitus vuonna 2016 kuolleelle lyömäsoittaja ja säveltäjä Zarkus Poussalle, monialaiselle muusikolle ja monien muusikkojen luottosoittajalle:

Otis Sandsjö on ruotsalainen, tätä nykyä Berliinissä asuva ja työskentelevä saksofonisti ja säveltäjä, jonka ensilevyn on julkaissut suomalainen levymerkki. Musiikissa liikutaan jossakin jazzin, avantgarden ja elektroniikan rajamailla. Jossakin hänen musiikkiaan kutsuttiin nestemäiseksi jazz-hopiksi. Albumi on nimeltään Y-OTIS.

Albumillaan Sounds from Art II Olli Kari kertoo esittelevänsä neljän fiskarsilaisen taiteilijan työpajojen äänimaisemaa, yhdistettynä orkesterisoittimille tehtyihin sävellyksiin (Radiofiskars Records).

Roomet Jakapi on filosofian lehtori Tarton yliopistosta, mutta myös ääni- ja performanssitaiteilija. Jossakin hän kertoi musiikkinsa ja äänitaiteensa olevan olemassa nimenomaan siksi, että se tasapainottaa hänen akateemista ja filosofista työskentelyään. Kun kuuntelee julkaisua De partibus essentialibus brutorum, tämän voi hyvin uskoa:

Roomet Jakapi performance (Vilsandi Trance, 2013):

Kuinka lausuntataide ja äänitaide saattavat myös kohdata, siitä antavat erään todistusvoimaisen esimerkin Saku Soukka ja Johannes Vartola, jotka yhdistävät runoutta ja elektronista äänen prosessointia. Teksti ja puhe Saku Soukka / elektroniikka Johannes Vartola. Meri tahtoo lisää suolaa:

Tom Lönnqvist kertoo, että seuraava esitys on tehty residenssissä Portugalissa. Se on syntynyt osana prosessia, jonka päämääränä on syksyllä vuonna 2019 ensi-iltansa saava tanssiteos. Tämä omaa tietään kulkemaan lähtenyt musiikkijuttu on nimeltään Stage a Jazz:

Juha Puuperä asuu ja työskentelee Brasiliassa. Hän tekee musiikkiaan nimellä Gruth. Albumi nimeltä Laments yhdistää rituaalista ambientia, uusklassista tekniikkaa ja minimalismin ideoita:

AVARUUSROMUA 22.7.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
MICHAEL VINCENT WALLER: Visages VIII: Three Things (Trajectories)
MICHAEL VINCENT WALLER: Organum (The South Shore)
RINNERADIO: Zarkukselle (singlejulkaisu)
OTIS SANDSJÖ: Multipopix (Y-OTIS)
QUAIROS: Sedimental (Vela)
OLLI KARI: Taivaalliset sotajoukot (Sounds from Art II)
ROOMET JAKAPI: De partibus essentialibus brutorum, Part 1 (De partibus essentialibus brutorum)
SAKU SOUKKA & JOHANNES VARTOLA: Meri tahtoo lisää suolaa
TOM LÖNNQVIST: Stage a Jazz - osa -
GRUTH: Lament II - osa - (Laments)

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

  Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

  Sana jooga on sanskriitin kieltä ja se tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla he pyrkivät tasapainoon: syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen. Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla. Tapani Rinne tekee musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri