Hyppää pääsisältöön

Chung Ling Soo — monipersoonainen kiinalainen ihme-taikuri

Chung Ling Soo
Chung Ling Soo Kuva: Library State Victoria/ W. G. Alma conjuring collection/No copyright restrictions apply Chung Ling Soo,viimeinen keikka

Kun amerikkalainen taikuri tekeytyi kiinalaiseksi ja imitoi tempussaan ajankohtaiseen poliittiseen tilanteeseen liittyvää teloitusta, oli illuusio — ja yleisön suosio taattu. Illuusio kiinalaisesta ummikkotaikurista särkyi vasta viimeisellä keikalla.

Viimeinen keikka -audiosarjan Chung Ling Soo -jakso Areenassa

Lauantai-ilta 23.3.1918 Lontoon Wood Green Empire -teatterissa.

Yleisö odottaa innoissaan ihmeellisen kiinalaisen taikurin Chung Ling Soon temppua, jossa taikuri välttää kiinalaisten boxari-sotilaiden teloituksen nappaamalla kivääreiden piipusta sinkoavat luodit hampaidensa väliin.

Chung Ling Soon avustaja ja vaimo tarkistaa tempussa käytettävät kiväärit ja siirtää ne tarpeistopöydälle.

Yleisön joukosta poimitaan henkilö, joka valitsee oikeista kiväärinluodeista kaksi. Luodit merkataan esitystä varten.

Sotilaat nousevat lavalle, lataavat kiväärinsä ja tähtäävät Chung Ling Soota.

Laukaus kajahtaa. Chung Ling Soon rinnasta alkaa pulputa verta.

Yleisön hämmästykseksi aito kiinalainen taikuri lausuu täydellisellä englannilla: "Oh my God. Something's happened. Lower the curtain."

Vähän vanhaa, paljon lainattua ja huolellinen käsikirjoitus

Chung Ling Soo (1861 – 1918), oikealta nimeltään William Ellsworth Robinson teki pitkän uran taikurina, ennen kuin hän ymmärsi, että eksotiikka ja ajankohtaisuus nostaa taikuudenkin kiehtovuudeltaan aivan uusiin sfääreihin.

Robinson syntyi New Yorkissa skotlantilaiseen siirtolaisperheeseen. Myös hänen isänsä James Cambell Robinson esiintyi taikurina. Pikku hiljaa William — tai Bill, kuten häntä perheessä kutsuttiin siirtyi hänkin taikuuden maailmaan.

William Robinson kehitteli omia temppuja ja taiteilija-persoonaansa. Hän kokeili monia taikuuden lajeja ja vaihteli taiteilijanimeään aina sen mukaan mikä tuntui sopivimmalta.

Myös yksityiselämässä Robinson oli joustava. Hän vaihtoi vaimoa ja siviilisäätyä aina sen mukaan mikä tuntui kulloisellakin hetkellä mutkattomimmalta.

Kahden mestarin temppujen salaisuudet yhdistämällä Robinson kehitti oman temppunsa

1800-luvun lopulla Robinson pestautui kuuluisien amerikkalaisten taikureiden Alexander Herrmanin ja Harry Kellarin avustajaksi.

Alexander Herrmanin repertuaariin kuului kädellä tehty luodin sieppaus. Harry Kellar taas ammuskeli yleisöltä lainattuja sormuksia laatikkoon.

Näiden kahden mestarin temppujen salaisuudet yhdistämällä Robinson kehitti oman temppunsa, jossa ammuttu kiväärin luoti siepataankin hampaisiin.

Imagon Robinson “lainasi”, nimeä myöten, aidolta kiinalaiselta taikurilta.

Enää puuttui temppuun sopiva artisti-imago.

Imagon Robinson “lainasi”, nimeä myöten, aidolta kiinalaiselta taikurilta Ching Ling Foolta.

Foolta olivat peräisin myös melkein kaikki Soon showssaan esittämät temput luodin sieppausta lukuunottamatta.

Kun Robinsonin silmiin vielä sattui ranskalaisen vaudeville-teatterin ilmoitus avoimesta taikurin paikasta, Chung Ling Soo oli syntynyt.

Chung Ling Soo kehitti taustatarinansa huolellisesti.

Lehdistön kanssa Chung Ling Soo kommunikoi ainoastaan tulkin välityksellä.

Eurooppaa hurmaamaan saapunut ihmeellinen kiinalainen oli kalju, pukeutui kiinalaisiin kauhtanoihin ja puhui ainoastaan “kiinaa”.

Lehdistön kanssa Chung Ling Soo kommunikoi ainoastaan tulkin välityksellä.

Robinson-Soon draamantajusta kertoo myös luodinsieppaustempun käsikirjoitus.

Esiintyessään Englannissa 1900-luvun alussa kiinalaiset tai kiinalaisuus ei ollut kovinkaan suuressa huudossa. Kiinassa oli käynnissä länsimaalaisia ja kristinuskoa vastaan kohdistettu boxari-kapina, jonka yhteydessä monet länsimaalaiset pääsivät hengestään.

Niinpä Chung Ling Soota olivatkin teloittamassa boxarit. Kun Soo sieppasi luodin, se oli vain todistus boxareiden heikkoudesta.

Lavakuolemaa enemmän shokeerasi vale-kiinalaisuus

Chung Ling Soon paljastuminen vale-kiinalaiseksi oli yleisölle shokki. Soon kuoleman jälkeen esitettiin myös monia salaliittoteorioita siitä oliko kyseessä kiinalaisen mafian järjestämä murha vai sotkuisista aviosuhteista johtunut kosto.

Chung Ling Soon monien persoonallisuuksien perusteella jotkut puhuivat myös “itsemurhan” mahdollisuudesta..

Suoritetun poliisitutukinnan tuloksena kuitenkin todettiin, että kuolema oli todellinen ja että kyseessä oli silkka tapaturma.

Viimeinen keikka -audiosarjassa Chung Ling Soon äärimmilleen viedystä illuusiosta ja elämäntarinasta keskustelevat taikuri-mentalisti Pete Poskiparran kanssa taikurit Pete Purho ja Heikki Nevala.

Kuuntele Areenassa nyt tai lataa laitteeseesi myöhemmin kuunneltavaksi.

  • Metsään pysähtynyt juna – Matti Johannes Koivun sukellus modernin Suomen historiaan

    Matti Johannes Koivun kehityskertomus päättyy.

    Modernin Suomen tarina on ihmeellinen, mutta se on aina kesken. Valtavalla sinnikkyydellä ihmiset ovat yrittäneet luoda järjestystä ja hallittua yhteiskuntaa, mutta aina jokin pilaa järjestyksen. Keskeneräisyyden historia päättää Matti Johannes Koivun esseesarjojen trilogian. Mutta miksi muusikko ryhtyi selvittämään mammuttimaisia kysymyksiä? Matti Johannes Koivu kertoo.

  • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

    Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

    Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua