Hyppää pääsisältöön

Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

Karhukin voi hyppiä tän päällä.

“Minä voitin”, näyttelijä Martti Suosalo kertoo kuinka valehteli juoksukilpailumenestyksestä äidilleen. Vaikka äiti näki pienen pikajuoksijan läpi, on liioittelun taito osoittautunut myöhemmin käyttökelpoiseksi ominaisuudeksi teatterilavoilla.

Hyväntuulinen Suosalo sanoo hyödyntävänsä työssään myös lapsuuden pelkoja ja sinisilmäisyyttä, joista jälkimmäisellä on varjopuolensakin: näyttelijä on tullut niin ihmisten kuin ostoskanavankin höynäyttämäksi.

Perheeltä salassa tehdyt tilaukset ovat langettaneet Suosalolle ostoskanavakiellon. Edes karhunkestävä ilmapatja ei vakuuttanut vaimoa Virpi Suutaria, ja patja piti palauttaa.

Erään kerran Suosalo kohtasi viitasaarelaisen homeopaatin, joka vakuutti tämän kärsivän hiivasyndroomasta. Hyväuskoinen näyttelijä palasi kotiin 800 markan tuotepaketti kainalossa ja ryhtyi kolmen viikon puolukkakuurille. Hiivabakteerin lisäksi kuoli ainakin huumorintaju. Tällä kertaa vaimo uhkasi avioerolla.

Päivitykset tapahtuu rentouden tilassa.

Mielenterveyskin on oikutellut matkan varrella. “En mä hullu ollu, mutta aistit meni”, Suosalo kuvailee mystisiä oireitaan, joiden seurauksena verhot pysyivät kiinni kuukauden. Kaikki tutkittiin. Epäiltiin epilepsiaa, mutta mitään ei löytynyt. Lopulta lääkäri arveli oireiden aiheuttajaksi paniikkihäiriötä. Suosalo toivotti kohtaukset tervetulleiksi, ja ajan myötä vaiva katosi.

Lisäksi näyttelijä tarinoi muun muassa kerrasta, jolloin Karamazovin veljesten Aljošan rooli meinasi leikata kiinni, lähes hypotermiaan johtaneesta Jeesus-roolista ja aivoja päivittävästä pötköttelyn taidosta.

Keskustele