Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Katolisen kirkon suojissa – Miksi lasten hyväksikäyttöä yhä peitellään?

Paavi Franciscus lupasi puuttua pedofiliaepäilyihin kovalla kädellä. Uusia tapauksia tulee yhä ilmi.
Katolinen kirkko ei ole kyennyt ratkaisemaan pedofiliaongelmaansa. Paavi Franciscus lupasi puuttua pedofiliaepäilyihin kovalla kädellä. Uusia tapauksia tulee yhä ilmi. Yle TV1,Ulkolinja: Katolisen kirkon suojissa

TV1 torstaina 26.7.2018 klo 22.05 - 23.00, uusinta keskiviikkona 1.8. klo 23.20
Katsottavissa Areenassa

Pedofiliaskandaalit ovat synkimpiä lukuja katolisen kirkon historiassa. Vuonna 2013 työnsä aloittanut paavi Franciscus lupasi puuttua pedofiliaepäilyihin kovalla kädellä.

Miksi katolisen kirkon suojissa tehtyjä seksuaalirikoksia ei saada loppumaan? Paavin lupauksesta on kulunut jo aikaa, mutta uusia tapauksia tulee ilmi.

Brittihistorioiitsija John Dickie selvittää uudessa Ulkolinja-dokumentissa, miksi lasten hyväksikäyttö yhä tahraa katolisen kirkon mainetta. Dickie on aikaisemmin tutkinut katolisen kirkon taloutta ja sen yhteyttä mafiaan.

Ei velvollisuutta ilmoittaa poliisille

Dokumentti paljastaa, että katolisen kirkon vuosina 2004 - 2012 käsittelemissä tapauksissa 75 prosenttia hyväksikäyttäjistä jatkoi tehtävässään.

Piispat eivät ole vieläkään velvollisia ilmoittamaan pedofiileistä poliisille. Niinpä väärintekijöitä vain siirellään hiippakunnasta toiseen.

Dickie matkaa dokumentissa Italiasta Ranskaan, Yhdysvaltoihin sekä paavin kotimaahan Argentiinaan. Hän tutkii, mitä hyväksikäytölle on tehty kolmen viimeisimmän paavin aikana. Dokumentissa tavataan hyväksikäytön uhreja, tuomareita ja papiston edustajia.

Behind The Altar. Dietro l'altare. Ohjaus: Jesus Garces Lambert. Tuotanto: GA&A, Italia, 2017.

Keskustele