Hyppää pääsisältöön

Juhli Hella Wuolijoen syntymäpäivää Niskavuoressa

Kuvassa Niskavuoren talo
Kuvassa Niskavuoren talo Kuva: Yle Niskavuori

Tuotteliaan kirjailijan Hella Wuolijoen useat näytelmät ovat taipuneet myös radiodraamoiksi. Tunnetuimpia lienee Niskavuoret, joista on tällä hetkellä kuunneltavissa neljä Laura Ruohosen ohjausta. Tauno Palo hurmaa Kuunsillalla Eeva-Kaarina Volasen kanssa. Areenasta löytyy myös Wuolijoen ensimmäinen näytelmä Talon lapset sekä Puntilan isännän ensimmäiset askeleet Sahanpuruprinsessassa. Kirjailijan omasta elämästä kertoo vakoilutarina Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti.

Hella Wuolijoen Niskavuori-sarjassa Suomen historia nivoutuu Niskavuoren suvun vaiheisiin: avioliittoihin ja rakkauksiin, rahan ja vallan liikkeisiin sekä kamppailuihin tilojen maineesta ja sukujen kunniasta. Wuolijoki käsittelee maaseudun elämää vahvojen naisten ja heikkojen miesten kautta kautta.

Sano minulle mikä on se voima, jolla pidät Juhania kiinni.― Kysyy Loviisa Malviinalta

Niskavuoren tarinan ensimmäisessä osassa Niskavuoren nuori emäntä Loviisa (Sari Mällinen) naidaan Niskavuoreen. Avioliittoa ja tilan vakautta horjuttaa aviomies Juhanin (Kai Lehtinen) suhde Malviinaan (Leea Klemola). Ylpeys ja pettymys saavat Loviisan kovettumaan ja ottamaan vastuun kartanon hoidosta harteilleen. Kuuntele täältä
Kenenkään ei tarvitse tulla eikä ketään kutsuta Muumäelle ennen kuin uusi pytinki on valmis.― Heta häävierailleen

Niskavuori-sarjan toisessa osassa Niskavuoren Heta vietetään Hetan (Heidi Herala) ja sulhasensa Akun (Martti Suosalo) häitä. Rakkaudessa pettyneen Niskavuoren kovan ja ylpeän tyttären ainoana tavoitteena on tehdä sulhasensa Akustin talosta Niskavuoren veroinen kartano.
Niskavuoren miesten juuret ovat syvässä kalliosorassa, etteivät ne irtaannu vaikka joskus leikkivätkin etelätuulen kanssa.― Loviisa Niskavuoren naisissa
Niskavuoren naiset -kuunnelmassa tilan nuori isäntä Aarne (Petteri Sallinen) joutuu valitsemaan kunniallisen avioliiton Niskavuoressa tai intohimoisen rakkauden nuoreen opettajaan Ilonaan (Elina Hurme). Aarnen vaimoa Marttaa esittää Tiina Pirhonen. Niskavuoren naiset löytyy täältä
Istu Ilona sinne pöydän päähän minun paikalleni. Istu aivan kuin olisit aina siellä istunut.― Vanhaemäntä Loviisa Ilonalle

Kuvassa näyttelijä Raili Tiensuu
Kuvassa näyttelijä Raili Tiensuu Kuva: Yle kuunnelmat,Niskavuoren leipä,Niskavuori,Laura Ruohonen

Vahvoja naisia, heikkoja miehiä! Niskavuoren leipä -kuunnelmassa maaseudun elämäntapa ja kaupunkilaisuus törmäävät, kun vanhaemäntä Loviisa ja hänen poikansa Aarne yrittävät sovittaa vuosien takaista välirikkoa. Kumman tahtoon Aarne taipuu - vaimonsa Ilonan vai Loviisan? Niskavuoren Loviisan roolissa loistaa Raili Tiensuu.

Kannattaa kunnella myös Niskavuoren Hetasta vanhempi kuunnelmaversio vuodelta 1955, jossa jäätävän Hetan roolissa on Rauni Luoma ja ymmärtäväistä Akua esittää Kaarlo Halttunen. Niskavuoren Heta vuodelta 1955 täällä.

Viina virtaa Sahanpuruprinsessassa ja suomifilmin tähdet tuikkivat Kuunsillalla

Kuvassa Tauno Palo ja Eeva-Kaarina Volanen
Kuvassa Tauno Palo ja Eeva-Kaarina Volanen Kuva: Yle kuunnelmat

Viina virtaa ja Puntilan paappa elostelee! Legendaarinen näytelmä Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti sai alkunsa tästä Wuolijoen Sahanpuruprinsesta

Hella Wuolijoen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma Kuunsilta kertoo miehen ja naisen uinuneesta rakkaudesta Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen tulkitsemina.
Nuori mies ja pieni valkopukuinen nainen viettivät vuosia sitten kiihkeän romanttisen illan kuunsillalla. Ilo jäi yhteen iltaan ja nuoret jatkoivat elämäänsä erillään kunnes 26 vuotta myöhemmin tuo salaperäinen nainen soittaa vuorineuvos Rambergille. Lähde Kuunsillalle tästä

Näytelmissä Minä olen Koidula!, Palava maa ja Talon lapset palataan Viroon.

Minä en voi elää kukkasena sinun pöydälläsi, minä tahdon jättää jälkiä elämään.― ― Marianne Peeterille kuunnelmassa Talon lapset.

Talon lapset (Talulapsed) on Hella Wuolijoen kirjoittama esikoisnäytelmä (1911), joka kertoo kahden perheen kohtaloista Virossa 1900-luvun alussa. Mäkiset ja Aliset asuvat naapureina ja eri yhteiskuntaluokkia edustavien perheiden elämät kietoutuvat toisiinsa siinä missä kotimaansa kohtaloihin. Taustana on Viron kansallinen tragedia: yläluokka on saksalainen, valta on venäläisillä ja kansa etsii itseään. Näytelmä kiellettiin heti ensi-iltojen jälkeen niin Virossa kuin Suomessakin. Vuonna 1967 valmistuneen kuunnelman on sovittanut ja ohjannut Marja Rankkala. Kuuntele Talon lapset tästä.

Palava maa sijoittuu Viron vuoden 1905 verisiin tapahtumiin. Kuuntele Palava maa täältä.

Minä olen Koidula! kertoo Lydia Koivulasta, Viron kansallisen heräämisajan kuulusta runoilijasta, ja hänen ajastaan. Kuuntele täältä.

Näyttelijät Rose-Marie Precht ja Tiina Pirhonen.
Näyttelijät Rose-Marie Precht ja Tiina Pirhonen. Kuva: Yle kuunnelmat

Hellan elämää kuvataan vakoilutarinassa Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti sekä kuunnelmassa Usvantakainen

Vuonna 1942 desantti Kerttu Nuorteva (Tiina Pirhonen) pudotettiin neuvostoliittolaisesta lentokoneesta Suomen puolelle. Etsijät alkavat kutsua Nuortevaa Vihdin desantiksi. Pian kuitenkin Nuorteva löytää tiensä Jokelaan Hella Wuolijoen (Rose-Marie Precht) luokse. Valtiollinen poliisi sekaantuu tapahtumiin. Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti - uskomaton tositarina jatkosodan Suomesta täältä.

Usvantakainen kertoo kiehtovan tarinan nuoren Ellan matkasta Tarton kouluvuosista Helsinkiin, politiikan ja liikemaailman piireihin ja vankilaan. Hellaa tulkitsevat Leena Uotila ja Mai-Brit Heljo.

Hella Wuolijoki 22.7.1886 – 2.2.1954

Lue myös - yle.fi:stä poimittua