Hyppää pääsisältöön

Kaikkien aikojen polkujuoksukiertue on liikuttanut jo tuhansia – vielä ehdit mukaan!

Kaksi naista hymyilee tyytyväisenä urheiluvaatteissa.
Kaksi naista hymyilee tyytyväisenä urheiluvaatteissa. Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski Mennään metsään (kampanja)

Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue on saavuttanut jo puolivälin. Jäljellä on kuitenkin vielä parikymmentä kiertuepaikkaa, joten tapahtumiin ehtii yhä hyvin mukaan! Ylen tämän vuoden suurhanke Mennään metsään -kampanja kannustaa kaikkia lähtemään metsään.

Jokaisessa Suomen neljässäkymmenessä kansallispuistossa vieraileva polkujuoksukiertue starttasi lähes 500 osallistujan voimin huhtikuussa Nuuksiosta ja matka on jatkunut tämän jälkeen suorastaan hengästyttävällä tahdilla ympäri maan aina etelän vehreistä saaristokohteista pohjoisen jylhille tuntureille.

Mukana ohjatuilla yhteislenkeillä on ollut jo nyt useita tuhansia reippailijoita kantorepussa kulkevista pikkulapsista vetreisiin eläkeläisiin.

Ota kutsu vastaan!

Mies poseeraa kameralle samalla kun juoksee luonnossa. Nainen juoksee miehen perässä
Mies poseeraa kameralle samalla kun juoksee luonnossa. Nainen juoksee miehen perässä Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski Mennään metsään (kampanja)

Polkujuoksukiertueella kansallispuistojen metsäpoluille tutustutaan yhteislenkeillä. Yhteiselle matkalle upeaan suomalaiseen luontoon on tervetullut jokainen, juosten tai kävellen. Samalla syntyy yhteistyössä Metsähallituksen kanssa maamme ensimmäinen kaikki kansallispuistot kattava digitaalinen polkujuoksureitistö, jonka avulla metsään lähteminen on entistä helpompaa ja turvallisempaa jatkossa myös omin päin.

Reittikartasto täydentyy kampanjasivustolle kovaa vauhtia, ja jo nyt käytössäsi on kymmeniä koko perheelle sopivia reittivaihtoehtoja kotimaamme kauneimmissa maisemissa. Kampanjasivistolta löydät myös mm. lisätietoja tapahtumista sekä ilmoittautumisohjeet yhteislenkeille.

Kaikille avoimissa ja maksuttomissa Mennään metsään -kampanjan polkujuoksutapahtumissa on aina tarjolla kaksi eri pituista reittivaihtoehtoja, joten mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä, vaikkei olisi itse ikinä aiemmin luonnossa juuri liikkunutkaan. Toisaalta pidemmät lenkit tarjoavat usein hikeä ja haasteita myös kokeneemmille polkujuoksijoille, joten nähtävää ja koettavaa riittää varmasti kaikille.

Mikäpä olisikaan parempi tapa viettää vapaapäivää, kuin yhdessä luonnossa liikkuen? Mukana on usein myös mm. kampanjan yhteistyökumppanina toimivan Metsähallituksen asiantuntijoita esittelemässä kunkin kansallispuiston erikoisuuksia, joten matkaan voi lähteä varsinaisen lenkkeilyn sijaan vaikka vain alueen luontoa ihastelemaan.

Kyseessä ei siis ole minkään sorttinen kilpailu, vaan rento ja yhteisöllinen luontoliikuntatahtuma.

Löydä metsän lumo

Metsä on suomalaisten suosituin liikuntapaikka, eikä suotta. On olemassa lukuisia tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat metsässä oleilun rentouttavan ja olevan monella tapaa terveellistä. Metsässä vierailu myös lisää onnellisuutta sekä laskee verenpainetta.

Vaikka moni meistä asuu lähellä metsää, ei edes oma lähiluonto ole kaikille tuttu. Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertueen yksi keskeisimpiä tarkoituksia onkin madaltaa luonnossa liikkumisen kynnystä ja tutustuttaa kaikki suomalaiset upeaan ympäristöömme.

Muutakin kuin urheilua

Mennään metsään -hanke on paljon muutakin kuin polkujuoksua. Monipuoliseen kampanjaan kuuluu esimerkiksi elokuussa yle.fi/mennaanmetsaan-sivustolla alkava Minä ja mun puu -kampanja, jossa etsitään suomalaisten rakkaita puita ja niiden tarinoita.

Syyskuussa mukaan tulee Elävät puut -tv-sarja, joka kertoo suomalaisten puiden hitaasta, älykkäästä ja taistelun täyttämästä elämästä.

Mennään metsään -kampanja näkyy ja kuuluu niin radiossa, televisiossa kuin netissäkin ja huipentuu lokakuun alussa suureen päätösviikkoon Evon metsistä, jolloin koko Yle menee metsään!

Liity joukkoon!

Joukko ihmisiä nostaa käsiään iloisena ylös
Joukko ihmisiä nostaa käsiään iloisena ylös Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski Mennään metsään (kampanja)

Mennään metsään -kampanjan polkujuoksu on suunnattu kaikille suomalaisille, joten myös juuri sinut on kutsuttu mukaan. Osassa kansallispuistoissa on kävijämäärä kuitenkin rajattu Metsähallituksen toimesta, joten polkujuoksukiertueelle on ilmoittauduttava ennakkoon osoitteessa yle.fi/mennäänmetsään.

Ilmoittautumislomake avautuu aina noin kaksi viikkoa ennen kutakin tapahtumapäivää.

Polkujuoksukiertueelle osallistuminen on ilmaista, eikä aikaisempaa polkujuoksukokemusta tarvita. Matkan voi taittaa myös kävellen.

Osallistujia ei ole vakuutettu Yleisradion toimesta, vaan jokainen on omalla vastuullaan. Osallistujat myös vastaavat omista matkakustannuksista.

Polkujuoksukarttoja voi ladata ja tulostaa osoitteesta yle.fi/mennäänmetsään sekä sivustolta luontoon.fi.

Liity myös Mennään metsään -polkujuoksukiertueen Facebook ryhmään!

Mennään metsään

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään