Hyppää pääsisältöön

CMX:n Janne Halmkrona: Yksi kesä meni A.W. Yrjänän kanssa keikkabussissa Las Ketchupia laulaen ja tanssien

CMX:n kitaristi Janne Halmkrona
CMX:n kitaristi Janne Halmkrona CMX:n kitaristi Janne Halmkrona CMX

- Varhaisimmat kesämuistoni liittyvät vanhempieni kesämökkiin Tornion lähellä olevassa saaressa. Vedessä läträttiin.

Näin muistelee CMX:n kitaristi Janne Halmkrona lapsuuden kesiään Radio Suomen Rokkarin kesä -ohjelmassa.

- Koko kouluajan asuimme rivitalossa alueella, jossa oli paljon naapureita. Poikien kanssa metsissä leikittiin ja välillä pelattiin jalkapalloa. Pystyn vieläkin palauttamaan mieleen tunteen, kun koulu loppui ja vanhemmat olivat töissä. Vähän kuin pellossa elettiin, vaikka isovanhemmat hoitivat välillä. Ei tarvinnut tehdä mitään. Kavereitten kanssa seikkailtiin.

Musiikki kuului Halmkronan elämään aivan pienestä pitäen. Autoradio soi aina, samoin kotona soi musiikki. Jopa saunassa oli kaiutin. Hän kertoo kuunnelleensa jo nuorena musiikkia hyvin monipuolisesti rockabillystä punkkiin. Kavereitten kanssa kuunneltiin heviä, mutta kotona salaa Abbaa.

Meillä on vieläkin C-kasetilla nauhoituksia, joissa laulan r-vikaisena “Vavvella vivvan”.

Lapsuuden kesäbiiseistä ehdoton ykkönen on Kirkan suomeksi tulkitsema Varrella virran.

- Meillä on vieläkin C-kasetilla nauhoituksia, joissa laulan r-vikaisena “Vavvella vivvan”. Kappaleen ekologista viestiä en lapsena tajunnut, mutta tekstin pääkallot olivat kova juttu jo silloin.

Omaksi soittimeksi valikoitui lopulta kitara, vaikka Halmkrona kokeili muun muassa Hellaksen vanhoja urkuja, pianoa, vanhempien Ibizan lomalta tuomaa ukulelea, kornettia ja saksofonia.

- Siinä vaiheessa kun alkoi rokkia kuuntelemaan, niin kitara oli ihan paras mahdollinen instrumentti.

Festareilla jätesäkissä Neumannia fanittamassa

Jo 15-vuotiaana kesäfestarit alkoivat vetää Janne Halmkronaa puoleensa.

Mieleen on jäänyt erityisesti ystävän kanssa tehty reissu Pihtiputaan Saapasjalkarockiin 80-luvun loppupuolella. Siellä esiintyi Dingon raunioilta syntynyt Neumannin silloinen uusi bändi S.E.X., joka oli Halmkronalle kova juttu.

- Kesken festareiden alkoi valtava kaatosade, eikä meillä ollut mitään sadesuojaa mukana. Saimme sitten jostain makkarakojusta ostettua jätesäkit, ja seurasimme S.E.X.:n keikkaa eturivissä päät säkeistä pilkottaen. Eturivissä ei ollut hirvittävästi porukkaa, keli oli huono, eikä bändi ollut kovin suosittu. Sitten siihen tuli joitain tyttöjä, jotka halusivat ottaa meistä kuvia, koska meillä oli ne jätesäkit päällä, Halmkrona nauraa.

Siihen tuli tyttöjä, jotka halusivat ottaa meistä kuvia, koska meillä oli jätesäkit päällä.

Hän muistaa myös monet muut festivaalit joilla tuli käytyä.

Melko pian noiden kesien jälkeen Halmkrona muutti Helsinkiin opiskelemaan yliopistoon. Samoihin aikoihin tuli myös pyyntö liittyä CMX:ään.

Varhaisvuosilta on jäänyt mieleen esimerkiksi bändin ensimmäinen juhannuskeikka. Se oli Katajanokan Kasinolla Helsingissä vuonna 1992. Niihin aikoihin pääkaupunki yleensä tyhjeni ihmisistä juhannuksena.

- Oltiin Kauko Röyhkän lämppärinä ja ajattelin, ettei ole mitään ideaa järjestää juhannuksena keikkaa Helsingissä. Kauko oli niitä kuitenkin jo aiemminkin järjestänyt, ja yleisö tiesi tulla paikalle. Oli mielenkiintoista soittaa siinä miljöössä.

Aserejé vei mennessään

Vuosikymmeniin CMX:ssä Halmkronalla liittyy monta tarinaa. Keikkabussissa on vietetty aikaa tuntitolkulla. Kesällä 2002 bändin bussissa raikui Las Ketchup -tyttöbändin hitti Aserejé eli The Ketchup Song.

- Kun tämä biisi ilmeistyi niin aloimme sitä A.W. Yrjänän kanssa opetella. Sitten ärsytimme kaikkia ympärillä olevia ihmisiä, kun laulettiin ja tanssittiin sitä keikkabussissa.

Vieläkin kappaleen kuullessaan Halmkrona saa kesäfiiliksen päälle.

- Heti haluttaa ottaa vaatteet pois ja ruveta tanssimaan.

Tää on vähän lomaa koko elämä.

Hetket keikkabussissa ja rokkielämä ylipäätään eivät Halmkronan mukaan ole kuitenkaan niin rankkaa menoa kuin puhutaan.

- Meillä on yleensä aika rauhallista. Yrjänä istuu ja lukee kirjaa, minä istun kuulokkeet päässä ja teen läppärin kanssa jotain. Rasio tuijottaa ikkunasta ulos ja rumpali tekee milloin mitäkin. On hieno tunne istua autossa, jossa ei tarvitse tehdä mitään, mutta se menee koko ajan eteenpäin, eli se ei ole tyhjän panttina istumista. Se hetki siellä auton sisällä on turvan ja rauhallisuuden tyyssija. Sitä mielentilaa ei saa oikein missään muualla.

Viisikymppisen rokkarin kesät kuluvat nykyään muutenkin rauhallisissa merkeissä lapsuuden kotimaisemissa Torniossa, ja keikkareissullekin lähdetään usein sieltä.

Keikkailun lisäksi Halmkronaa työllistävät monet taustatyöt musiikkibisneksessä. Hän vaikuttaa monen suomalaisen artistin taustalla. Mutta ehtiikö Halmkrona pitää lainkaan lomaa?

- Tää on vähän lomaa koko elämä, hän vastaa nauraen.

Rokkarin kesä Yle Radio Suomessa lauantaisin kello 17.15 - 18.00

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi