Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Maarit Leso ja Kati Kovács, jalat maassa maailmalla

Ella Kannisen vieraina ovat New Yorkiin kotiutunut Maarit Leso-Glocer ja Rooman lähiseuduille asettunut sarjakuvataitelija Kati Kovács.
Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Maarit Leso (oik.) ja Kati Kovács. Ella Kannisen vieraina ovat New Yorkiin kotiutunut Maarit Leso-Glocer ja Rooman lähiseuduille asettunut sarjakuvataitelija Kati Kovács. Yle TV1,Kati Kovács,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 10.8.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaina 11.8. klo 00.05 ja sunnuntaina 12.8. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Maarit Leso-Glocer kruunattiin vuonna 1976 Miss Suomen toiseksi perintöprinsessaksi. Kansainvälisistä kauneuskilpailuista maailmalle asettunut maalaistyttö muutti 1980-luvulla New Yorkiin, josta löytyi puoliso, amerikkalainen Tom Glocer. Leso ja Glocer ovat pitäneet yhtä jo yli 30 vuotta. Parin kiireinen elämä jakautuu Manhattanin, Lontoon ja Etelä-Ranskan välille.

Italiassa jo yli 30 vuotta asunut Kati Kovács on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia sarjakuvataiteilijoita. Kovácsin omintakeinen ja mustaa huumoria viljelevä tyyli on saavuttanut suosiota erityisesti Euroopassa ja Aasiassa, ja naisen tuotantoa onkin käännetty usealle eri kielelle.

Maarit Leso ja Kati Kovács ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Rakkaus veti Italiaan

Sarjakuvataiteilija Kati Kovács lähti Roomaan au pairiksi alle kaksikymppisenä, jotta hän voisi olla edes samassa maassa milanolaisen ihastuksensa kanssa. Kati viehättyi kovasti maasta, joka jollain etäisellä tavalla muistutti vieraanvaraisuudessaan ja lämmössään isoisän kotimaata Unkaria.

Au pair -vuoden jälkeen Kati palasi Suomeen ja aloitti graafisen suunnittelun opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa. Koulun loma-aikoina Kati kävi interrail-matkoilla Italiassa, jossa vietti aikaa au pair -vuonna tapaamansa pojan kanssa.

Yhden lomamatkan jälkeen tuttavuus oli kypsynyt niin suureksi rakkaudeksi, että Kati päätti jättää kesken opinnot ja muuttaa Italiaan ihastuksensa luo – tälle mitään ilmoittamatta. Muutosta tulee kuluneeksi 35 vuotta ja edelleen Katin rinnalla on sama ihastus sekä kaksi yhteistä lasta.

Kokemukset sarjakuviin

Italiassa pienten suomalaisiin lehtiin tehtyjen sarjakuvien kautta Kati löysi kutsumuksensa sarjakuvataiteilijana. Ensi vuonna Katilta ilmestyy tähänastisen uransa laajin sarjakuvakirja ”Mihin menet Kati” (työnimi), jossa käydään fiktiivisin keinoin läpi Katin kokemuksia ja elämää Italiassa.

Vuonna 2014 Katille myönnettiin ensimmäistä kertaa jaettu sarjakuvataiteen valtionpalkinto. Hänen hahmoistaan on tehty myös animaatioelokuva. Kati Kovács asuu ja luo sarjakuviensa värikkäät maailmat pienessä kylässä lähellä Roomaa.

Koti maailmalla

Samoihin aikoihin Katin kanssa maailmalle suuntasi Maarit Leso-Glocer. Vuonna 1984 Lontooseen maskeerauskouluun lähtenyt Maarit vaihtoi ystäviensä houkuttelemana maisemia vuonna 1986 ja lähti etsimään töitä maskeeraajaportfolionsa kanssa New Yorkiin.

Noin kuukausi muuttonsa jälkeen Maarit tapasi Tom Glocerin ja pian edessä oli muutto Pariisiin ja sieltä edelleen Tokioon Tomin töiden vuoksi. Glocerien matka ja Tomin silloinen työ Reutersin pääjohtajana vei perhettä vielä Lontooseenkin. Nyt perhe on asettunut New Yorkiin, jossa Tomin ja Maaritin kaksi lasta käyvät koulua ja opiskelevat. Vasta suorapuheisessa ja teeskentelemättömässä New Yorkissa Maarit tunsi saapuneensa kotiin.

Kadulle muutoksen puolesta

New Yorkissa Maarit on usein huomannut olevansa ensimmäinen suomalainen, johon ihmiset ovat koskaan törmänneet. Nämä kohtaamiset ovat saaneet ymmärtämään sen, että jokainen on maailmalla oman maansa suurlähettiläs.

Suomalainen koulusysteemi ja opettajien koulutus on Maaritille kunnia-asia, joka on innostanut hänet järjestämään hyväntekeväisyys- ja keskustelutilaisuuksia aiheen tiimoilta New Yorkissa, jotta samaa ajattelua saataisiin myös paikallisiin julkisiin kouluihin. New Yorkin sulatusuunissa itsensä aina tervetulleeksi tuntenut Maarit itki, kun Trump valittiin presidentiksi. Trumpin politiikan vastustaminen on saanut Maaritin marssimaan myös kaduilla muutoksen puolesta.

Teksti: Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.