Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Sami Yaffa ja Heidi Hautala, maailmalla kuin kotonaan

Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Sami Yaffa ja Heidi Hautala.
Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Sami Yaffa ja Heidi Hautala. Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Sami Yaffa ja Heidi Hautala. Sami Yaffa – Sound Tracker,Heidi Hautala,Ella Kanninen,Yle TV1,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 17.8.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaina 18.8. klo 00.05 ja
Katsottavissa Areenassa

Suomen kansainvälisimmäksi rockmuusikoksi tituleerattu Sami Yaffa lähti ensi kertaa maailmalle alle kaksikymppisenä. Yli 35 maailmalla vietetyn vuoden ja hengästyttävän kiihkeän kulkurielämän jälkeen Yaffa on vihdoin asettunut aloilleen.

Työ vie miestä edelleen maailmalle yli puolet vuodesta. Lomakoti Espanjan Mallorcalla on Samille henkireikä, jossa hiljaisuuden voi jakaa puolison kanssa.

Heidi Hautala on yksi Suomen kärkipoliitikoista, joka on pitkällä urallaan kokenut niin aallonpohjat kuin -harjatkin. Edelleen intohimoisesti töitä paremman maailman eteen tekevä Heidi valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 2014. Heidin toinen kotikaupunki on ollut Bryssel jo kymmenen vuoden ajan.

Sami Yaffa ja Heidi Hautala ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Raitiovaunun hiljaisuus

Sami muutti jo teininä 80-luvun taitteessa Tukholmaan valloittamaan maailmaa Hanoi Rocksin kanssa. Bändihommissa Sami oli kiertänyt Suomea paljon ja yleiskuva oli ankea. Sami sai useaan otteeseen juosta pakoon erinäisistä uhkaavista tilanteista.

Nyt tilastojen mukaan Suomi on maailman onnellisin kansa. Suomen muutos näinä vuosina onkin ollut Samille suuri yllätyksen aihe.

Suomeen paluu ei ole ollut koskaan ollut kulttuurishokki Samille. Kotimaahan tottuu aina nopeasti kuin pyöräilyyn ja Sami on aina käynyt vuosittain Suomessa. Samille Helsingin raitiovaunun hiljaisuus on kuin suomalaisten yhteinen syvä meditaatio.

Miksi Suomessa romutetaan hyvää?

Maailmalla Sami on saanut kasvaa sellaiseksi ihmiseksi kuin on, Sami on saanut itse tehdä oman elämänsä ilman asetettuja raameja. Tärkeintä on ollut saada elanto luovasta työstä, vaikka se on vaatinut paljon sopeutumista niin se on myös opettanut paljon.

Esimerkiksi Hanoin kanssa Tukholmassa asuessaan Sami sai tutustua pakolaisiin, kun hän jakoi puoli vuotta katuelämän heidän kanssaan. Se avasi silmät näkemään ihmiset ja ihmisten samanlaisuuden ihan uudella tavalla.

Samille terveydenhuolto on upea suomalainen oikeus. Yhdysvalloissa kun sitä ei ollut, sitä oppi todella arvostamaan. Sami tunsi monia ihmisiä, jotka joutuivat puille paljaille terveydellisten ongelmien tai onnettomuuksien takia.

Samin onkin vaikea ymmärtää, miksi hyvin toimivaa ja kovalla työllä rakennettua sosiaalihuolloin systeemiä on Suomessa alettu romuttamaan ja muuttamaan.

Brysselistä omalle kasvimaalle

Heidi Hautalan brysseliläinen arki ulottuu joka viikko maanantaiaamusta torstai-iltaan. Viikonlopuiksi Heidi palaa mielellään aina kotiin Suomeen ihastelemaan oman kasvimaansa edistymistä sekä palautumaan hektisestä ja tapaamisten täyteisestä elämästään Euroopan Unionin ytimessä.

Koti Suomessa on Heidille ehdottoman tarpeellinen vastapaino Brysselin työlle, eikä Heidi kaipaakaan kotoa muille maille enää lomailemaan.

Heidi sai Eurooppa-kärpäsen pureman jo interrail-matkallaan 16-vuotiaana. Brysseliin Heidi lähti ensimmäisen kerran työskentelemään jo 1995 ja on ollut siellä kaikkiaan lähes 15 vuotta.

Brysselin "EU-kupla" on Heidin mielestä fantastinen ja omintakeinen sulatusuuni, sillä se pursuilee mielenkiintoisia ihmisiä ympäri maailmaa. Bryssel unohdetaan usein mainita, kun puhutaan maailman monikulttuurisuuden kehdoista kuten New Yorkista ja Berliinistä, vaikka 28 EU-maasta kaupungissa työskentelevien meppien lisäksi vieraita on jatkuvasti joka puolelta maailmaa.

Teksti: Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.