Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Ville Leino ja Jaakko Manninen: ”Rohkeus vie elämässä eteenpäin”

Ella Kannisen vieraina ovat ammattilaisuran lopettanut jääkiekkoilija Ville Leino ja Los Angelesiin kotiutunut muusikko Jaakko Manninen.
Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Ville Leino (oik.) ja Jaakko Manninen. Ella Kannisen vieraina ovat ammattilaisuran lopettanut jääkiekkoilija Ville Leino ja Los Angelesiin kotiutunut muusikko Jaakko Manninen. Yle TV1,Ella Kanninen,Ville Leino,Jaakko Manninen,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 3.8.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaina 4.8. klo 00.15 ja sunnuntaina 5.8. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Musiikkibisneksen monitaituri Jaakko Manninen on rakentanut määrätietoisesti kansainvälistä uraansa Los Angelesissa vuodesta 2010 lähtien.

Savonlinnasta maailman jääkiekkoilijoiden kärkikastiin noussut Ville Leino aloitti NHL:ssä vuonna 2008. Leino lopetti jääkiekkouransa viime talvena pienessä ruotsalaisjoukkueessa. Nyt hän rakentaa uutta uraa perustamansa vaatemerkin parissa.

Jaakko Manninen ja Ville Leino ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Nuori kiekkoilija keskelle talouskriisiä

Ville Leinon amerikkalainen kiekkounelma alkoi Detroitin kaupungista, jossa oli juuri alkanut paha talouskriisi. Sitä ei voinut olla tuntematta ja näkemättä.

Suomalaiselle nuorelle miehelle rikkauden ja köyhyyden näkyvä ero oli aikamoinen yllätys. Esimerkiksi tietyillä alueilla neuvottiin turvallisuuden nimissä jatkamaan liikennevaloissa matkaa, vaikka valo olikin vaihtunut jo punaiseen.

Villen korvaan särähti amerikkalaisten pinnallisuus ja yltiöpositiiviset puheet. Totuttelua vaati myös tilanne, jossa suomalaisen kiekon supertähti oli yhtäkkiä muiden rinnalla pelkkä nolla – elleivät suoritukset jäällä puhuneet sen puolesta. Elämä oli varsin stressaavaa, sillä joka päivä piti näyttää niin joukkueelle, itselleen kuin Suomessa seuraavalle medialle.

Vastoinkäymiset vahvistivat

Villen kuusivuotinen NHL ura lähti nousukiitoon Philadelphiassa ja kovaan laskuun Buffalossa, josta Ville maksettiin kovalla rahalla ulos ja lähetettiin Euroopan pelikaukaloihin. Kokemukset olivat Villelle positiivisen kasvun aikaa.

Vastoinkäymiset vahvistivat ja veivät miestä kohti uutta intohimoa, omaa vaatemerkkiä.

Positiivisuus ja kontaktinotto, vaikka pinnallisestikin, oli hieno oppi, josta Ville on ammentanut. Positiivisuus ruokkii positiivisuutta ja muiden kannustusta, jota ei ole koskaan liikaa. Ketään ei ole myöskään syytä pelätä lähestyä. Siitä asenteesta on ollut paljon apua myös oman liiketoiminnan rakentamisessa.

Amerikkalaista unelmaa

Ankarasti töitä paiskiva Jaakko Manninen on ohjannut yli 300 musiikkivideota. Hän on tuottanut levytysstudiollaan musiikkia omiin musiikkiprojekteihinsa sekä muille suomalaisille ja kansainvälisille artisteille.

Jaakon kova työ on tuottanut maailmanlaajuista menestystä ja taannut Manniselle mahdollisuuden rakentaa amerikkalaista unelmaansa, johon kuuluu kiinteästi myös kaksilapsinen perhe omalla maatilalla.

Kovaa kilpailua

Jaakko aina tehnyt musiikkia, jonka koti on ollut enemmän Suomen ulkopuolella kuin Suomessa. Monen vuoden kannustuksen jälkeen hän päätti lopulta lähteä tutkimaan Los Angelesin maaperää vuonna 2009 ja mahdollisia yhteistyökuvioita. Käynti oli niin hedelmällinen, että vuonna 2010 Jaakko muutti Losiin luomaan omaa uraa.

Ensi alkuun Jaakko tunsi ympärillään melkoista hypetystä, jonka kanssa sai tehdä töitä, ettei lähtenyt siihen mukaan. Paljon isoja sanoja, artistinimiä ja tulevaisuudennäkymiä huudeltiin, mutta se on tyypillistä, kun kaikki ovat varmistamassa omia asemiaan, josko kylän uusi lupaus on tulevaisuuden supertähti.

Kovin hullunmylly oli ohi muutamassa kuukaudessa ja Jaakko keskittyi rakentamaan omia juttujaan. Los Angelesissa jokainen on oman kylänsä lahjakkain ja kovin tekijä, joten kilpailu on valtavaa. Jaakkoa se ei lannistanut, päinvastoin.

Uudessa työympäristössä kenelläkään ei ollut ennakkoajatuksia siitä kuka Jaakko on ja mitä tai miten hän tavallisesti toimii. Los Angelesissa itsensä saattoi luoda uudelleen. Kaikkea on mahdollista tehdä ja myös oppia tekemään. On myös itse hyvä olla lukkiutumatta siihen, mitä uskoo tai luulee osaavansa.

Välimatka omiin juuriin

Los Angelesissa Jaakosta on tullut myös isä. Perheen kanssa Jaakko on muuttanut nyttemmin San Diegoon, josta Jaakko on ostanut ranchin, jossa haluaa tehdä musiikkia.

Elämä on siis asettunut ja vakiintunut kauas koti-Suomesta, ja vasta viime talvena veljensä sairastuttua vakavasti Jaakko ymmärsi, minkälainen uhraus on välimatka omiin juuriin ja omaan lapsuuden perheeseen, vaikka elämä kulkeekin nyt erityisen hyvin uusissa uomissaan.

Teksti: Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.