Hyppää pääsisältöön

Kolme tanskalaisnuorta kyllästyi viulunvingutukseen - Mercur on tarina koko maan muuttaneesta piraattiradiosta

Radio Mercur. Huvudpersonerna Flemming Vestergaard (Andreas Jessen), Anne-Marie Jensen (Neel Rønholt) och Jan Irsinger (Jon Lange) kör röd sportbil.
Radio Mercur. Huvudpersonerna Flemming Vestergaard (Andreas Jessen), Anne-Marie Jensen (Neel Rønholt) och Jan Irsinger (Jon Lange) kör röd sportbil. Kuva: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Radio Mercur,kuvitteellisuus,televisiosarjat,Yle Fem,Tanska

Vielä toisen maailmansodankin jälkeen oli yleistä, että radioasemat olivat valtiollisia, ja niissä soitettiin vain klassista musiikkia. Rockin soittaminen ei tullut kuuloonkaan, mutta nuoriso oli asiasta toista mieltä. Näin syntyivät merirosvoradiot, jotka lähettivät nuorison haluamaa musiikkia. Yhdestä piraattiradiosta kertoo upea tanskalainen draamasarja Mercur.

Tanskassa oli 50-luvun lopussa kaksi radioasemaa. Ne molemmat soittvat ainoastaan klassista musiikkia. Nuoriso ei pitänyt tästä valtion määräämänä tulleesta viulunsoitosta. "Pelastus" saapui 2. elokuuta 1958, kun piraattikanava Radio Mercur aloitti lähetykset kansainvälisillä vesillä olleesta laivasta Öresundista.

Radio Mercur. Fest när radiomänniskorna skålar.
Radio Mercur. Fest när radiomänniskorna skålar. Kuva: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Radio Mercur

Mercurin esikuvana oli Radio Luxembourg, joka oli piraattiradioiden sekä myös kaupallisten radioiden edelläkävijä. Lähetysantenni oli suunnattu etenkin Britanniaan ja Irlantiin, ja kanavilla soitetut artitstit tekivät hyvän uran.

Mercurin ensimmäinen jakso:

Koko Mercur-draamasarja Areenassa

Nuoret istuivat korvat kiinni soittimessa, kun Radio Luxemburg soitti Elvistä, Paul Ankaa, Beatlesia, ja Beethowenin ja Mozartin aiheuttamat arvet paranivat.

Unelma omasta rockradiosta

Tv-sarja Mercur kertoo kolmesta nuoresta rockfanista, jotka ovat saaneet tarpeekseen kansallisesta radiosta. Flemmin, Anne-Marie ja Jan päättävät perustaa piraattiradiokanavan, joka soittaa rock 'n rollia. Kansanedustajan poika Jan asuu äitinsä kanssa ja pitää levykauppaa, josta nuori Flemming ostaa mm. Chuck Berryn singlejä. Kauppa ei käy, koska artisteja ei soiteta radiossa. Flemming asuu vanhempiensa luona ja opiskelee lakia. Silloin tällöin hän juo olutta ja hengailee tyttöystävänsä Gitten kanssa.

Radio Mercurs grundare med flickvän. Gitte (Stephania Potalivo) & Flemming (Andreas Jessen).
Radio Mercurs grundare med flickvän. Gitte (Stephania Potalivo) & Flemming (Andreas Jessen). Kuva: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Radio Mercur,kuvitteellisuus,televisiosarjat,Yle Fem,Tanska

Yksinhuoltajaäiti Anne-Marie on puolestaan kyllästynyt siivoamaan ja keittämään kahvia konttorissa, jossa hän toimii sihteerinä. Hän haluaisi tehdä jotain merkityksellistä ja samaan aikaan ansaita ruokarahat kotiin.

Lähetyslupaa radiolle ei saada, mutta joukko löytää porsaanreiän laista. Lain pitkä koura ei yllä kansainvälisille vesille. He keräävät yhdessä rahaa ja ostavat radiolähettimen, aluksen ja alkavat hommiin.

Mercur ei ole tarina vain radiosta, vaan myös homoudesta, yksinhuoltajuudesta, pettyneistä vanhemmista ja vapaista suhteista. Siinä on rento tanskalainen ote, ja siinä kuullaan paljon myös aikansa tähtiä kluten Tommy Steeleä, Ib Gindermannia ja Alice Babsia.

Sarja perustuu tositapahtumiin. Oikea Radio Mercur toimi 50- ja 60-luvulla. Joulukuussa 1958 antenni käännettiin kohti Malmöa, ja ohjelmaa tehtiin ruotsiksi Malmln alueelle.

Netissä on katsottavissa kuvia oikean Radio Mercurin ajoilta.

Viranomaiset eivät voineet sietää, että nuoret saivat itse valita kuuntelemansa musiikin ja ohjelman, ja ne tekivät kaikkensa, jotta piraattiradio loppuisi. Radio Mercur hiljeni 31.7.1962 klo 23.59.30. Poliisi hilasi alas Lucky Star -aluksen libanonilaisen lipun, takavarikoi aluksen ja rikkoi lähettimen.

Flemming Vestergaard (Andreas Jessen).
Flemming Vestergaard (Andreas Jessen). Kuva: Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Radio Mercur,kuvitteellisuus,televisiosarjat,Yle Fem,Tanska

Mercur on katsottavissa Yle Areenassa 25.7.2018 alkaen kolmen kuukauden ajan.

Alkuperäisteksti Lasse Grönroos, Svenska Yle. Käännös: Paavo Rytsä

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua