Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Takaisin vapauteen – palkittu dokumentti seuraa vapautuvien vankien elämää Yhdysvalloissa

Yli kahdenkymmennen vuoden vankilatuomion jälkeen Brian astelee vapauteen.
Yli kahdenkymmennen vuoden vankilatuomion jälkeen Brian astelee vapauteen. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Takaisin vapauteen

TV1 sunnuntaina 9.8.2020 klo 11.15 - 12.15, Areenassa

Elämä Los Angelesin eteläisessä kaupunginosassa on kovaa. Aseelliset yhteenotot ja huumeet leimaavat alueen arkea. On vaikea paeta köyhyyden ja rikollisuuden kehää.

Kaduilla kasvanut Brian astelee vapauteen yli kahdenkymmenen vuoden vankilatuomion jälkeen.

Merkillinen maailma

Tanskalaisohjaaja Camilla Magid seuraa dokumentissaan Takaisin vapauteen 42-vuotiaan Brianin elämää. Miehen, joka on viettänyt koko aikuisikänsä vankilassa. Nyt hänen pitäisi sopeutua vieraalta tuntuvaan maailmaan, opetella internet, hankkia ajokortti ja töitä sekä löytää uusi rakkaus.

Palkitussa dokumentissa tavataan myös Juan. Koevapauteen päässyt teini-ikäinen haluaa olla isä vauvaikäiselle tyttärelleen. Hän haluaa jättää taakseen huumeet ja katuelämän.

Seitsemänvuotiaan Giannin äiti Cezanne on päässyt vankilasta. Yhteiselo ei ole helppoa, varsinkaan kun äiti yrittää pitää poikansa pois kadulta.

Miten aloittaa alusta?

Magid on seurannut päähenkilöitään ja heidän perheitään kahden vuoden ajan. Miten aloittaa alusta vuosikymmenien vankilatuomion jälkeen? Miten kasvaa ihmiseksi uudelleen yhteiskunnassa, jossa apua saa niukasti.

Dokumentti näyttää, minkälaisen jäljen vankilajärjestelmä jättää. Järjestelmä, joka keskittyy rikosten ehkäisyn ja yhteiskuntaan sopeuttamisen sijaan rangaistuksiin.

Land of the Free (Transformations). Tuotanto: Final Cut For Real/Tuffi Films, Tanska, Suomi, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.