Hyppää pääsisältöön

Historia: Suomi-osuuskunnat Amerikassa

Suomalais-Amerikkalaisella osuuskuntatoiminnalla on 100-vuotinen perinne Yhdysvaltain Keskilännessä.
Suomalais-Amerikkalaisella osuuskuntatoiminnalla on 100-vuotinen perinne Yhdysvaltain Keskilännessä. Kuva: Finnish-American Heritage Center at Finlandia University Yle TV1,Historia: Suomi-osuuskunnat Amerikassa

TV1 maanantaina 26.8.2019 klo 19.00 - 20.00, Areenassa

Suomalaiset siirtolaiset ovat tunnettuja Yhdysvalloissa kahdesta asiasta: sauna ja osuuskunnat.

Suomalais-Amerikkalaisella osuuskuntatoiminnalla on 100-vuotinen perinne Yhdysvaltain Keskilännessä. Osuuskuntamyymälöitä oli 1900-luvun alussa pelkästään kolmessa osavaltiossa 175, mutta nyt niitä on koko maassa enää alle viisi.

Kristin Ojaniemen ohjaama dokumentti Suomi-osuuskunnat Amerikassa kertoo osuuskuntien historian ja menestystarinan Yhdysvalloissa. Miksi juuri suomalaiset olivat ahkeria perustamaan osuuskuntia?

Co-operatively Yours. Tuotanto: Finnish American Heritage Center at Finlandia University, Yhdysvallat, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.