Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Vakoilun uudet keinot

Länsimaiset yritykset ovat myyneet verkkovalvontatekniikkaa valtioille, jotka käyttävät niitä kansalaisiaan vastaan.
Länsimaiset yhtiöt kauppaavat valvontateknologiaa maihin, jotka tarkkailevat omia kansalaisiaan. Länsimaiset yritykset ovat myyneet verkkovalvontatekniikkaa valtioille, jotka käyttävät niitä kansalaisiaan vastaan. Yle TV1,Ulkolinja: Vakoilun uudet keinot

TV1 torstaina 16.8.2018 klo 22.55 - 23.40, uusinta keskiviikkona 22.8. klo 23.50
Katsottavissa Areenassa

Netti ja älypuhelimet mahdollistavat kansalaisten sähköposti-, tekstiviesti- ja puhelinliikenteen tarkan valvonnan.

Länsimaiset yritykset ovat myyneet valvontaohjelmistoja Lähi-idän valtioille, jotka käyttävät niitä aktivistien ja maan opposition tarkkailuun. BBC:n toimittaja Nwal al-Maghafi tutkii Ulkolinja-dokumentissa, onko EU:ssa kehitetyn tekniikan avulla yritetty vaientaa tai vangita demokratian puolesta toimineita kansalaisia.

Britannian johtava aseenvalmistaja on saanut tuloja viemällä maasta salaiseksi luokiteltua huipputeknologiaa. Tanska on myös myynyt valvontatekniikkaa Lähi-itään.

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet kauppaa käyvien yritysten toimintaa. Lontoossa vaikuttavan, viranomaisvalvontaa tutkivan kansalaisjärjestön mielestä arabimaailman heikentynyt ihmisoikeustilanne on osa ikävää maailmanlaajuista trendiä.

”Kun viranomaisten valvonta ulottuu poliittisiin uudistusliikkeisiin ja demokratian arvojen puolustamiseen, kukaan ei valitettavasti enää uskalla järjestäytyä. Toiminta tyrehtyy, koska valvonta hengittää kaikkialla niskaan” sanoo dokumentissa haastateltu Privacy Internationalin johtaja Gus Hosein.

Weapons of Mass Surveillance. Tuotanto: Journeyman Pictures/BBC, Britannia, 2017.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.