Hyppää pääsisältöön

Historia: Tähtäimessä Martin Luther King

Rotusorron vastustaja Martin Luther King oli Yhdysvaltain hallinnon hampaissa.
Martin Luther King puhui Alabaman Montgomeryssä kymmenille tuhansille ihmisille, jotka osallistuivat vuonna 1965 kuuluisalle Selma–Montgomery-ihmisoikeusmarssille. Rotusorron vastustaja Martin Luther King oli Yhdysvaltain hallinnon hampaissa. Kuva: Somerstein 1965 Martin Luther King, Jr.,Yle TV1,Historia: Tähtäimessä Martin Luther King

TV1 maanantaina 1.7.2019 klo 19.00 - 19.45, Areenassa

Ihmisoikeusaktivisti ja rotusorron vastustaja Martin Luther Kingin salamurhasta on kulunut yli 50 vuotta.

Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen keskeinen hahmo oli maan hallinnon hampaissa. J. Edgar Hooverin johtaman FBI:n pelottelukampanja Kingiä vastaan oli erityisen tyly. Aina näihin päiviin saakka on esitetty epäilyjä siitä, että Yhdysvaltain hallitus olisi sotkeentunut Kingin salamurhaan.

Brittiläinen dokumentti Tähtäimessä Martin Luther King kertoo Martin Luther Kingin elämästä ja kohtalosta. Haastateltavina ovat muun muassa Kingin läheinen ystävä Dorothy Cotton, Pulitzer-palkittu kirjailija Tim Weiner sekä Hooverista kirjoittanut Richard Gid Powers.

Dokumentissa kuultava kongressiedustaja John Lewis on ollut tunnettu ihmisoikeusaktivisti 1960-luvulta lähtien. Hän oli yhdessä Martin Luther Kingin kanssa organisoimassa rotusorron vastaisia marsseja, jotka lähtivät liikkeelle Selman kaupungista Alabamasta vuonna 1965. Lewis oli mukana myös vuonna 1963, kun King piti kuuluisan I Have a Dream -puheensa Washingtonissa Lincolnin muistomerkillä.

Martin Luther King – Marked Man. Tuotanto: 3DD Productions, Iso-Britannia, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.