Hyppää pääsisältöön

Bess nuorille artistin urasta haaveileville: “Tehkää täysii sitä mitä teette”

Bess
Bess Kuva: Juuli Aschan / YleX Bess

Viikko sitten uuden Yhden liikaa –musiikkivideon julkaissut Bess kertoo saaneensa nuorena paljon tukea musikaaliselta perheeltään.

Kitaraa soittava isä, tanssiva äiti, laulava mummo ja viuluja valmistava vaari ovat toki muistuttaneet muidenkin vaihtoehtojen olemassaolosta, mutta kannustivat myös musiikkiuraan.

Nyt platinarajan Tempo –hitillään rikkonut Bess kannustaa puolestaan artistin urasta haaveilevia nuoria:

– Tehkää täysii sitä mitä teette. Tässä maailmassa on illuusio, että tämä kaikki olisi jotenkin kilpailua. Henkilökohtaisesti uskon siihen, että kaikille löytyy se oma polku ja tapa tehdä, joten antaa palaa vaan!

Soittamisesta oppeja elämään

Bess vitsailee, ettei mikään tee vihaisemmaksi, kuin uuden instrumentin opetteleminen.

Lukemattomat treenitunnit ja toistot, turhautuminen, sekä ajoittain hidas eteneminen vaatii paljon määrätietoista keskittymistä keneltä tahansa. Pianonsoiton opettelun takkuillessa isä muistutti, että on ihan okei pitää taukoa ja jatkaa sitten taas.

– Se opettaa periksiantamattomuutta, lujuutta, kärsivällisyyttä ja itsensä kanssa toimimista. Toisaalta vaikka bändissä soittamisessa oppii hyviä vuorovaikutustaitoja.

Bess
Bess Kuva: Juuli Aschan / YleX Bess

Tasapainottelua pelon ja rakkauden välillä

Bess oli viime vuonna Anne Lainnon vieraana YleX:llä Uuden musiikin iltavuorossa. Haastattelun yhteydessä artisti kertoi melkein lopettaneensa musiikinteon ennen tuottajana toimivan Nopsajalan tapaamista.

Ura on toki nykyään aivan eri tilanteessa kuin haastattelun aikaan, mutta epävarmuus omaa taidetta kohtaan on säilynyt – ja tulee todennäköisesti aina säilymään.

– Se kuuluu siihen prosessiin, että on nousu- ja laskuvesiä. Sen kuuluukin aaltoilla, uskon siihen.

Yksi osa artistiutta on itsensä kyseenalaistaminen. Toisaalta se tuo painetta, toisaalta se taas kehittää terveen itsekritiikin kautta; jatkuvasti itsevarma artisti ei miettisi miten kehittyä ja tulla paremmaksi.

Bess kertoo keskustelleensa aiheesta myös Maija Vilkkumaan kanssa:

– Maija puhui kanssa siitä aivojumista, kun biisi ei mene minnekään mitenkään päin ja teksti ei tunnu toimivan. Se kuuluu tähän, että välillä miettii että mitäs helvettiä mä oon tekemässä ja mitä täällä tapahtuu, Bess naurahtaa

Kasvaako nälkä syödessä?

Vaikka epävarmuuksien karistaminen olisikin artistille tarpeetonta, täytyy Bessin mukaan myös muistaa olla tyytyväinen tehtyihin asioihin. Vaikka nälkä saa kasvaa syödessä ja muusikko saa haluta olla parempi, on tyytymättömyys myrkyllinen mielentila.

– Se on varmaan just joku sellanen leikkauspiste, missä on hyvä olla: seuraavalla kerralla teen vähän isommin ja vähän erilailla, mutta samaan aikaan on tyytyväinen jo tehtyyn Bess pohtii ja jatkaa pilke silmäkulmassa:

– Nälkä kasvaa syödessä ainakin silloin kun kyseessä on suklaa.

Bess
Bess Kuva: Juuli Aschan / YleX Bess

Nuoren artistin vilpitöntä intoa, ammattilaisen lahjakkuutta

Näin lahjakkaita kykyjä ei Suomesta montaa löydy, eikä sinänsä olekaan ihme, että Bess valittiin tänä vuonna YleX:n läpimurtolistalle.

Tähden tuottajana toiminut Nopsajalka on kuvannut nuoren artistin kanssa työskentelyä kertomalla,että soundia ja musiikkityyliä jouduttiin vähän aikaa hakemaan, koska Bess osaa laulaa niin monella eri tavalla.

Vaikka Bess on alle kahdessa vuodessa ehtinyt kerätä Spotifyssä miljoonia kuuntelukertoja, rikkoa platinarajan, fiitata Mikael Gabrielin kappaleella, sekä julkaista ensimmäisen musiikkivideonsa, vaikuttaa hän olevan tukevasti jalat maassa.

Kysyttäessä artistin suurinta musiikillista haavetta Bess kertoo sen osittain toteutuneen jo:

– Jos jollain tulee hyvä fiilis siitä mitä olen duunannut ja meillä on hyvä fiilis siitä mitä ollaan tehty, niin voin kuolla onnellisena tietäen, että jotain hyvää saatiin aikaan.