Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Nettikiusaajan uhrit – Miksi digitaalista väkivaltaa siedetään ja vähätellään?

Amerikkalainen dokumentti kysyy, miksi nettikiusaamista siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään.
Asianajaja Carrie Goldberg puolustaa erilaisen häirinnän kohteeksi joutuneita naisia. Amerikkalainen dokumentti kysyy, miksi nettikiusaamista siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nettikiusaajan uhrit

TV1 maanantaina 3.9.2018 klo 21.30 - 23.05, uusinta sunnuntaina 9.9. klo 12.40
Katsottavissa Areenassa

Internet on nykyajan tärkeä julkinen tila, jossa kaikilla on mahdollisuus olla mukana. Verkossa tapahtuva häirintä ja nettikiusaaminen vaientavat kansalaisia ja estävät heitä osallistumasta.

Palkittu amerikkalaisohjaaja Cynthia Lowen kertoo dokumentissaan Nettikiusaajan uhrit (Netizens) verkkohäirinnän kohteeksi joutuneiden naisten tarinan.

Miksi digitaalista väkivaltaa siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään? Voiko verkossa saada oikeutta?

Kolme naista, kolme tarinaa

New Yorkissa asuva asianajaja Carrie Goldberg joutui verkkohäirinnän kohteeksi. Hän päätti perustaa lakitoimiston, joka puolustaa yksityisyyttä internetissä sekä muun muassa seksuaalisen häirinnän ja kiristyksen kohteeksi joutuneita.

Menestyvän yrittäjän, West Palm Beachissa asuvan Tina Reinen elämä ja ura menivät sekaisin, kun entinen miesystävä ryhtyi tehtailemaan naista herjaavia nettisivuja.

San Franciscosta kotoisin oleva Anita Sarkeesian on luonut suositun nettisivuston Feminist Frequency, joka muun muassa arvioi videopelien luomaa naiskuvaa. Sarkeesian joutui verkkohyökkäyksen kohteeksi, kun hän ryhtyi joukkorahoituksella keräämään tukea verkkosarjalleen Tropes vs. Women in Video Games.

Amerikkalainen dokumentti kysyy, miksi nettikiusaamista siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään.
Tina Reine Amerikkalainen dokumentti kysyy, miksi nettikiusaamista siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nettikiusaajan uhrit
Amerikkalainen dokumentti kysyy, miksi nettikiusaamista siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään.
Anita Sarkeesian Amerikkalainen dokumentti kysyy, miksi nettikiusaamista siedetään, vähätellään ja miksi se hyväksytään. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nettikiusaajan uhrit

Enemmän kuin verkkohyökkäys

Uudet teknologiat muuttavat naisiin kohdistuvan väkivallan luonnetta ja tekotapoja. Dokumentti selvittää digitaalisen väkivallan muotoja. Samalla se haastaa yleisen käsityksen siitä, että digitaalinen hyökkäys tapahtuu ”vain verkossa”.

Uhrille seuraukset voivat olla kohtalokkaat – henkisesti ja aineellisesti. Nettikiusaamisen ja häirinnän uhri usein vaikenee ja yrittää peitellä tapahtunutta. Moni on menettänyt maineensa, osa työ- ja opiskelupaikkansa kiusaamisen seurauksena.

Rohkeus muuttaa asioita

Dokumentin päähenkilöt ovat ryhtyneet toimimaan ja hakemaan oikeutta kohtalotovereilleen, omalla tavallaan.

Carrie Goldbergin lakitoimisto lähti aktiivisesti mukaan #metoo-kampanjaan. Tina Reine kiertää luennoimassa kokemuksistaan ja rakentaa uraansa rahoitusalalla. Anita Sarkeesian tekee uutta verkkosarjaa rodusta, sukupuolesta ja eriarvoisuudesta Yhdysvalloissa.

Cynthia Lowen seuraa dokumentissaan, mitä tapahtuu kun rohkeiden ihmisten joukko haluaa muuttaa internetiä.

Netizens. Tuotanto: Train of Thought Productions, Yhdysvallat, 2018.