Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Sota vai rauha

The Weather Underground -liikkeen aktivistien halu muuttaa maailmaa johti äärimmäiseen väkivaltaan 60-luvun Yhdysvalloissa.
Bernardine Dohrn ja Bill Ayers olivat nuoruudessaan radikaalin ryhmän aktivisteja. The Weather Underground -liikkeen aktivistien halu muuttaa maailmaa johti äärimmäiseen väkivaltaan 60-luvun Yhdysvalloissa. Kuva: Sari Aaltonen Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Sota vai rauha

TV1 maanantaina 10.9.2018 klo 21.30 - 22.30, uusinta sunnuntaina 16.9. klo 23.25
Katsottavissa Areenassa

Yhdysvalloissa toiminut The Weather Underground -ryhmä halusi muuttaa maailmaa. Vietnamin sotaa vastustaneiden aktivistien toiminta johti äärimmäiseen väkivaltaan 1960- ja 70-luvulla. Osa liikkeen jäsenistä jatkoi taistelua maan alla.

Suomalaisen Inderjit Kaur Khalsan ohjaama dokumenttielokuva Sota vai rauha (War/Peace) (12) kertoo, mitä ikääntyneet aktivistit nyt ajattelevat toimintatavoistaan?

Dramaattinen käänne

Sodanvastaisen opiskelijajärjestön radikaaleimmat jäsenet tekivät pommi-iskuja Vietnamin sotaa symboloivaa omaisuutta vastaan, järjestivät vankilapakoja sekä organisoivat mellakoita. Ryhmä tavoitteli Yhdysvaltain hallituksen ja kapitalistisen järjestelmän kumoamista.

Toiminta sai dramaattiseen käänteen, kun erään Manhattanin rakennuksen kellarissa räjähti rakenteilla ollut pommi. Räjähdyksessä kuoli kolme aktivistia.

Maailma ennen ja nyt

Dokumentin päähenkilöitä ovat The Weather Underground -järjestön entinen jäsen ja perustaja, professori Bill Ayers sekä hänen vaimonsa Bernardine Dohrn.

Pariskunta vertailee oman aikansa yhteiskuntaa tämän hetken tilanteeseen Yhdysvalloissa ja maailmassa. Heillä on viesti nuorisolle, joka nyt kokee syvää turhautumista maailman tilanteen äärellä.

War/Peace. Käsikirjoitus ja ohjaus: Inderjit Kaur Khalsa. Tuotanto: Greenlit Productions, Suomi, 2018.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.