Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Yliopistoista rahasampoja?

Yliopistot kilpailevat maailmanlaajuisesti opiskelijoista ja niistä on tullut yritysten kaltaisia voitontavoittelijoita.
Kalliit opinnot saavat yliopisto-opiskelijat kaduille. Yliopistot kilpailevat maailmanlaajuisesti opiskelijoista ja niistä on tullut yritysten kaltaisia voitontavoittelijoita. Yle TV1,Ulkolinja: Yliopistoista rahasampoja

TV1 sunnuntaina 9.12.2018 klo 22.55 - 23.50, Areenassa

Tietoyhteiskunnan myötä korkeakouluopintojen suosio on kasvanut voimakkaasti. Yliopisto-opiskelijoiden määrä on lyhyessä ajassa moninkertaistunut maailmanlaajuisesti.

Vuonna 1960 opiskelijoita oli noin 13 miljoonaa, ja vuonna 2015 jo 200 miljoonaa. Joukko kasvaa ripeää vauhtia myös tulevina vuosina, sillä vuoteen 2030 mennessä yliopistossa opiskelevia arvellaan olevan 400 miljoonaa.

Yliopistojen ympärille on syntynyt valtavat koulutusmarkkinat. Laitokset kilpailevat opiskelijoista, ja ne ovat ryhtyneet yritysten lailla tavoittelemaan taloudellista voittoa.

Ranskalaisen ohjaajan Jean-Robert Viallet´n dokumentti kysyy, mihin yliopistojen kilpailu johtaa. Minkä hinnan sivistys ja tutkimus maksavat kilpailun takia?

Esimerkiksi Britanniassa lukukausimaksut ovat paisuneet ja opintoraha on kadonnut kokonaan. Ohjelmassa perehdytään opintojensa vuoksi ylivelkaantuneiden ihmisten tilanteeseen.

Etudiants, l’avenir à crédit. Higher Education: The New Global Economic War. Tuotanto: CFRT/Arte France/Java Films, Ranska, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran syyskuussa 2018.

Keskustele