Hyppää pääsisältöön

Sonata Arctican Tony Kakko: Onnellisten muistojen luominen lapsille on arvokkainta mitä kesällä voi tehdä

Sonata Arctican laulaja Tony Kakko
Sonata Arctican laulajan Tony Kakon tämän kesän tavoite on saada kotitalo viimein maalattua. Sonata Arctican laulaja Tony Kakko Tony Kakko,Sonata Arctica

- Asuimme kerrostalossa ja kavereita oli sen takia tietenkin pilvin pimein. Se oli onnellista ja leikintäyteistä aikaa.

Näin muistelee Sonata Arctican laulaja Tony Kakko oman lapsuutensa kesiä, jotka hän vietti Perämeren pohjukassa Kemissä.

Kakko nostaa Radio Suomen Rokkarin kesä -ohjelmassa esiin sen, että 70-80 -lukujen taitteessa ei vielä ollut tietokoneita, kännyköitä tai muita teknisiä vempaimia, jotka olisivat vieneet aikaa leikeiltä. Ihmiset olivat toistensa kanssa.

- Pelaattiin kymmentä tikkua laudalla, käytiin seikkailuretkillä, ajettiin pyörällä. Saatettiin olla poissa kahdeksan tuntia, eikä kukaan ollut huolissaan.

- Kotona sanottiin vaan, että olisit voinut käydä välillä syömässä. Se oli luottavaista aikaa.

Saatettiin olla poissa kahdeksan tuntia, eikä kukaan ollut huolissaan.

Kuten monet aikalaisensa, Kakkokin muistaa lapsuudestaan yhden kesän kohokohdista: limsakorin.

- Mummolassa oli limukkakori kaivon rummussa ja sieltä sai käydä hakemassa pullon. Sitä yritti sitten säästellä, jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään.

Kakon ollessa kahdeksanvuotias perheeseen hankittiin ensimmäinen kosketinsoitin.

- Rakastuin siihen valtavasti. Siitä lähti se musiikillinen kehitys eteenpäin. Ja kun kouluun menin, niin huomasin, että laulukokeista tuli hyviä tuloksia ja pystyin soittamaan joidenkin kappaleiden mukana. Siinä tajusin, että olen jotenkin musikaalinen.

Tasainen menestys tuo leivän pöytään

Varsinainen musiikillinen herääminen Kakolla tapahtui 10-11 -vuotiaana, kun hän sattumalta näki televisiosta Queenin konsertin. Vakavaksi harrastus muuttui kuitenkin vasta 18-vuotiaana, kun Kakko pääsi musiikkiopistoon opiskelemaan kosketinsoittoa.

Pian sen jälkeen Kakko liittyi ensimmäiseen bändiinsä, paikalliseen tanssiorkesteriin, jonka kanssa kierrettiin keikoilla ympäri Lappia. Samoihin aikoihin Kakko alkoi laulaa taustoja.

Muutama vuosi tästä Kakko kavereineen perusti Tricky Beans -bändin, josta tuli myöhemmmin Sonata Arctica. Kakosta tuli bändin laulaja, ja alkuvuosina hän soitti bändissä myös koskettimia.

- Pääsimme nauhoittamaan demon paikalliseen studioon. Itse emme ajatelleet olevamme kovin hyviä, mutta äänittäjä halusi lähettää nauhan Spinefarm-levy-yhtiöön. Vain noin viikko siitä saimme puhelun, jossa meille tarjottiin kolmen levyn levytyssopimusta.

- En ikinä unohda rouvan reaktiota puheluun. Hän totesi vain: “Voi ei.”

Keikkailun vastapainoksi olen sitten muina aikoina todella paljon kotona.

Sittemmin puolison kanta on muuttunut, kun musiikista on tullut Kakon elanto ja työ. Se tarkoittaa joskus pitkiä poissaoloja kiertueiden takia.

- Vastapainoksi olen sitten muina aikoina todella paljon kotona, Kakko kertoo.

2000-luvun alusta asti Tony Kakon kesät ovat menneet rokkifestareita kiertäen.

- Iso osa kesämuistoista liittyy festareihin ja bändiin. Maailma värjäytyi täysin sonatansiniseksi.

Kakko on tyytyväinen, että menestys rakentui kuitenkin pikkuhiljaa. Se on taannut kestävän uran.

- Pystymme koko ajan kiertämään maailmaa ja tienaamaan tällä elantomme. Se lämmittää mieltä.

Julkisuus ahdisti ja ajoi lähes erakoksi

Kun menestystä alkoi tulla, Kakko tunsi ihmisten katseet ihollaan, kun hän yhtäkkiä olikin julkisuudessa.

- Ihan tututkin tuntuivat katsovan oudosti. Alun jälkeen lähipiiri onneksi tottui.

- Itse en osaa pitää itseäni julkkiksena. Se ei ole koskaan ollut tavoitteeni, ja se ahdisti minua jossain vaiheessa tosi paljon ja melkein erakoiduin. Sitten opin tulemaan asian kanssa toimeen ja hyväksyin, että julkisuus on juttu joka mahdollistaa tämän ammatin.

En osaa pitää itseäni julkkiksena.

Nykyään Kakon kesät kuluvat festarikeikoilla ja perheen kotona Keminmaassa.

- Talon ympärillä ja tontilla tehtävät rakenteluhommelit värittävät kesää. Nyt maalaan kotitaloa jo kolmatta kesää putkeen. Tänä vuonna ajattelin saada sen lopulta valmiiksi.

Kun remonttiaskareilta jää aikaa, perhe matkailee kotimaassa.

- Yritämme rakentaa lapsille onnellista lapsuutta ja luoda hyviä kesämuistoja sekä heille että itselle. Kun ikää tulee lisää, niin huomaan, että kaikkein arvokkain asia on se, kun saa aikaiseksi onnellisia muistoja.

Juokseminen auttaa jaksamaan

Yksi Kakon pitkäaikaisista harrastuksista on juokseminen. Hän lenkkeilee säännöllisesti sekä kotona että keikkareissuilla.

- Se on antanut tosi paljon jaksamista tässä ammatissa. Siinä saa myös kosketusta luontoon, joka katoaa tosi helposti, kun ajaa autolla kaikesta ohi. Juostessa huomaa elämän pienet asiat, kun ehtii katselemaan, haistelemaan ja näkemään maailmaa ihan eri lailla.

Juostessa huomaa elämän pienet asiat.

Kakon kesään kuuluu myös ystävän kanssa kehitelty yksityinen juoksutapahtuma.

- Menemme Tornioon ja juoksemme Pohjan stadionin vesitornilta Kemiin Sauvonsaaren urheilukentälle ja kierrämme sen. Siitä tulee matkaa vähän yli 30 kilometriä.

- Kahdesti ollaan selvitty reissu ihan loppuun asti. Muilla kerroilla on tullut joku pieni ongelma siinä vähän puolimaratonin jälkeen, ja homma on pitänyt keskeyttää, Kakko naurahtaa.

Rokkarin kesä Yle Radio Suomessa lauantaisin kello 17.15 - 18.00

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.

 • Ravitsemusterapeutti: "Tunteista ei pääse eroon syömällä, ne pitää elää läpi"

  Tunteita pitää pysähtyä tuntemaan, sanoo Anette Palssa.

  Käytätkö sanaa lohturuoka? Kaipaatko kiireen keskellä leivosta? Tuoko viikonloppu aina eteesi juustotarjottimen ja lasin viiniä? Jos vastasit kysymyksiin kyllä, saatat olla tunnesyöjä. Jokainen meistä on joskus tietämättään tunnesyöjä, esimerkiksi silloin, kun kaupasta tarttuu nälkäisenä mukaan mielialaa kohottavia herkkuja. Tunnesyöminen on pitkittyessään myös ihan oikea ongelma.

 • Älkää kysykö

  Isi,mistä lähti punk? Boredom,boredom,boredom.

  Suomalainen on sellainen,että kun sille oikein kovaa huutaa, se soutaa vastarannalle. Airon ja vastahangan laki. Kun Pelle oli ladannut ”PERRKELE, olen työtön”, alkoi tutorien ja muitten paremmin tietävien keskuudesta kuulua buuausta ja nurinaa. Asian tarkistettuani kuulin,että eihän tuollaisella rähinällä ole mitään tekemistä musiikin kanssa. Ai mitäh? Itsehän te kuulutatte kapinaa ja sitten kun se on teidän silmienne ja korvienne edessä, vallankumous röyhtäileekin kaljaansa.