Hyppää pääsisältöön

Solmu Mäkelän julistekokoelmasta avautui sirkuksen värikäs ja vaarallinenkin historia

Taikuri Solmu Mäkelä (1922–2018) esitteli laajan sirkusjulistekokoelmansa Asianharrastajat-ohjelmassa vuonna 1993. Kokoelma oli maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ja sitä kierrätettiin näyttelyissä ulkomaita myöten.

Solmu Mäkelä oli Suomen legendaarisimpia taikureita. Etevä esiintyjä teki myös hartiavoimin töitä ammattikuntansa eteen. Mäkelä kirjoitti useita taikurikirjoja, joiden avulla monet nuoremmat taikurit pääsivät kiinni taikaharrastukseen, jotkut jopa ammattiin.

Mäkelä oli kerännyt uransa aikana myös vaikuttavan, jopa kymmenen tuhannen sirkusjulisteen kokoelman. Kerjäilijä kierrätti ainutlaatuista kokoelmaansa säännöllisesti myös ulkomailla näyttelyissä. Vuonna 1993 Solmu Mäkelä esitteli julistekokoelmaansa ja kertoi samalla niiden kautta avautuvasta sirkuksen historiasta.

Julisteet olivat ajan saatossa muuttuneet siinä missä sirkusalakin. Vanhempien julisteiden tyyli oli loistokas ja piirretyt esitykset todenmukaisia. Monet kuvatuista sirkustempuista todettiin myöhemmin niin vaarallisiksi, ettei niitä päässyt enää ihastelemaan kuin vanhojen julisteiden kautta.

Kyllähän mä aika hanakka poika olen ollut lähtemään.― Solmu Mäkelä
Oheisessa tallenteessa nähdään Solmu Mäkelän legendaarinen munatemppu.

Solmu Mäkelä oli myös Suomen Taikapiiri ry:n pitkäaikainen jäsen, pitkäaikainen puheenjohtaja ja myöhemmin vielä kunniapuheenjohtajakin. Taikapiiri järjesti taikaesitysten lisäksi paljon koulutustapahtumia ja erilaisia kilpailuja. Lisäksi yhdistys julkaisee Simsalabim-lehteä, jota Mäkelä myös aikanaan päätoimitti.

Solmu Mäkelä kuoli heinäkuussa 2018. Taikuri oli kuollessaan 96-vuotias.

Solmu Mäkelä esiintyy vuonna 1974.
Taikuri Solmu Mäkelä esiintyy vuonna 1974. Solmu Mäkelä esiintyy vuonna 1974. Kuva: Yle/Arja Lento Solmu Mäkelä
Keskustele