Hyppää pääsisältöön

Solmu Mäkelän julistekokoelmasta avautui sirkuksen värikäs ja vaarallinenkin historia

Taikuri Solmu Mäkelä (1922–2018) esitteli laajan sirkusjulistekokoelmansa Asianharrastajat-ohjelmassa vuonna 1993. Kokoelma oli maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ja sitä kierrätettiin näyttelyissä ulkomaita myöten.

Solmu Mäkelä oli Suomen legendaarisimpia taikureita. Etevä esiintyjä teki myös hartiavoimin töitä ammattikuntansa eteen. Mäkelä kirjoitti useita taikurikirjoja, joiden avulla monet nuoremmat taikurit pääsivät kiinni taikaharrastukseen, jotkut jopa ammattiin.

Mäkelä oli kerännyt uransa aikana myös vaikuttavan, jopa kymmenen tuhannen sirkusjulisteen kokoelman. Kerjäilijä kierrätti ainutlaatuista kokoelmaansa säännöllisesti myös ulkomailla näyttelyissä. Vuonna 1993 Solmu Mäkelä esitteli julistekokoelmaansa ja kertoi samalla niiden kautta avautuvasta sirkuksen historiasta.

Julisteet olivat ajan saatossa muuttuneet siinä missä sirkusalakin. Vanhempien julisteiden tyyli oli loistokas ja piirretyt esitykset todenmukaisia. Monet kuvatuista sirkustempuista todettiin myöhemmin niin vaarallisiksi, ettei niitä päässyt enää ihastelemaan kuin vanhojen julisteiden kautta.

Kyllähän mä aika hanakka poika olen ollut lähtemään.― Solmu Mäkelä
Oheisessa tallenteessa nähdään Solmu Mäkelän legendaarinen munatemppu.

Solmu Mäkelä oli myös Suomen Taikapiiri ry:n pitkäaikainen jäsen, pitkäaikainen puheenjohtaja ja myöhemmin vielä kunniapuheenjohtajakin. Taikapiiri järjesti taikaesitysten lisäksi paljon koulutustapahtumia ja erilaisia kilpailuja. Lisäksi yhdistys julkaisee Simsalabim-lehteä, jota Mäkelä myös aikanaan päätoimitti.

Solmu Mäkelä kuoli heinäkuussa 2018. Taikuri oli kuollessaan 96-vuotias.

Solmu Mäkelä esiintyy vuonna 1974.
Taikuri Solmu Mäkelä esiintyy vuonna 1974. Solmu Mäkelä esiintyy vuonna 1974. Kuva: Yle/Arja Lento Solmu Mäkelä
Keskustele
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto