Hyppää pääsisältöön

Katja Kettu – sodassa ja rakkaudessa

Kirjailija ja animaatio-ohjaaja Katja Kettu istuutuu Maarit Tastulan seuraan keskustelemaan kirjoistaan, anarkismista ja seksuaalisesta vallankäytöstä. Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

Jokaisella ihmisellä täytyy olla jotain johon kiinnittyä, jotakin, jonka ympärille asettua matkaamaan Telluksella avaruuksien halki. Jos kiinnekohtaa ei ole, voi eräänä päivänä kokea painovoiman kumoutumisen ja tulla suhaistuksi äärettömään avaruuteen.― Katja Kettu

Katja Kettu oivalsi Lapin sotaa tutkiessaan, kuinka merkittävästi isovanhempien sotakokemukset ovat vaikuttaneet hänen vanhempiinsa ja siten myös häneen itseensä. “Lapsena on bunkkereissa leikitty ja niitä tarinoita on ollu”, Kettu toteaa ja jatkaa, että naisten kertomukset ovat kuitenkin jääneet vähäisiksi.

"Halusin kirjoittaa sellaisen tarinan, missä nainen lähtee saksalaisupseerin matkaan." Syntyi Kätilö, rakkauskertomus, joka pohtii, onko ihminen ainoastaan kulttuurinsa tulos, josta tilaisuuden tullen kuoriutuu villipeto, vai onko meihin koodattu jokin universaali moraali. Kettu uskoo itse jälkimmäiseen.

Vuonna 2011 ilmestynyt Kätilö palkittiin Runeberg-palkinnolla. Raati luonnehti teosta seuraavasti:

"Mahdottomissa oloissa syntyy mahdoton rakkaustarina, jonka kerronnassa on ripaus maagista realismia ja kahmalokaupalla inhorealismia. Naisten kohtalo toisen maailmansodan vankileireillä oli karu, ja Kettu kuvaa tuota aikaa piinallisen tarkasti."

Antti J. Jokinen ohjasi Kätilön pohjalta samannimisen elokuvan, joka sai ensi-iltansa 2015.

Mulle oli vaikeata sopeutua sellaiseen nuoren naisen rooliin.― Katja Kettu

Kettu kertoo kokeneensa leikki-iän päättyneen liian varhain. Ehkä siitä syystä anarkismi ja punk-kulttuuri kiehtoivat nuorta rovaniemeläistä. Ne olivat ikään kuin tapoja väistää lapsuuden loppupäässä odottava ahdas naisen rooli. Punk-aate jäi elämään Confusa-yhtyeeseen, jossa Kettu hoiti solistin pestiä.

Vanhemmilta peritty ateismi kuitenkin muovautui "näkemykseen jonkinlaisesta korkeammasta". Kettu tarkentaa tämän liittyvään jollakin tavalla ajatukseen hyvästä ja pahasta, Uskontojärjestelmien alaisuuteen hän ei ole kuitenkaan päätynyt.

Katja Ketun teoksia

Kirjat

Surujenkerääjä (2005)
Hitsaaja (2008)
Kätilö (2011)
Kettu, Katja (päätoim.): Pimppini on valloillaan: naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö (2012)
Piippuhylly: novelleja (2013)
Kettu, Katja & Salmela, Aki (päätoim.): Novelli palaa! Matkanovelleja (2013)
Yöperhonen (2015)
Kettu, Katja, Koutaniemi, Meeri & Seppälä, Maria: Fintiaanien mailla (2016)

Näytelmät

Pyykkipäivä (käsikirjoitus) (2006)

Sarjakuva-albumi

Andersson, Jan & Kettu, Katja: Peräkammarin poika (2015)

Keskustele