Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Raija Orasen harvoin kuullut kasarikuunnelmat nyt Areenassa!

Kirjailija Raija Oranen, jolle myönnettiin Sokeain kuunnelmapalkinto 1986.
Raija Oranen vuonna 1986 voitettuaan Sokeain kuunnelmapalkinnon Kirjailija Raija Oranen, jolle myönnettiin Sokeain kuunnelmapalkinto 1986. Kuva: Heikki Oksanen / Yle 1986,Raija Oranen,Sokeain kuunnelmapalkinto

Pitkän ja mittavan uran tehnyt käsikirjoittaja ja kirjailija Raija Oranen täyttää 2.8.2018 70 vuotta. Juhlistamme tapausta julkaisemalla Areenassa neljä Orasen radiodraamaa: kaksi lapsille ja kaksi aikuisille.

Raija Oranen muistetaan ehkä parhaiten MTV3:n tv-sarjasta Ruusun aika (1990-1991) sekä Puhtaat valkeat lakanat (1993–1996). Oranen debytoi käsikirjoittajana vuonna 1971 TV2:n tv-teatterinäytelmällä Kuka parantaa ja on 70-vuotispäiväänsä mennessä ehtinyt julkaista jo yli 80 teosta: romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä, elokuva-, tv-, sekä kuunnelmakäsikirjoituksia.

Oranen kirjoitti kuunnelmia Ylelle varsinkin 1980-luvulla ja hän myös ohjasi niistä osan. Nyt Areenassa julkaistut neljä radiodraamaa ovat kuultavissa ensimmäistä kertaa sitten 1980-luvun. Oranen sai myös kuunnelmatyöstään tunnustusta: hänelle myönnettiin vuonna 1986 Sokeain kuunnelmapalkinto Satukuunnelma kansanperinteen tapaan -sarjan käsikirjoituksesta. Palkitun kuunnelmasarjan olemme julkaisseet jo aiemmin ja siitä voi lukea enemmän blogikirjoituksestammme.

Maha on pinkeä kuin potkupallo, mutta sydämessä tuntuu ihan yhtä tyhjältä kuin ennenkin.― Kolmimetrinen, syötyään kaksi kiloa karkkia

Kolmimetrinen mies

"Olipa kerran tosi suuri mies, kolmimetrinen." Näin alkaa tämä lastenkuunnelma. Mitäpä tuossa niin ihmeellistä on! Se, että kaikki toiset ihmiset ovat niin pieniä. Kun kolmimetrinen kulkee, on pää kuhmuilla. Jos hän konttaa, polvet kuluvat. Kun nyt on alkuun päästy niin tutustutaan häneen. Kolmimetrinen asuu tavallisessa omakotitalossa. Hänellä on kavereinaan Ovikoira ja Namikaappi, joiden kanssa on kiva jutella ja tarpeen tullen kysyä neuvoa. Ja neuvoja kolmimetrinen tuntuu tarvitsevan.

Hulvaton neliosainen lastenkuunnelma Kolmimetrinen mies on kuultavissa Yle Areenassa 2.8.2019 asti.

Jos me aiomme saada tämän kulmakunnan naisilta herkkuja lastenjuhlaan, meidän pitää antaa heille satu!
― Vehtaaja, Melkoinen Möttönen

Melkoinen Möttönen

Möttönen on poika, jonka ystävä on Vehtaaja, kirjoituskone. Yhdessä he tekevät lauluja ja muita tehtäviä. Seppo Kolehmainen, Matti Ruohola ja Inkeri Wallenius lukevat Raija Orasen valloittavaa lastenkirjaa Melkoinen Möttönen. 14-osainen sarja on myös ladattavissa. Möttösen seikkailut ovat kuultavissa 2.8.2019 asti.

Tännekin voi pudota pommi. Ehkä se on jo pudonnutkin.― Mirja, Elokuu 1968

Elokuu 1968

Vuodesta 1968 on kulunut tänä vuonna 50 vuotta. "Hullua vuotta" leimasivat Vietnamin sota, Tšekkoslovakian pyrkiminen "ihmiskasvoiseen sosialismiin" ja sen tukahduttaminen Varsovan liiton miehittäessä maan, opiskelijoiden radikalismi ympäri maailmaa sekä poliittiset murhat: USA:ssa järkyttivät melkein peräjälkeen Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn salamurhat.

Raija Orasen käsikirjoittama vuonna 1985 valmistunut radiodraama vie mukanaan vuoden 1968 kuohuviin virtoihin. Elokuu 1968 on kuultavissa Yle Areenassa 2.8.2019 asti.


Mä oon neljänkymmenen, en mä jaksa enää aloittaa alusta.― Sara, Käärmeet paratiisissa

Käärmeet paratiisissa

Raija Orasen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma vuodelta 1987 luotaa keski-ikäisten naisten näkökulmasta ihmisten itsetuntoa, ystävyyttä ja mustasukkaisuutta. Pääosissa kipuilevat ja vapautuvat Eeva Litmanen ja Tuula Nyman. Käärmeet paratiisissa kuultavissa Yle Areenassa 2.8.2019 asti.

Kaikki Toivotut-kuunnelmat löytyvät Radio Areenasta ja löydät niistä myös listan lyhyiden esittelyiden kanssa.

Lisää ohjelmasta

Keskustele