Hyppää pääsisältöön

Tutustu Travis Scottiin viimeistään nyt – räppärin tänään julkaistu Astroworld on vuoden odotetuimpia levyjä

Travis Scott lavalla.
Travis Scott lavalla. Kuva: Helle Arensbak Travis Scott

Hulluista livevedoista tunnetun teksasilaisräppärin pääsee näkemään Blockfesteilla.

It’s lit!

Se on Travis Scottin vakiohuudahdus.

Travis Scott on artisti, joka tunnetaan energisistä ja lähes kaoottisista, hulluista keikoista. Ja se sama levottomuus, se sama liekki, “La Flame”, palaa Scottin sisällä koko ajan. Siksi hänestä onkin tullut yksi tämän hetken tärkeimmistä räppäreistä.

Jacques Webster Jr. syntyi vuonna 1992 Houstonissa, Teksasissa. Siellä hän ehti asua isoäitinsä ja isänsä luona ja käydä peruskoulun ja lukion.

Yliopisto-opinnot Teksasin Yliopistossa katkaisi kuitenkin palava into musiikkiin. Tästä Websterin vanhemmat eivät innostuneet, ja päättivät lopettaa poikansa rahallisen avustuksen.

Into vei Websterin New Yorkin kautta lopulta Los Angelesiin, jossa hommat alkoivat rullata kunnolla. Eikä vanhemmilla enää varmastikaan ole asiaan mitään sanomista.

Sillä nyt hän on Travis Scott, yksi maailman isoimmista, kuumimmista, puhuttavimmista räppäreistä. Scott on julkaissut kaksi kriitikoille uponnutta levyä, painanut ahkerasti keikkaa ja tehnyt paljon yhteistyötä muiden artistien kanssa.

Ehkä jotain artistin tämänhetkisestä asemasta kertoo se, että artistin viimevuotinen hitti Butterfly Effect oli yksi Barack Obaman vuoden lempibiiseistä.

Tänään julkaistiin vihdoin odotettu ja haipattu kolmas albumi Astroworld.

Käydään läpi, mitä Travis Scott on tehnyt ennen Astroworldia, ja miten hänestä on kasvanut niin merkittävä tekijä urbaanin musiikin kentällä.

Miksi Travis Scott?

Travis Scott aloitti musiikin parissa tuottajana. Alkutaipaleeseen kuuluivat parit räpduo-viritelmät, kunnes hän siirtyi tekemään artistiuraa soolona.

Vuonna 2013 Travis Scott valittiin XXL Magazinen Freshman Classiin, mikä yleensä on merkki siitä, että artisti tulee muutamassa vuodessa kasvamaan merkittäväksi. Ei huono veikkaus XXL:ltä.

Tuottajanakin Scott toimii muuten edelleen: artistin tuotantoa on esimerkiksi Rihannan Bitch Better Have My Money.

Ennen Travis Scottin ensimmäistä albumia tuli ulos kaksi mixtapea: Owl Pharaoh (2013) ja Before Rodeo (2014).

2015 julkaistiin Travis Scottin ensimmäinen studioalbumi, Rodeo. Travis Scott on kertonut, että hänen elämänsä oli ollut kuin rodeota, yhtä hullua kuin “Beyoncé-konsertti". Siitä levy sai nimensä.

Rodeo sai yleisesti ottaen hyvän vastaanoton kriitikoilta, ja sillä kuullaan kovia fiittaajia: muun muassa Kanye Westiä, The Weekndiä, Futurea ja Quavoa.

Tunnelmaltaan albumi on toisaalta kaikuisalla tavalla etäinen, toisaalta raju ja energinen. Tätä kuvaa hyvin levyn hitti – ja samalla yksi Travis Scottin koko uran isoin hitti – Antidote.

Rodeo nousi Billboard 200 -listan kolmossijalle.

Toinen albumi, Birds in the Trap Sing McKnight sen sijaan nousi suoraan ykköseksi. Huippusijoituksia voidaan odottaa myös Astroworldilta.

Travis Scott on kertonut, että itse asiassa Astroworldin oli tarkoitus olla räppärin toinen levy, ei Birds in the Trap Sing McKnightin. Ja jo Birds in the Trap Sing McKnightin julkaisun aikaan Scott ilmoitti, että kolmas levy tulee olemaan Astroworld.

Birds in the Trap Sing McKnight ilmestyi kuitenkin levyjen välissä, ja hyvä niin: se nosti Travis Scottin suosiota entisestään. Complex listasi levyn vuoden 2016 viidenneksi parhaaksi.

Jälleen kriitikoilta lähinnä ruusuja saaneelta levyltä löytyy muun muassa Young Thug -yhteisbiisi Pick Up The Phone sekä Kendrick Lamarin kanssa tehty Goosebumps, josta on kasvanut artistin kuunnelluin kappale Spotifyssa – ja jossa on varsin päräyttävä musiikkivideo!

Moni odotteli kolmatta levyä jo viime vuonna, mutta sellaista ei saatu. Travis Scott julkaisi 2017 aikana muutamat biisit Soundcloudissa, sekä mainitun Barack Obama -suosikin, Butterfly Effectin, myös suoratoistopalveluissa.

Sen lisäksi Travis Scott oli mukana Draken More Life -levyllä Portland-biisissä, nousevan räppäri Trippie Reddin Dark Knight Dummossa ja Major Lazerin Know No Better -kesähitissä Camila Cabellon ja Quavon kanssa.

Eikä yhteistyö Quavon kanssa jäänyt vain siihen. Joulun alla ilmestyi Travis Scottin ja Migosista tutun räppärin kanssa Huncho Jack, Jack Huncho -yhteislevy.

Levy jäi yleisesti ottaen yllättävän pienelle huomiolle. Tässä vaiheessa fanit odottivat jo kovin kuumeisesti Astroworldia ja etsivät kaikkialta vihiä julkaisupäivästä. Se paljastettiin kuitenkin virallisesti vasta julkaisuviikolla.

Kauan eläköön Astroworld!

Astroworld on Travis Scottin kotiosavaltiossa Teksasissa ollut huvipuisto, joka lopetti toimintansa vuonna 2005.

Travis Scott on jo kauan halunnut tehdä puiston mukaan nimetyn levyn, ja nyt se on vihdoin täällä. Travis Scott omistaa Astroworldin Houstonille, omalle kaupungilleen.

Levyntekoprosessi on ollut pitkä, koska Travis Scott on halunnut tehdä uransa parhaan albumin.

Hän on kertonut, että ymmärtää hyvin nälkäisiä fanejaan, mutta halusi olla itse mahdollisimman tyytyväinen valmiin tuotteen suhteen. Niinpä levyä käytiin masteroimassa huipputuottajien kanssa Havaijilla.

Kaiken tämän ennakkohaipin, jännityksen ja mahtipontisten trailereiden jälkeen levyltä voi odottaa vain eeppisyyttä.

No, miltä Astroworld sitten kuulostaa? Ensikuulemalla vakuuttavalta. Ja jostain myös tulee se “huvipuistomainen”, vähän kaoottinen viba. Eeppisellä trailerilla kuultu Stargazing on levyn avausraita ja asettaa Astroworldille tunnelman.

Levyllä on erilaisia, monipuolisia uusia biisejä, joiden välissä kuullaan tuttu Butterfly Effect. On “travisscottmaista” autotunen käyttöä, mutta myös räppiä ilman sitä.

17 biisiä on jo paljon hallittavampi kokonaisuus kuin Draken tuoreen Scorpion-levyn 25 kappaletta. Kaikki se hionta on kannattanut: levyn tuotanto kuulostaa pirun hyvältä!

Fiitteinä Astroworldissa kuullaan muun muassa Drakea, The Weekndiä, 21 Savagea, Swae Leeta ja Juice WRLDIA – eli kiinnostavia ajankohtaisia artisteja ja toisaalta jo kovia konkareita sekä samalla Travis Scottille tuttuja yhteistyökumppaneita.

Esimerkiksi jokaiselta Scottin albumilta löytyy rnb-supertähti The Weekndin kanssa tehty biisi. Kiintoisaa on, että Travis Scottin toukokuussa julkaistu Kanye Westin ja Lil Uzi Vertin kanssa tehty Watch ei löydy levyltä.

Yksityiselämä yhtäkkiä kaikkien huulilla

Kanye West ja Travis Scott ovat nykyään oikeastaan sukulaisia.

Viime vuonna paparazzi-kuvat paljastivat, että Travis Scott oli nähty useaan otteeseen reality-some-superstara Kylie Jennerin eli Kanye Westin vaimon Kim Kardashianin sisarpuolen seurassa.

Huhut deittailuista kiersivät vauhdilla, ja myöhemmin syksyllä myös huhut raskaudesta.

Travis Scott ja Kylie Jenner.
Travis Scott ja Kylie Jenner MET-gaalassa. Travis Scott ja Kylie Jenner. Kuva: Justin Lane Travis Scott,Kylie Jenner

Epäilyt osoittautuivat todeksi, ja helmikuussa Kylie Jenner ja Travis Scott saivat tyttären, Stormi Websterin.

Vaikka raskauden aikana juoruttiin jo mahdollisesta erosta, oli Travis Scott mukana koko synnytyksen ajan ja on kertonut itkeneensä, kun tytär tuli maailmaan.

Kylie Jenner lähti heti seurustelun alkuaikoina – peräti toisilla treffeillä – kiertämään Travis Scottin mukana, ja on myös tänä kesänä pyörinyt keikkakiertueella. Saapuukohan tuleva nuori miljardööri myös Tampereelle Blockfestin aikaan?

Travis Scottin Blockfest-lauantaikeikalta voidaan odottaa paljon.

Astroworld on nyt julkaistu, haippi on suurimmillaan ja mainetta kovasta livestäkunnosta ei ainakaan laske tuoreet keikkapätkät Youtubessa.

Toisin kuin ehkä viime vuoden Ruisrock. Viimekesäinen Niittylava-keikka tuntui pieneltä pettymykseltä, sillä se ei ollut sitä päräyttävää La Flamea.

Sopii toivoa, että Blockfest on Travis Scottille osuvampi paikka, ja että Ratinassa päästään näkemään jotain ennenkuulumatonta.