Hyppää pääsisältöön

Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa jokaisen auttamaan: Opeta läheisellesi helppo digitaito ja osallistu haasteeseen 9.9. mennessä!

Mikko Kekäläinen ja Eila käyttävät yhdessä taulutietokonetta.
Mikko Kekäläinen ja Eila käyttävät yhdessä taulutietokonetta. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Nettiä ikä kaikki,digitaalisuus,taulutietokoneet,digitaidot

Sadattuhannet ikäihmiset tarvitsevat digiapua – tule mukaan talkoisiin! 13. elokuuta alkava Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki vähänkin digitaitoiset opettamaan läheisilleen arkea helpottavia perustaitoja. Taitoja opetellaan myös kampanjan Iloa digistä -kiertueella kymmenessä kaupungissa.

Suomen kaikista eläkeikäisistä noin puoli miljoonaa on pudonnut digitaalisen kehityksen vauhdista: 65-74-vuotiaista suomalaisista neljännes eli noin 170 000 ihmistä ei asioi verkossa, ja 75-vuotiaista ja heitä vanhemmista yli 300 000 ei käytä internetiä.

Yle Uutiset laski vuoden 2018 alussa, että jopa miljoona suomalaista katselee edelleen digiloikkaa sivusta.

Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja nostaa esiin digitaalisen tasa-arvon ja haastaa kaikki digitaitoiset auttamaan niitä, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota digikelkasta. Moni tarvitsee vain ripauksen rohkeutta ja hitusen apua päästäkseen mukaan kyytiin!

Opetettavat digitaidot löytyvät haasteen sivulta 13.8. alkaen

Kampanjan haastesivulta löytyy 13.8. alkaen neljä helppoa ja arjen kannalta hyödyllistä tehtävää, joita apua tarvitseville voi opettaa: WhatsApp-viestin lähettäminen, sähköpostiosoitteen luominen, tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla (niin, että auttaja ei näe autettavan tunnuksia) ja Yle Areenan käyttö kännykällä tai tabletilla. Opetettavan digitaidon voi myös valita itse.

Ota padi, kännykkä tai tietokone kainaloosi, marssi vanhempiesi, isovanhempiesi tai vaikka naapurisi luo ja näytä, miten homma toimii!

Kun olet opettanut taidon, käy lisäämässä se haastepottiin kampanjan nettisivuilla ja olet mukana yhteisessä haasteessa! Haasteaika on 13.8-9.9.2018! Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Jos kotona ei ole älylaitetta tai nettiyhteyttä, apua tarvitsevan voi viedä lähimmän kirjaston tietokoneelle. Facebookiin on perustettu myös ryhmä, jossa voi kysellä apua erilaisiin digipulmiin ja auttaa muita ryhmässä olevia. Ryhmä löytyy tästä!

Kiertueella neuvontaa, nostalgista viihdettä ja tietoa – mukana Ylestä tuttuja kasvoja

Osana kampanjaa Yle lähtee 22. elokuuta yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertueelle kymmeneen suomalaiseen kaupunkiin.

Mukana kiertueella on iso joukko Ylestä tuttuja kasvoja, muun muassa Anna-Liisa Tilus, Mikko Kekäläinen, Matti Rönkä, Kansanradion toimittajat Jaana Selin ja Olli Haapakangas, meteorologi Kerttu Kotakorpi sekä paikkakuntien omat tutut Yle-kasvot.

Kiertue pysähtyy elo-syyskuussa Espoon Sellon kirjastossa sekä pääkirjastoissa Turussa, Tampereella, Joensuussa, Kuopiossa, Kajaanissa, Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä ja Vaasassa. Tarkemman kiertueaikataulun löydät täältä!

Paikalliset vapaaehtoiset antavat kiertueen tapahtumissa digineuvontaa ja opastavat laitteiden käytössä. Vertaisneuvojilta ja kirjastonhoitajilta saa tietoa myös siitä, mistä digitukea paikkakunnalla jatkossa saa.

Kiertueella voi myös tutustua tabletin käyttöön. Opastusta antaa Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf-väki. SeniorSurfin nettikartasta voi etsiä opastuspaikkoja ympäri Suomea. Kiertueella saa lisäksi tietoa viranomaisten digipalveluista, Kansalaisneuvonnasta sekä Suomi.fi:stä, johon on koottu julkiset palvelut ja tietoa eri elämäntilanteisiin.

Muiden digitaitojen lisäksi kiertueella opastetaan Yle Areenan käyttöä. Yle esittää kiertueella myös Areenan kotimaisia klassikkosarjoja – joukossa on odotettu sarja Heikki ja Kaija, joka julkaistaan Yle Areenassa elokuussa.

Kiertueelle lähtevät Ylen lisäksi kampanjan yhteistyökumppanit SeniorSurf / Vanhustyön keskusliitto, Väestörekisterikeskus, valtiovarainministeriö ja Digi arkeen -neuvottelukunta, Suomen kirjastoseura sekä ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry.