Hyppää pääsisältöön

Kansantaiteilija Sakari Kuosmanen kokkaa, rokkaa ja näyttelee

Kauas pilvet karkaavat
Kati Outinen ja Sakari Kuosmanen Kauas pilvet karkaavat - elokuvassa. Kauas pilvet karkaavat Kuva: Yle Kuvapalvelu Aki Kaurismäki,Kati Outinen,Sakari Kuosmanen,Kauas pilvet karkaavat,Aki Kaurismäen Suomi-trilogia

Sakari Kuosmanen sai ensimmäisen kitaransa neljätoistavuotiaana ja päätti jo silloin, että hän elättäisi itsensä musiikilla. Elokuvanäyttelijäksi hän päätyi puolivahingossa ja kokkausohjelmiin rakkaudesta ruokaan.

Sakari Kuosmasen tuoreen Arkistovieraana -haastattelun lisäksi Teeman ohjelmapaketissa nähdään kolme menneiden vuosikymmenten ohjelmaa kalaherkuista.

Ohjelmat Teemalla:

Torstaina 9.8. klo 22.16, perjantaina 10.8. klo 14.31 ja maanantaina 13.8. klo 12.

Kitara piiilossa lautakasan alla

”Heti kun olin oppinut kolme ensimmäistä sointua, syntyi eka biisi, Pyöräkoppirock. Kuinkas muutenkaan, se oli tehty meidän talon pyöräkopissa. Valitettavasti en enää muista, miten Pyöräkoppirock menee, mutta kavereiden mielestä se oli huikea. ” Kuosmanen nauraa vedet silmissä.

Kitara kulki Kuosmasella mukana kaikkialla, koulussakin. ”Kitara oli tosiaan aina matkassa, mutta jossain vaiheessa opettajat kielsivät sen, kun soitin koko ajan.”

Ja kun Sakari pääsi kesätöihin rakennuksille, niin kitara oli tietenkin sielläkin mukana. Soitin oli piilossa lautakasan alla.

”Aina kun mestarit lähtivät työpisteeltä, niin duunarit sanoivat, että alahan Saku soittaa Baddingia ja minähän soitin”, Sakari muistelee. ”Sieltä varmaan lähti liikkeelle näyttelijänurakin. Olin tekevinäni töitä."

Kostea kesäyö poikii ensimmäisen elokuvaroolin

Sakari Kuosmasen elokuvatyöt alkoivat sisävesilaivan kannelta. Meneillään oli Tuuliajolla -kiertue Saimaalla ja sarastuksen ensi hetket usvaisen yön jälkeen.

”Olimme juopotelleet koko yön ja pystyssä oli enää laivan kippari, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja minä. Aki sanoi, että hän on tekemässä uutta leffaa, johon hän kasaa Suomen kovimmat muusikot. Ja sulla Saku on niin kova viinapää, että hän kirjoittan sulle siihen roolin. Mikäs siinä vastasin”, Saku muistelee. Elokuva oli klassikoksi muodostunut Calamari Union (1985).

Puntti Valtosen Frank poplarissa ja pilottilaseissaan muiden mukana pankkilainaa takaamassa
Calamari Union Puntti Valtosen Frank poplarissa ja pilottilaseissaan muiden mukana pankkilainaa takaamassa Kuva: Sputnik Oy / Yle calamari union,Teemalauantai

Kansantaitelija isolla kirjaimella

Kuosmanen ei ole opiskellut musiikkia, eikä myöskään näyttelemistä. ”Kysyin kerran Kaurismäen veljeksiltä, että pitäisikö minun pyrkiä Teatterikorkeakouluun. Älä pyri, tehdään me vaan elokuvia, veljekset vastasivat.”

Hän on näytellyt liki kahdessakymmenessä elokuvassa 1980-luvun puolivälistä lähtien ja seuraava pitkä elokuva on jo suunnitteilla. Elokuvien ja musiikin lisäksi Kuosmanen on hankkinut elantoaan, ravintolabisneksillä, kokkiohjelmilla ja markkinointisuunnittelijana. Ja onpa Kuosmanen on kehittänyt oman makkarankin.

Kaikista töistä, se rakkain eli soittaminen oli koitua Kuosmasen kohtaloksi kahdeksankymmentäluvun kosteina vuosina.

Holtiton keikkakännääminen loppui lapsen tuloon

”Kun esikoisemme Riikka syntyi ajoin bussikortin, että keikkamatkoilta jäisi vähän rahaa kotiinkin asti.”

Sakari Kuosmanen soitti siihen aikaan Sleepy Sleeperseissä ja se bändi tunnettiin paitsi hurjasta anarkistisuudestaan myös täysin holtittomasta viinanjuonnistaan. ”Siinä olisi mennyt kyllä maksa, aivot ja muu terveys. Oli se niin karmeaa dokaamista, mutta tyttären myötä tullut bussikuskin rooli pelasti monelta vaivalta”, Kuosmanen huokaa ja muistuttaa samaan hengenvetoon, että vaikka alkoholia käytettiin Sliippareissa hirvittävät määrät, oli bändi ehdottoman drug free - huumeita ei suvaittu lainkaan.

Rokkihommia
Sakari Kuosmanen laulaa ja lavalla myös muiden muassa Juice ja Pate Rokkihommia Kuosmanen

Muusikon lahjat tulevat tuntemattoman isän puolelta

Sakari Kuosmanen mielletään savolaiseksi, mitä hän onkin, mutta syntymäpaikka on kuitenkin Helsinki.

”Äitini oli opiskelemassa Helsingissä ja tapasi jonkun rytmisesti lahjakkaan henkilön, jonka jälkeläinen minä olen”, Kuosmanen hymähtää omaan humoristiseen tyyliinsä. Mutta hymy ei nyt ulotu silmiin asti. Katseesta voi aistia haikeuden ja surun siitä, että oikeaa isäänsä hän ei ole koskaan tavannut.

Sakari Kuosmasen mentaliteettiin ei kuitenkaan kuulu menneiden murehtiminen. "Mulla on koko ajan se kymmenen rautaa tulessa. On hienoa, kun syntyy ideoita ja sittten vielä hienompaa kun ne toteutuu. Ja lohijoille, Tenolle ja Jäämerelle, sinne lähdetään seuraavaksi!" Kuosmanen hihkuu kuin pikkupoika.

Arkistovieraana Sakari Kuosmanen

Kansantaiteilija Sakari Kuosmanen on itseoppinut muusikko, näyttelijä, kokki ja kalamies.

Herrojen herkku, rapu

Lyhytelokuva vuodelta 1950 ravustamisesta, rapujen valmistuksesta ja niiden oikeaoppisesta syömisestä.

Kesäkeittiö vuodelta 1984

Rapujuhlien valmistelu ja rapujen syöminen. Ohjelma on kuvattu Valkolan tilalla Sotkamossa.

Erätulilla:kireitä siimoja

Viehekalastus erityyppisillä vieheillä on ylivoimaisesti suosituin kalastusmuotomme. Yksi haastavimmista ja mystisimmistä kalastuskohteista on kalojemme kuningas - lohi.
Ohjelma on vuodelta 1995.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!