Sakari Kuosmanen sai ensimmäisen kitaransa neljätoistavuotiaana ja päätti jo silloin, että hän elättäisi itsensä musiikilla. Elokuvanäyttelijäksi hän päätyi puolivahingossa ja kokkausohjelmiin rakkaudesta ruokaan.
Sakari Kuosmasen tuoreen Arkistovieraana -haastattelun lisäksi Teeman ohjelmapaketissa nähdään kolme menneiden vuosikymmenten ohjelmaa kalaherkuista.
Ohjelmat Teemalla:
Torstaina 9.8. klo 22.16, perjantaina 10.8. klo 14.31 ja maanantaina 13.8. klo 12.
Kitara piiilossa lautakasan alla
”Heti kun olin oppinut kolme ensimmäistä sointua, syntyi eka biisi, Pyöräkoppirock. Kuinkas muutenkaan, se oli tehty meidän talon pyöräkopissa. Valitettavasti en enää muista, miten Pyöräkoppirock menee, mutta kavereiden mielestä se oli huikea. ” Kuosmanen nauraa vedet silmissä.
Kitara kulki Kuosmasella mukana kaikkialla, koulussakin. ”Kitara oli tosiaan aina matkassa, mutta jossain vaiheessa opettajat kielsivät sen, kun soitin koko ajan.”
Ja kun Sakari pääsi kesätöihin rakennuksille, niin kitara oli tietenkin sielläkin mukana. Soitin oli piilossa lautakasan alla.
”Aina kun mestarit lähtivät työpisteeltä, niin duunarit sanoivat, että alahan Saku soittaa Baddingia ja minähän soitin”, Sakari muistelee. ”Sieltä varmaan lähti liikkeelle näyttelijänurakin. Olin tekevinäni töitä."
Kostea kesäyö poikii ensimmäisen elokuvaroolin
Sakari Kuosmasen elokuvatyöt alkoivat sisävesilaivan kannelta. Meneillään oli Tuuliajolla -kiertue Saimaalla ja sarastuksen ensi hetket usvaisen yön jälkeen.
”Olimme juopotelleet koko yön ja pystyssä oli enää laivan kippari, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja minä. Aki sanoi, että hän on tekemässä uutta leffaa, johon hän kasaa Suomen kovimmat muusikot. Ja sulla Saku on niin kova viinapää, että hän kirjoittan sulle siihen roolin. Mikäs siinä vastasin”, Saku muistelee. Elokuva oli klassikoksi muodostunut Calamari Union (1985).

Kansantaitelija isolla kirjaimella
Kuosmanen ei ole opiskellut musiikkia, eikä myöskään näyttelemistä. ”Kysyin kerran Kaurismäen veljeksiltä, että pitäisikö minun pyrkiä Teatterikorkeakouluun. Älä pyri, tehdään me vaan elokuvia, veljekset vastasivat.”
Hän on näytellyt liki kahdessakymmenessä elokuvassa 1980-luvun puolivälistä lähtien ja seuraava pitkä elokuva on jo suunnitteilla. Elokuvien ja musiikin lisäksi Kuosmanen on hankkinut elantoaan, ravintolabisneksillä, kokkiohjelmilla ja markkinointisuunnittelijana. Ja onpa Kuosmanen on kehittänyt oman makkarankin.
Kaikista töistä, se rakkain eli soittaminen oli koitua Kuosmasen kohtaloksi kahdeksankymmentäluvun kosteina vuosina.
Holtiton keikkakännääminen loppui lapsen tuloon
”Kun esikoisemme Riikka syntyi ajoin bussikortin, että keikkamatkoilta jäisi vähän rahaa kotiinkin asti.”
Sakari Kuosmanen soitti siihen aikaan Sleepy Sleeperseissä ja se bändi tunnettiin paitsi hurjasta anarkistisuudestaan myös täysin holtittomasta viinanjuonnistaan. ”Siinä olisi mennyt kyllä maksa, aivot ja muu terveys. Oli se niin karmeaa dokaamista, mutta tyttären myötä tullut bussikuskin rooli pelasti monelta vaivalta”, Kuosmanen huokaa ja muistuttaa samaan hengenvetoon, että vaikka alkoholia käytettiin Sliippareissa hirvittävät määrät, oli bändi ehdottoman drug free - huumeita ei suvaittu lainkaan.
Muusikon lahjat tulevat tuntemattoman isän puolelta
Sakari Kuosmanen mielletään savolaiseksi, mitä hän onkin, mutta syntymäpaikka on kuitenkin Helsinki.
”Äitini oli opiskelemassa Helsingissä ja tapasi jonkun rytmisesti lahjakkaan henkilön, jonka jälkeläinen minä olen”, Kuosmanen hymähtää omaan humoristiseen tyyliinsä. Mutta hymy ei nyt ulotu silmiin asti. Katseesta voi aistia haikeuden ja surun siitä, että oikeaa isäänsä hän ei ole koskaan tavannut.
Sakari Kuosmasen mentaliteettiin ei kuitenkaan kuulu menneiden murehtiminen. "Mulla on koko ajan se kymmenen rautaa tulessa. On hienoa, kun syntyy ideoita ja sittten vielä hienompaa kun ne toteutuu. Ja lohijoille, Tenolle ja Jäämerelle, sinne lähdetään seuraavaksi!" Kuosmanen hihkuu kuin pikkupoika.
Arkistovieraana Sakari Kuosmanen
Kansantaiteilija Sakari Kuosmanen on itseoppinut muusikko, näyttelijä, kokki ja kalamies.
Herrojen herkku, rapu
Lyhytelokuva vuodelta 1950 ravustamisesta, rapujen valmistuksesta ja niiden oikeaoppisesta syömisestä.
Kesäkeittiö vuodelta 1984
Rapujuhlien valmistelu ja rapujen syöminen. Ohjelma on kuvattu Valkolan tilalla Sotkamossa.
Erätulilla:kireitä siimoja
Viehekalastus erityyppisillä vieheillä on ylivoimaisesti suosituin kalastusmuotomme. Yksi haastavimmista ja mystisimmistä kalastuskohteista on kalojemme kuningas - lohi.
Ohjelma on vuodelta 1995.